Sari direct la conținut

BNR este asteptata sa creasca din nou, miercuri, dobanda de politica monetara. Iata-i pe cei care decid nivelul dobanzii

HotNews.ro

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei urmeaza sa ia o decizie in sedinta de miercuri in privinta ratei dobanzii de politica monetara. Nivelul dobanzii a fost stabilit la 9% in sedinta din 4 februarie 2008, dupa ce in ianuarie a urcat de la 7,5% la 8%. Potrivit unor analisti economici, BNR ar putea hotara miercuri sa creasca rata dobanzii, pentru a treia oara in acest an.

Estimarile analistilor privind decizia de miercuri a BNR

Zece analisti dintre cei 14 chestionati de Reuters la inceputul lunii martie se asteptau ca BNR sa majoreze dobanda de politica monetara. Majoritatea apreciaza ca decizia BNR va fi o crestere de 0,5% a dobanzii.

Analistii pun o astfel de decizie pe seama excesului de cerere şi a presiunilor de depreciere asupra leului. Majorarea dobanzii este o masura de tintire a inflatiei, in conditiile in care nivelul acesteia a urcat la 8% in februarie acest an si este prognozata la 8,3% in martie.

Rata dobanzii de politica monetara este plafonul ratelor dobanzilor la care BNR atrage depozite pe termen de o luna de pe piata monetara interbancara.

Prin urmare, majorarea dobanzii de politica monetara afecteaza costurile refinantarii de pe piata interbancara. Dobanzile practicate pe piata monetara romaneasca sunt puternic corelate cu rata dobanzii de politica monetara si orice crestere de dobanda va fi simtita si la nivelul dobanzii produselor oferite de bancile comerciale.

Cum se iau deciziile in Consiliul de Administratie al BNR

Voturile in Consiliu sunt egale ca importanta, astfel ca o decizie poate sa fie luata cu cinci voturi contra patru

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR

Consiliul de Administratie este alcatuit din noua membri, numiti pe o perioada de cinci ani prin vot al Parlamentului, la propunerea Comisiilor de Buget, Finante, Banci din cele doua camere ale Legislativului. Potrivit legii, membrii Consiliului de Administraţie nu pot fi parlamentari sau membri ai unui partid politic şi nu pot face parte din autoritatea judecătorească sau din administraţia publică.

Actualul Consiliu si-a inceput mandatul in 2004. Patru dintre membrii Consiliului sunt din partea Bancii Centrale: guvernatorul, prim-viceguvernatorul si cei doi viceguvernatori, iar ceilalti cinci provin din mediul economic sau universitar.

„Voturile in Consiliu sunt egale ca importanta, astfel ca o decizie poate sa fie luata cu cinci voturi contra patru”, a explicat pentru HotNews.ro, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isarescu.

Consiliul este prezidat de guvernatorul BNR, ca si Comitetul de politica monetara, cel care prezinta in cadrul sedintelor Consiliului strategia, obiectivele si masurile de politica monetara. „Deciziile Consiliului de Administratie se iau pe baza analizei prezentate de Comitetul de politica monetara, dar si a analizelor facute de fiecare membru in parte”, a precizat Vasilescu.

Cine sunt membrii Consiliului de Administratie

Mugur Isarescu se afla in fruntea Bancii Nationale a Romaniei din septembrie 1990. Pentru un singur an, in 2000, Isarescu a renuntat la functia de guvernator pentru a deveni premier al Romaniei. In acelasi an a candidat ca independent la presedintia Romaniei, dar a obtinut doar 9,5% din voturi.

Isarescu a absolvit Facultatea de Comert Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice in 1971. De la absolvire pana 1990, a lucrat ca cercetator stiintific al Institutului de Economie Mondiala. In 1989 a obtinut tilul stiintific de doctor in economie.

Florin Georgescu este prim-viceguvernator al BNR din 2004 si a fost propus pentru aceasta functie PSD. Anterior, Georgescu a ocupat numeroase demnitati publice. La momentul desemnarii sale la BNR, era deputat al PSD, la al doilea mandat. Georgescu a absolvit Facultatea de Contabilitate din cadrul ASE si, de la absolvire pana in 1990, a lucrat in Ministerul Finantelor. Timp de patru ani, in guvernul Vacaroiu, Georgescu a ocupat functia de ministru al Finantelor.

Eugen Dijmarescu a devenit viceguvernator al BNR in 2004. Incepand din 1990, Dijmarescu a detinut numeroase functii publice: senator, consilier de stat, secretar de stat, ministru si ambasador. Dupa ce a absolvit Facultatea de Relatii Economice Internationale, in 1971, Dijmarescu a fost cercetator stiintific al Institutului de Economie Mondiala. Prima functie publica a detinut-o imediat dupa Revolutie, ca ministru-secretar de stat. In 1990, pentru o perioada de cateva luni, Dijmarescu este numit ministrul economiei si finantelor.

In 1994, Dijmarescu este desemnat ambasador in Japonia, iar la revenirea in tara, dupa sase ani, devine ministru delegat pentru comert in guvernul PSD.

Cristian Popa se afla la al doilea mandat de viceguvernator al BNR. Anterior, Popa a fost economist sef al BNR si consilier al guvernatorului. Este absolvent al Facultatii de Comert din ASE si doctor in economie.

Maria Ene este membru al Consiliului de Administratie al BNR din 2004, cand a fost propusa pentru aceasta functie de PRM. Este economist de profesie, absolvent al Facultatii de Finante – Contabilitate din cadul ASE. Dupa 1990, a lucrat in Bancorex timp de noua ani, ajungand pana la functia de contabil-sef adjunct.

Agnes Nagy a fost sustinuta pentru functia de membru al CA al BNR, pe care o detine din 2004, de catre UDMR. Este de formatie economist, fiind absolvent al Facultatii de Planificare si Cibernetica Economica. Detine titlul stiintific de doctor in economie si activeaza in invatamantul superior ca lector.

Napoleon Pop este membru al CA al BNR din 2004 la propunerea PNL. Anterior, Pop a detinut mai multe functii publice: senator, secretar de stat si ministru consilier la ambasada Romaniei de la Washington. Este absolvent al Facultatii de Comert Exteriro din cadrul ASE si doctor in economie. Inainte de 1990 a lucrat ca cercetator stiintific al Institutului de Economie Mondiala.

Silviu Cerna, membru al CA al BNR din 2004, a lucrat, de la absolvirea Facultatii de Timisoara in 1973 in invatamantul universitar, ajungand pana la gradul de profesor universitar.

Virgil Stoenescu, membru al CA al BNR din 2004, este profesor universitar la catedra de Istoria Gandirii Economice din cadrul ASE. Este doctor in economie, absolvent al Facultatii de Comert Exterior, are numeroase lucrari economice publicate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro