Sari direct la conținut

Belarus: Opozanta Maria Kolesnikova, încarcerată pentru protestele împotriva lui Lukaşenko, se află la terapie intensivă

HotNews.ro
Maria Kolesnikova a fost condamnata la inchisoare, Foto: Ramil Nasibulin / TASS / Profimedia Images
Maria Kolesnikova a fost condamnata la inchisoare, Foto: Ramil Nasibulin / TASS / Profimedia Images

Maria Kolesnikova, una dintre figurile emblematice ale protestelor din Belarus, încarcerată anul trecut după ce a fost condamnată la 11 ani de închisoare, a fost transportată la un spital din Gomel, la secția de terapie intensivă, potrivit unui anunț postat pe contul de Telegram al politicianului de opoziție Viktor Babariko, aflat de asemenea în închisoare, informează Reuters.

Potrivit postării de pe Telegram, Maria Kolesnikova a fost dusă la spital luni, din motive încă necunoscute. Reuters precizează că nu a putut verifica până la acest moment unde se află aceasta.

Kolesnikova (40 de ani) a fost una dintre liderii protestelor masive din 2020 împotriva președintelui belarus Aleksandr Lukaşenko. În septembrie anul trecut, ea a fost condamnată la 11 ani de închisoare pentru „implicare în tulburări în masă”, o sentinţă care a „încununat” reprimarea oricărei opoziţii faţă de regimul lui Alexandr Lukaşenko.

Procesul său a avut loc cu uşile închise, puţine detalii ajungând în spațiul public, în contextul în care presa independentă, ONG-uri şi opoziţia erau vizate atunci de o reprimare fără reţineri.

Kolesnikova a fost arestată în septembrie 2020, după ce s-a opus în mod spectaculos unei încercări a autorităţilor de a o expulza, împotriva voinţei sale, din ţară.

Potrivit unor apropiaţi, Serviciile Speciale belaruse (KGB) au răpit-o atunci, iar apoi i-au pus un sac pe cap şi au condus-o la frontiera ucraineană.

Maria Kolesnikova a fost una dintre cele trei femei popularizate ale contestării – alături de Svetlana Tihanovskaia, care a candidat la preşedinţie în locul soţului încarcerat, şi Veronica Ţepkalo.

Tihanovskaia şi Ţepkalo au fugit din ţară, la presiunea autorităţilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro