Sari direct la conținut

Blinken s-a întâlnit cu omologul său chinez, Wang Yi: „SUA sunt îngrijorate cu privire la sprijinul acordat de China Rusiei în războiul său din Ucraina”

HotNews.ro
Antony Blinken și Wang Yi, Foto: Leah Millis / AP / Profimedia
Antony Blinken și Wang Yi, Foto: Leah Millis / AP / Profimedia

Secretarul de stat american Antony Blinken și-a exprimat îngrijorarea cu privire la sprijinul acordat de Beijing războiului Rusiei în Ucraina omologului său chinez Wang Yi, care a cerut Washingtonului să ridice sancțiunile americane împotriva entităților chineze, potrivit AFP.

Întâlnirea cu Wang Yi, în marja Conferinței de securitate de la Munchen, în Germania, are loc în contextul eforturilor Chinei și Statelor Unite de a stabiliza o relație tensionată, în urma summitului dintre liderii american și chinez Joe Biden și Xi Jinping, care a avut loc în noiembrie anul trecut în California.

Șeful diplomației americane a subliniat „importanța continuării punerii în aplicare a progreselor înregistrate” la summit, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

În special, Blinken a subliniat importanța „menținerii păcii în strâmtoarea Taiwan și în Marea Chinei de Sud”, potrivit lui Miller.

De asemenea, el a reiterat îngrijorarea Washingtonului „cu privire la sprijinul acordat de China Rusiei în războiul său din Ucraina, inclusiv sprijinul acordat industriei rusești de apărare”, potrivit aceleiași surse.

Wang a vorbit despre summitul Biden-Xi, spunând că ambele părți ar trebui să lucreze pentru „promovarea unei dezvoltări sănătoase, constante și durabile a relațiilor bilaterale”, potrivit unei declarații a Ministerului chinez de Externe.

Îngrijorările legate de Moscova…

După o perioadă deosebit de tensionată la începutul anului trecut, legată de afacerea balonului chinezesc care a survolat Statele Unite, Washingtonul și Beijingul își manifestă dorința de a-și gestiona relațiile „în mod responsabil” și sunt dornice să facă progrese în anumite domenii de cooperare, cum ar fi lupta împotriva fentanilului.

Ministerul a precizat că cele două părți au avut „discuții sincere, substanțiale și constructive”, iar Wang a cerut Statelor Unite să „ridice sancțiunile unilaterale ilegale împotriva companiilor și persoanelor chineze”.

De asemenea, Wang a îndemnat SUA să „pună capăt hărțuirii și interogării nejustificate a cetățenilor chinezi și să promoveze activități care să consolideze înțelegerea reciprocă între cele două popoare”, a precizat ministerul.

Beijingul critică Statele Unite pentru influența lor în regiunea Asia-Pacific și pentru sprijinul acordat mișcării de independență a Taiwanului.

Washingtonul, la rândul său, denunță obiectivele expansioniste ale Beijingului, în special în Marea Chinei de Sud, precum și politica sa industrială.

În ceea ce privește Rusia, Antony Blinken și-a exprimat, de asemenea, temerile cu privire la dezvoltarea de către Rusia a unei capacități antisatelit, potrivit unui oficial american.

Casa Albă a declarat joi că Rusia dezvoltă „o capacitate antisatelit”, refuzând însă să precizeze dacă aceasta are sau nu o dimensiune nucleară.

În același timp, a subliniat că aceasta nu reprezintă „o amenințare imediată”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro