Sari direct la conținut

BBC: Un sat din România va deveni cea mai mare bază aeriană a NATO din Europa

HotNews.ro
Baza aeriană Mihail Kogălniceanu din România, numită după un sat din apropiere, care poartă numele unui politician liberal din secolul al XIX-lea, este pe cale să devină cea mai mare bază NATO din Europa, mai mare chiar și decât Ramstein, în Germania, notează BBC într-un reportaj făcut în țara noastră.
BBC: Un sat din România va deveni cea mai mare bază aeriană a NATO din Europa
Ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Finlandeze sosite în România, care vor executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, 11 iunie 2024. Inquam Photos / George Călin

BBC a ajuns la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, unde a remarcat că o nouă pistă de decolare se construiește pentru avioanele RAF Eurofighter Typhoon.

Prezența sporită a NATO în România este un răspuns direct la războiul de amploare de la granița noastră, aflat acum în al treilea an, remarcă BBC.

Această mișcare vine ca răspuns la justificarea președintelui rus Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina, invocând invadarea de către NATO a flancului european al Rusiei.

Baza aeriană Mihail Kogălniceanu va găzdui în curând o escadrilă de avioane F-16, achiziționate recent din Norvegia, precum și drone MQ-9 Reaper. În plus, este în curs de dezvoltare un oraș militar pentru a găzdui personalul rotativ al armatei, forțelor aeriene și navale NATO din 32 de țări, potrivit BBC.

Baza aeriană Mihail Kogălniceanu se află la 400 de km de Crimeea ocupată

Ultimii sosiți sunt finlandezii. La doar 20 km de coasta Mării Negre, baza se află la 300 km de Odesa și la 400 km de Sevastopol, în Crimeea anexată ilegal de Rusia în 2014.

Corespondentul BBC a stat de vorbă cu un pilot al forţelor aeriene britanice (RAF), locotenentul de zbor Charlie Tagg, care se află la al treilea și ultimul său tur la baza Kogălniceanu. „Există o prezență americană mult mai mare aici, mult mai multă infrastructură, cazare, oameni și echipamente”, a remarcat el.

Potrivit lui Tagg, invazia Rusiei în Ucraina a modificat atât zonele pe care le survolează, cât și poziția strategică a misiunii. În timpul ultimei sale misiuni din 2021, piloții de vânătoare NATO au zburat mult deasupra apelor internaționale din Marea Neagră. Acum însă, ei se limitează la zona de 12 mile marine deasupra apelor teritoriale românești și bulgare, „pentru a evita neînțelegerile, situațiile de escaladare cu rușii”.

„Înainte eram aici ca o măsură de descurajare a oricărei agresiuni rusești. Acum este mai mult ca o reasigurare pentru alte țări NATO, cum ar fi România, că suntem aici și că suntem dispuși să ne apărăm”, a subliniat Tagg.

De când a ajuna la baza aeriană, nu a existat niciun apel pentru interceptarea unui avion rusesc, spune el, deși au existat în misiuni anterioare, deasupra Mării Baltice.

„Vor trece pur și simplu prin zonă – nu este împotriva niciunei legi internaționale, au dreptul să facă asta. Dar noi vom pune un avion lângă acel avion. Din punct de vedere al poziționării, le arată rușilor… că suntem activi. Zburăm cu avioane înarmate, așa că transmitem un mesaj clar”, a declarat Tagg.


Pilotul britanic a mai povestit că a putut să urmărească pe radarele de la baza aeriană cum dronele kamikaze Shahed atacau Odesa.

Incidente în Marea Neagră

Chiar dacă avioanele NATO evită confruntările inutile cu aeronavele rusești, au existat incidente deasupra Mării Negre, amintește BBC.

În septembrie 2022, un pilot rus a înțeles greșit o comandă venită de la controlul de la sol și a evitat la limită să doboare un avion britanic de colectare de informații cu un echipaj de până la 30 de persoane.

În martie 2023, o dronă americană MQ-9 Reaper, controlată din România, a fost doborâtă în mod deliberat de un avion rusesc SU-27 Flanker, deasupra apelor internaționale.

Cu toate acestea, viața de zi cu zi la baza Mihail Kogălniceanu este în mare parte calmă, remarcă BBC.

Corespondentul postului public din Marea Britanie s-a întâlnit cu comandantului bazei, Nicolae Crețu, dar și cu Scott Delay, de la American Army Support – Black Sea, care planifică logistica pentru cei 1.840 de membri ai personalului american care se află la bază în prezent.

„Încercăm să le oferim o atmosferă ca acasă cât timp se află aici. Așa că nu este cu nimic diferit față de orice altă comunitate. Singura diferență este că are un gard în jurul ei”, a spus Scott Delay.

Nemulțumirea soldaților americani

Un lucru cu care soldații americani au probleme în a se obișnui, spune Delay, este faptul că timpul de livrare pentru articolele comandate pe internet pot fi de săptămâni în România, în loc de ore.

Înainte de a părăsi baza, pilotul britanic Charlie Tagg i-a arătat corespondentului BBC avionul său. De aproape, Typhoon-ul pare puternic, dar puțin îmbătrânit, reamarcă jurnalistul britanic.


Dar armele, explică Tagg, sunt îmbunătățite în permanență. Acum poate lansa trei tipuri diferite de bombe.

„Și primim noi radare, care ne vor permite să detectăm și să angajăm amenințări și mai departe”, a mai spus pilotul britanic.

INTERVIURILE HotNews.ro