Bogdan Ciobotaru, analist financiar in City-ul londonez: Riscul major pentru Romania este o iesire masiva a investitorilor de pe piata
Riscul major al actualei crizei financiare mondiale pentru Romania este iesirea masiva a investitorilor de pe piata, dar este improbabil ca acest lucru sa se intample, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro Bogdan Ciobotaru, analist financiar londonez. Ciobotaru spune ca atmosfera in City, „inima financiara a Europei”, este una de precautie si de capitulare pe mai multe fronturi.
Informatia pe scurt:
- In Romania, domeniul imobiliarelor ar putea inregistra falimente la inceputul anului viitor.
- Masurile Ministerului Finantelor pentru impulsionarea Bursei, desi binevenite, nu vor avea efecte asupra redresarii financiare.
- Riscul major pentru Romania in acest context al crizei financiare mondiale ar fi o iesire masiva de pe piata a investitorilor.
- Evolutia leului este greu de estimat, insa BNR nu-l va lasa sa se deprecieze prea mult.
Analistul financiar a spus ca este greu sa estimezi daca momentul critic al crizei a trecut sau mai urmeaza alte caderi, pentru ca „riscul sistemic este foarte pronuntat”. A remarcat insa o retinere pe piata din partea detinatorilor de cash care nu indraznesc sa faca investitii de perspectiva, acum cand pretul activelor a ajuns acum la un nivel foarte scazut. Ciobotaru crede insa ca piata va incepe sa se stabilizeze.
Totusi, in City – districtul financiar al Londrei, considerat „inima financiara a Europei” – se simte capitulare pe mai multe fronturi. „Fondurile de investitii au piedut, din cate am inteles, cam 10% de la inceputul anului, ceea ce inseamna foarte mult, iar riscul cel mai mare in acest moment este ca toate fondurile acestea vor avea raspcumparari din partea investitorilor, care vor rezulta in inchiderea sau falimentul unora dintre ele, chiar si a unor jucatori mari, cu active in administrare de mai multe miliarde de dolari”, a explicat Bogdan Ciobotaru.
Crizei financiara globala are efecte asupra pietelor din regiune si a Romaniei
In Romania, mesajul autoritatilor referitor la efectele crizei financiare internationale au fost calme si pe alocuri chiar optimiste. Premierul Tariceanu a spus ca economia romaneasca nu are de suferit de pe urma contextului international, ba mai mult, investitorii romani chiar ar putea avea de castigat, intrucat ar putea face investitii in active imobiliare din Statele Unite, la preturi foarte mici.
„Este rolul guvernului sa aiba o atitudine conservatoare si sa transmita un mesaj de calm, dar realist vorbind situatia pietelor din regiune, inclusiv a Romaniei, nu poate scapa de efectele crizei financiare globale”, a comentat analistul londonez declaratiile oficialilor romani.
„In Romania, 92-93% din sistemul bancar este in maini straine , deci automat orice impact asupra comaniilor mama care actioneaza pe piata din Romania are repercusiuni si asupra pietei locale”, a completat el. Rezultatul este o inasprire a conditiilor de creditare. Pe piata bancara romaneasca a avut loc o crestere de 1%-2% a costului creditului, in functie de banca, in ultimele 12 luni.
Bursa de la Bucuresti a cazut dramatic comparativ cu alte burse din regiune
„Deci nu se poate spune ca nu suntem afectati. Uitati-va si la piata bursiera. Dat fiind volumele foarte mici si fluxurile de capital de pe Bursa, a avut loc o scadere destul de mare a acesteia. Criza financiara a avut un efect destul de dramatic asupra BVB in comparatie cu alte burse din regiune si din lume”, crede Ciobotaru.
Intrebat in ce masura recentele masuri luate de Ministerul Finantelor si CNVM – de a nu impozita castigurile de pe Bursa de anul viitor si, respectiv, eliminarea unor comisioane – vor impulsiona investitorii sa revina si sa joace pe Bursa, analistul financiar crede ca sunt binevenite.
„Dar realitatea este ca a avut loc o iesire importanta de capital de pe Bursa de la Bucuresti. Tranzactiile in unele zile sunt chiar mai mici de 10 milioane de euro pentru ansamblul bursei, o suma care la bursa londoneza se tranzactioneaza zilnic pentru o companie de talie mijlocie. Automat, fiindca industria locala de asset management (n.r. gestionarea de active) nu este dezvoltata suficient, aceste masuri sunt binevenite, insa nu cred ca ele vor avea un impact major, nu vor avea un efect important in redresarea bursei”, a mai spus Bogdan Ciobotaru.
In imobiliare, inceputul anului 2009 ar putea aduce falimente
Este evident ca, in afara de bursa, imobiliarele a fost domeniul cel mai afectat de criza financiara. „Pentru ca artificial s-a creat un flux speculativ care a incurajat valori nejustificate economic pentru o serie de active din domeniul respectiv”, considera analistul financiar.
Lipsa de lichiditati ar putea avea un efect vizibil destul de curand: „se asteapta ca prima jumatate a anului viitor sa scoata la iveala chiar si cateva falimente sau unele situatii dificile pentru jucatorii locali si pentru cei internationali prezenti pe piata din Romania”, ceea ce face ca domeniul imobiliar sa fie cel mai lovit de criza.
Ce alte sectoare ar mai putea avea de suferit? „Tot ce este legat de materii prime. Dupa cum ati vazut, exista o volatilitate foarte mare pe pretul petrolului si alte marfuri si care, implicit, afecteaza si valoarea companiilor care opereaza in sectoarele respective”, a spus Ciobotaru.
Si, evident, a fost afectat sectorul financiar, situatie vizibila prin evolutia dificila la bursa a bancilor locale cotate la Bucuresti ,. Insa masurile luate de BNR au dus la o tinere sub control a situatiei si la ameliorarea riscurilor.
„Pomenile electorale” nu vor afecta economia
Riscul major pentru Romania in acest context al crizei financiare mondiale ar fi o iesire masiva de pe piata a investitorilor, insa Bogdan Ciobotaru nu crede ca un astfel de lucru se poate intampla. Economia romaneasca este inca in faza de crestere si nu vom asista la o situatie dramatica.
Potrivit analistului financiar, nici macar masurile implementate de Guvern in ultimele zile nu vor afecta economia romaneasca. „Era de asteptat ca masuri populiste sa fie implementate in preajma alegerilor, dar nu cred ca vor avea un impact semnificativ asupra economiei sau asupra situatiei macro. Se va trece peste ele cu destul de multa usurinta. Sansa este ca economia este intr-o faza puternica de dezvoltare la momentul actual”, a spus Ciobotaru.
Cat despre evolutia leului, analistul londonez crede ca este greu de spus ce se va intampla in perioada urmatoare. „In momentul in care ai iesiri de capital exista un impact asupra monedei nationale si, in plus, exista o reticenta la momentul actual din partea marilor investitori insitutionali in a investi in active denominate in moneda locala”, spune el. Insa BNR nu va lasa leul sa se deprecieze semnificativ, este concluzia lui Bogdan Ciobotaru.