Sari direct la conținut

Blocada Schengen. Amenințările lui Marcel Ciolacu îl lasă rece pe Karl Nehammer.„Nu este momentul potrivit”

HotNews.ro
Karl Nehammer , Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia
Karl Nehammer , Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că va susține în continuare vetoul împotriva aderării României la spațiul Schengen, relatează presa de la Viena. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, într-un interviu pentru publicația austriacă Ser Standard că va apela la Curtea Europeană de Justiție pentru a cere despăgubiri dacă țara noastră nu va fi primită în zonă de circulație liberă în Europa.

Într-un interviu pentru Kleine Zeitung citat de Der Standard, Nehammer a reiterat că Austria nu este de acord cu aderarea țării noastre și a Bulgariei la spațiul Schengen în contextul în care alte țări deja participante se confruntări cu un val masiv de migranți, cum este cazul Italiei.

„Extinderea poate fi pusă în aplicare doar atunci când protecţia frontierelor externe funcţionează. Acesta nu este momentul potrivit”, a declarat Nehammer pentru Kleine Zeitung.

El s-a referitși și la controalele temporare la frontierele dintre ţările care sunt în Schengen, acestea fiind justificate de presiunea migraţiei la granițele din afara Uniunii Europene. .

Cancelarul Austriei a precizat că a vorbit cu premierul italian Georgia Meloni despre situația din Lampedusa, insulă ce a fost luată cu asalt de mii de migranți africani.

Austria ia măsuri extrordinare la granția cu Italia după ce în Lampedusa a fost declarată stare de urgență, a mai spus Nehammer.

„Urmărim acest lucru. Este vorba despre lupta împotriva rutelor de contrabandă”, a declarat el.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi într-un interviu pentru Der Standard că România va da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție pentru despăgubiri dacă Viena își va menține vetoul privind aderarea României la spaţiul Schengen.

Marcel Ciolacu a precizat că România a pierdut două procente din PIB din cauza refuzului Austriei.

Anunțul premierului Ciolacu, în interviul din presa austriacă a fost mai degrabă un mesaj politic pentru piața internă. Până acum, autoritățile române au încercat pe toate căile să răzgândească Viena, blocând o serie de decizii care erau relevante pentru Austria, însă fără succes.

Pe același subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro