Beijingul promite să „riposteze” dacă președintele taiwanez se întâlnește cu un înalt lider american
China a promis că va „riposta” dacă președintele Taiwanului se va întâlni cu președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, în timpul unei călătorii în Statele Unite care a început miercuri la New York și a continuat în America Centrală, potrivit AFP.
Președinta Tsai Ing-wen, care a întreprins această călătorie pentru a consolida legăturile diplomatice ale insulei cu aliații săi, a sosit la un mare hotel din Manhattan sub o escortă puternică la sfârșitul după-amiezii.
Afară, ea a fost întâmpinată de aproximativ 100 de susținători care fluturau steaguri taiwaneze și americane, în timp ce aproximativ 100 de susținători ai Beijingului fluturau steaguri chinezești peste drum.
Președintele taiwanez urmează să rămână la New York până joi, înainte de a călători în Guatemala și Belize. La întoarcere, ea se va opri în California, unde McCarthy, un ales republican din acest stat, a declarat că se va întâlni cu ea, deși autoritățile taiwaneze nu au confirmat acest lucru.
Beijingul a avertizat miercuri că se opune „în mod hotărât” unei astfel de întâlniri, promițând să ia „măsuri ferme de represalii” dacă aceasta va avea loc.
Casa Albă a răspuns că China nu ar trebui să „folosească pretextul” că dna Tsai se află în „tranzit” în Statele Unite pentru a „reacționa în mod excesiv de agresiv în jurul (problemei) Strâmtorii Taiwan”.
O singură China
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a reafirmat „relația neoficială de lungă durată cu Taiwanul și politica „o singură China” a Statelor Unite, care rămâne neschimbată”.
China consideră insula autonomă ca fiind una dintre provinciile sale și intenționează să o recupereze prin forță dacă este necesar. Conform principiului „o singură Chină”, nicio țară nu ar trebui să aibă legături oficiale cu Beijingul și Taipei în același timp.
O astfel de întâlnire ar fi considerată „o nouă provocare care va încălca grav principiul „o singură Chină”, va submina suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei și va pune în pericol pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”, a declarat Zhu Fenglian, purtătorul de cuvânt al Biroului pentru afaceri cu Taiwan de la Beijing.
În 2022, o vizită în Taiwan a predecesoarei lui McCarthy, Nancy Pelosi, a declanșat deja furia Beijingului.
„Presiunea externă nu va împiedica determinarea noastră” de a fi activi pe scena internațională, a declarat Tsai înainte de plecarea sa din Taiwan.
În timpul călătoriei de 10 zile, Tsai urmează să se întâlnească cu președintele Guatemalei, Alejandro Giammattei, și cu premierul din Belize, John Briceno.
Belize și Guatemala se numără printre ultimele 13 țări care recunosc oficial Taiwanul în detrimentul Beijingului, după ce Honduras a stabilit duminică relații diplomatice cu China.