Sari direct la conținut

Blog The Economist: Daca Ponta va castiga alegerile, e de asteptat sa reorienteze politica externa a Romaniei catre Rusia si China

HotNews.ro

„Daca dl. Ponta va castiga, e de asteptat sa-si consolideze baza de putere si sa reorienteze politica externa a Romaniei catre Rusia si China, cum a facut Viktor Orban in Ungaria”, scrie The Economist pe blogul Eastern Approaches, intr-un articol despre alegerile din Romania si haosul de la votul romanilor din strainatate.

Blogul The Economist aminteste ca „dl. Ponta s-a numarat printre putinii lideri UE care anul acesta au participat la Jocurile Olimpice de Iarna din statiunea rusa Soci si tot el ar fi laudat Partidul Comunist Chinez in cadrul unei vizite la Beijing, din septembrie (…) Dar chiar daca dl. Iohannis va castiga presedintia, dl. Ponta va continua ca premier atat timp cat isi va putea tine laolalta coalitia de guvernamant sau pana la alegerile parlamentare din 2016. Intre timp, dl. Iohannis spera ca toti sustinatorii sai sa voteze pe 16 noiembrie, chiar si cei care traiesc la Bruxelles”.

The Economist descrie succint problemele inregistrate la votul din strainatate si protestele ce au urmat si noteaza:

  • „Cele 161.000 de voturi ale diasporei, comparativ cu cele 9,5 milioane de voturi din Romania, ar fi afectat intr-o masura nesemnificativa majoritatea confortabila la primul tur de scrutin. (…) Dar pentru ca niciun candidat nu a castigat o majoritate clara, cei doi se vor infrunta intr-un al doilea tur pe 16 noiembrie, iar daca acela va fi unul strans, votul strainatatii ar putea fi important”.

Sursa citata il prezinta pe Iohannis drept „un german considerat drept omul care a revitalizat Sibiul. (…) el se prezinta drept candidatul unei Romanii „normale” (adica fara coruptie), spre deosebire de Romania „scandalurilor si minciunilor” reprezentata de dl. Ponta.” Actualul premier este descris in principal prin cazul verdictelor ca si-a plagiat teza de doctorat, verdicte de care a scapat numind o a treia comisie de experti, dar si prin acuzatiile presedintelui Basescu, potrivit carora el ar fi lucrat pentru serviciile de informatii in timp ce lucra ca procuror.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro