Sari direct la conținut

Blinken spune că timpul se scurge pentru încheierea un acord privind Gaza

HotNews.ro
Anthony Blinken, Foto: WIN MCNAMEE / Getty images / Profimedia
Anthony Blinken, Foto: WIN MCNAMEE / Getty images / Profimedia

Secretarul de stat american Antony Blinken a subliniat marți în Qatar necesitatea urgentă de a încheia un armistițiu în Fâșia Gaza după zece luni de război, la finalul turneului său în Orientul Mijlociu, potrivit AFP.

Timpul „se scurge” pentru a ajunge la un acord de încetare a focului, a declarat el reporterilor înainte de a părăsi aeroportul din Doha. „Trebuie să fie făcut și trebuie să fie făcut în următoarele câteva zile”, a insistat el.

Israelul a acceptat o propunere de compromis prezentată vineri de Statele Unite după două zile de negocieri la Doha și „ne așteptăm ca Hamas să facă același lucru”, a declarat Blinken.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-ar fi spus marți familiilor victimelor atacului Hamas din 7 octombrie pe teritoriul israelian că Israelul va insista să păstreze controlul asupra unei fâșii de frontieră dintre Gaza și Egipt, cunoscută sub numele de Coridorul Philadelphi, pe care forțele israeliene au preluat-o în timpul războiului.

Întrebat despre acest lucru, Blinken a răspuns că Statele Unite au afirmat „foarte clar” încă de la începutul conflictului că „nu acceptă o ocupație pe termen lung a Fâșiei Gaza de către Israel”.

Ultimele negocieri au fost „foarte clare cu privire la calendarul și locațiile pentru retragerea forțelor israeliene din Gaza, iar Israelul a acceptat acest lucru”, a adăugat el, fără a respinge în mod explicit remarcile lui Netanyahu.

Un oficial care îl însoțea criticase anterior remarcile atribuite prim-ministrului israelian, afirmând că acestea nu erau „constructive” în mijlocul negocierilor.

INTERVIURILE HotNews.ro