Biroul viceprimarului Braşovului, mutat în cimitir de edilul orașului, Allen Coliban
Primarul USR al Brașovului, Allen Coliban, plecat în delegație în Barcelona, i-a cerut viceprimarului PNL Sebastian Rusu să își mute biroul din sediul principal al Primăriei la Cimitirul Municipal Brașov chiar de ziua lui de naștere, potrivit presei locale.
Tensiunile dintre Allen Coliban și Sebastian Rusu au ajuns la un nou nivel, între cei doi fiind neînțelegeri chiar de la câștigarea alegerilor, în 2020.
Rusu spune că a primit un e-mail despre „evacuarea” lui de la Coliban, dar așteaptă o dispoziție oficială de la edil.
„În 8 noiembrie, în ziua Sfinţilor Mihail şi Gavril, când îmi serbam onomastica (poartă și numele Mihai, n.r.) am primit un mail de la primarul Braşovului, care este la Barcelona, prin care eram anunţat că din 10 noiembrie, când îmi aniversez ziua de naştere, trebuie să mă mut la noul birou din incinta Cimitirului Municipal Braşov. Eu aştept să se întoarcă primarul şi marţi (14 noiembrie, n.r.) să avem o discuţie, să îmi dea o dispoziţie de primar. Eu acţionez în baza unei dispoziţii, nu a unui mail, pentru că suntem într-o primărie, nu într-o companie şi trebuie să respectăm Codul administrativ”, a declarat Rusu, potrivit Monitorul Expres.
Rusu spune că „evacuarea” din sediul Primăriei este „un abuz flagrant de putere şi un atac direct, bazat pe orgolii personale, nimic altceva decât o continuare a răzbunării primarului”.
Administrarea cimitirelor din municipiu a rămas singura atribuție care i-a fost dată viceprimarului Sebastian Rusu, președinte al organizației municipale a PNL Brașov, după ce acesta a rămas, în timp, fără mai multe atribuții în urma neînțelegerilor politice cu primarul Brașovului, potrivit BizBrașov.
Unul dintre reproşurile primarului Braşovului a fost că Sebastian Rusu petrece în medie o oră pe zi în primărie, așa cum reiese din datele sistemului electronic de pontaj.
Întrebat dacă la cimitir există un sistem electronic de pontaj, viceprimarul PNL a subliniat că administraţia publică se face „pe teren”, dar şi faptul că atunci când merge noaptea la intervenţiile de capturare a urşilor nu are cum să se ponteze.
„Atât eu, cât şi primarul, suntem demnitari şi suntem în exerciţiul funcţiunii 24 de ore din 24 de ore, nu 8 ore pe zi”, a spus Rusu.
La începutul lunii noiembrie, Allen Coliban a propus demiterea viceprimarului, însă după o ședință de plen a Consiliului Local Brașov care a durat 10 ore, Sebastian Rusu a rămas în funcția de viceprimar al municipiului Brașov, deoarece consilierii PNL și PSD au plecat din sală. Din cauza lipsei cvorumului, proiectul nu a putut fi supus la vot.
Și atunci Coliban a invocat faptul că viceprimarul petrece foarte puțin timp la birou, între una și două ore, și primește un salariu lunar de 27.600 de lei, spunând despre Rusu că este „un leneș care blochează tot”.
Scandaluri în lanț
Grupul consilierilor locali ai PNL Braşov a mers, marţi, la sediul Primăriei Braşov, însoţit de un executor judecătoresc, pentru ca acesta să „constate oficial” faptul că reprezentanţi ai municipalităţii au dezactivat cardurile lor de acces în sediul instituţiei.
„Am vrea să aducem la cunoştinţa dumneavoastră şi a braşovenilor faptul că primarul Allen Coliban a blocat accesul consilierilor locali în Primărie, aceştia putând intra doar pe uşa principală. Întrucât vom face demersuri pe cale legală, am chemat alături de noi un executor judecătoresc pentru a face constatarea şi a arăta faptul că accesul consilierilor locali este blocat”, a declarat viceprimarul municipiului Braşov Sebastian Rusu.
El a explicat că niciunul dintre consilieri nu a fost înştiinţat, pe nicio cale, despre dezactivarea cartelelor.
Executorul judecătoresc a încercat, pe rând, să deschidă uşi care duc către funcţionarii de la diverse direcţii, o uşă care duce către secretarul Primăriei Braşov, uşa care duce către birourile viceprimarilor şi departamentul juridic, folosind cartelele de acces ale mai multor consilieri locali, aceştia explicându-i că sunt cartelele consilierilor liberali. Singura cartelă care a funcţionat şi care a deschis uşa a fost cea a viceprimarului liberal Sebastian Rusu, care nu a fost dezactivată.
În timpul verificării posibilităţii de acces şi după ce a constatat că uşile nu pot fi deschise cu cartelele consilierilor, executorul judecătoresc a consemnat cele constatate.
„Având în vedere cele de mai sus în baza art. 364 Cod Procedură Civilă, am constatat cele sus menţionate, că accesul consilierilor locali ai grupului PNL este restricţionat. În acest sens s-au făcut fotografii ale cartelelor de acces, cât şi a celor trei intrări, drept pentru care s-a încheiat acest proces verbal”, i-a dictat executorul asistentei sale.
Potrivit jurnaliştilor de la newsbv.ro, ”consilierii locali nu pot interacţiona cu funcţionarii decât dacă îi cheamă la ei în birou”, iar ”funcţionarii nu mai au voie se meargă cu consilierii locali pe teren, dacă aceşti vin cu probleme semnalate de braşoveni”.
Primarul Coliban, acuzat de dictatură
Viceprimarul Sebastian Rusu a declarat, la finalul încheierii procesului verbal de către executorul judecătoresc, că decizia de a dezactiva cartelele nu doar restrânge posibilitatea consilierilor de a-şi îndeplini atribuţiile, dar prin această decizie ”li s-a încălcat şi demnitatea funcţiei şi demnitatea personală”.
„Asistăm practic la apariţia unei noi forme de dictatură, generată de interesele meschine ale unei singure persoane. (…) Decizia primarului Coliban este una care aruncă umbre serioase asupra administraţiei publice locale şi a democraţiei noastre. Facem apel la domnul primar să revină asupra acestei decizii şi să respecte principiile democratice, transparenţa şi integritatea”, a afirmat viceprimarul Sebastian Rusu.
Alţi consilieri locali au reclamat că „sunt ţinuţi pe holuri”, nu li se permite accesul în instituţie şi că, în acest context, „nu se mai poate vorbi despre o colaborare în adevăratul sens al cuvântului” şi au arătat că, dacă situaţia nu se va remedia, se vor adresa Tribunalului Braşov, în aşa fel încât instanţa să îl oblige pe primarul Allen Coliban să reactiveze cartelele de acces în instituţie, pe la toate intrările, pentru consilierii locali.