Sari direct la conținut

Bogăția legată de activele de sustenabilitate, blocată de informația incompletă

Smile Media
Sustenabilitate, Foto: freepik.com
Sustenabilitate, Foto: freepik.com

Bogăția legată de activele de sustenabilitate despre care vorbeam în articolul anterior nu se impune ca valoare tranzacțională (încă) pentru că are astăzi o problemă legată de accesibilitatea datelor și valorile largi ale estimărilor. Mai mult decât atât, absența datelor creează fenomene extinse de greenwashing, fără posibilitatea rațională a auditului și pedepsei.

Raportarea sustenabilității implică organizațiile care furnizează informații despre impactul lor economic, de mediu și social cauzat de activitățile de zi cu zi. Cu toate acestea, domeniul se confruntă cu mai multe provocări legate de date, ceea ce poate face dificilă producerea de rapoarte fiabile, comparabile și utile. Iată câteva dintre aceste provocări care afectează direct participarea efectivă a sustenabilității la ecuația bogăției:

  1. Există o lipsă de standarde recunoscute la nivel global pentru ceea ce ar trebui inclus într-un raport de sustenabilitate, ce valori ar trebui utilizate și cum ar trebui măsurate acestea. Acest lucru poate face dificilă compararea performanței diferitelor organizații.
  2. Datele utilizate în rapoartele de sustenabilitate sunt auto-raportate de organizații, ceea ce duce la întrebări cu privire la fiabilitatea și acuratețea acestora. Există, de asemenea, problema greenwashing-ului, unde unele organizații pot exagera sau denatura eforturile lor de sustenabilitate.
  3. Colectarea tuturor datelor necesare pentru un raport cuprinzător de sustenabilitate poate fi o sarcină complexă și consumatoare de resurse. Multe organizații se străduiesc să colecteze, să gestioneze și să analizeze eficient cantitatea mare de date necesare fără o interpretare digitală a contextului.
  4. Multe aspecte importante ale durabilității (de exemplu, impactul social, biodiversitatea) sunt dificil de măsurat și cuantificat și este posibil să nu existe metodologii convenite formal în acest sens.
  5. Având în vedere problemele potențiale cu datele auto-raportate, este nevoie de verificarea sau auditarea independentă a rapoartelor de sustenabilitate. Cu toate acestea, acest lucru poate fi complex de realizat.

Colectarea și procesarea datelor privind durabilitatea este un subiect complex și dificil de rezolvat după 600 de ani de focalizare către activele financiare (vezi articolul Sustenabilitatea, sora vitregă a bogăției ). Sistemele informatice, cultura corporațiilor și formarea managementului sunt nepotrivite pentru această responsabilitate. Totuși, neglijarea practicii în domeniul sustenabilității va duce direct la deprecieri majore a activelor financiare și la neexploatarea la potențialul maxim a unui activ modern, benefic pentru viitorul umanității.

ENTERTEQ SOFTWARE: EXPERT ÎN SOLUȚII SOFTWARE PENTRU SUSTENABILITATE

EnterTeq Software este o inițiativă antreprenorială creată de un grup de experți în management și IT care au încercat de-a lungul timpului să conecteze, într-un mod profesionist, consultanța de management cu interpretarea software a afacerii. În ultima perioadă, interesul companiei către instrumente de machine learning și AI, precum și către implementarea conceptelor manageriale moderne, au creat circumstanțele unei integrări coerente a ESG în arhitectura firmei. În acest context, Enterteq este un pionier global în domeniul măsurării, raportării și contabilității emisiilor de carbon și a conectării politicilor de mediu la cadrul de acțiune reglementat.

Articol susținut de Innova Engineering

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro