Sari direct la conținut

Bogdan Mazuru, ambasadorul propus pentru Paris, a primit avizul favorabil al Parlamentului. Ambasadorii propusi pentru Irak, Croatia, Chile, Sfantul Scaun si Ucraina au fost si ei avizati pozitiv

HotNews.ro

Bogdan Mazuru, propus pentru postul de ambasador la Paris, a primit aviz favorabil prin unanimitate de voturi.

UPDATE 1: Ambasadorul propus in Irak, Iacob Prada, a primit avizul favorabil, cu 15 voturi pentru si 2 impotriva. Cosmin Dinescu, propus pentru postul de la Zagreb, a primit avizul favorabil al comisiilor parlamentare. Florin Angelo Florian, propus ambasador in Chile, a primit aviz favorabil, prin 18 voturi pozitive, adica in unanimitate.

UPDATE 2: Romania are ambasador in Ucraina, pe Cornel Ionescu. El a primit avizul favorabil al Parlamentului.

HotNews.ro a transmis live text de la eveniment.

Bogdan Mazuru a fost propus pentru acest post in urma eliberarii sale in decembrie 2009 de catre actualul ministru de externe, Teodor Baconschi. Chiar daca au fost vehiculate mai multe nume de-a lungul acestor luni, Mazuru a parut preferat de la inceput, gratie impresionantei sale activitati diplomatice.

Principalele idei ale discursului diplomatului Bogdan Mazuru:

  • Sunt propus ambasador pentru o tara extrem de importanta pentru Romania.
  • Planul european si cel bilateral se suprapun, in cea mai mare masura, cand este vorba despre Franta.
  • Contextul european contine doua mari coordonate, lupta impotriva crizei si transformarile in urma intrarii in vigoare a Tratatului de la LIsabona.
  • Romania are o relatie de parteneriat strategic cu Franta, deosebit de solida, exista o baza solida pentru o relatie de substanta si de impact atat asupra relatiilor Romania-UE, cat si asupra relatiilor Romaniei cu Franta.
  • Dialogul politic e o importanta coordonata a acestui parteneriat, pe care exista de mai multe luni discutii sectoriale.
  • Voi urmari cu prioritate operationalizarea parteneriatului strategic.
  • Sunt multe zone pe care avem interes cu Franta, nu coincid in totalitate, sunt locuri in care poate nu vedem lucrurile in acelasi fel, insa coordonarea este utila.
  • Un alt domeniu foarte important este atragerea Frantei in politica de vecinatate a UE, mai ales in politica estica. Daca voi ajunge ambasador voi continua sa atrag si sa obtin sprijin pentru Republica Moldova.
  • Acolo unde nu suntem exact pe aceeasi lungime de unda cu Franta este politica de extindere.
  • Business si investitii – Franta ocupa locul 3 in privinta schimburilor comerciale. Este foarte important ca cele mai mari companii franceze sunt deja aici. Exista o poveste de succes, Renault-Dacia. Imi propun ca si relatiile cu mediul de business sa fie mai consistente.
  • Comunitatea romaneasca – Este o comunitate consistenta in Franta. Voi fi in contact permanent cu asociatiile romanesti din Franta si evident voi vorbi cu colegii de la consulat sa oferim cele mai bune servicii consulare.
  • Cand vorbim despre comunitate vorbim si despre problema de imagine, pe care nu o putem ascunde.

La sfarsitul audierilor, Bogdan Mazuru, care a primit aviz favorabil, a remarcat interesul parlamentarilor in privinta cooperarii economice dintre Romania si Franta, fireasca, potrivit diplomatului, in aceasta perioada de criza. El a vorbit despre dubla subordonare a personalului economic din ambasade, atat fata de Ministerul Economiei, cat si fata de MAE, aratand ca ea va trebui clarificata.

Bogdan Mazuru este secretar de stat pentru afaceri europene in MAE. Este diplomat de cariera, care – anterior functiei de secretar de stat – a fost ambasadorul Romaniei la Berlin.

Lucreaza in MAE din 1991 si in 1996 a fost trimis la prima sa misiune permanenta in strainatate, la Ambasada Romaniei din SUA. A fost prim colaborator la Misiunea Permanenta a Romaniei la NATO si UEO, la Bruxelles, revenind in 1999 la Ministerul Afacerilor Externe, ca director general pentru Europa si America de Nord.

In 2000 a detinut functia de director general pentru afaceri bilaterale si regionale, apoi s-a intors la Washington in calitate de prim colaborator, devenind la scurt timp insarcinat cu afaceri ad interim.

A fost numit ambasador in 2001, reprezentant permanent al Romaniei la NATO, Bruxelles, detinand aceasta functie pana in 2006. In 2006 a fost numit ambasadorul Romaniei in Republica Federala Germania, functie pe care a detinut-o pana la numirea sa ca secretar de stat, in ianuarie 2009.

Iacob Prada este ambasadorul propus pentru postul din Irak. Parlamentarii au o serie de intrebari referitoare la CV-ul acestuia si la varsta sa, intrebandu-l ca la cei 64 de ani ai sai poate ar trebui sa lase locul unor diplomati mai tineri, mai ales in conditiile in care se pune problema concedierii unor functionari publici. Titus Corlatean insa a intervenit aratand ca CV-ul diplomatului il arata calificat pentru postul pentru care este propus.

Principalele idei ale discursului sau:

– Politic, imi propun sa cunosc situatia de acolo in detaliu, dincolo de relatarile din media, pentru a ne putea racorda la situatia reala de acolo.

– Romania trebuie sa se implice in reconstructia Irakului, iar in acest sens relatia cu partronatul din constructii este esentiala. Stiu ca exista problema si temerea referitor la securitate, dar cum alte firme de constructii straine sunt acolo, cred ca este bine si companiile romanesti sa fie prezente.

– Juridic, acordurile juridice existente sunt vechi, dateaza de pe vremea vechilor regimuri din ambele tari si ele trebuie puse pe baze noi.

– Exista o perspectiva a Romaniei acolo, cum a existat un trecut. Cred ca viitorul e unul bun, care ne va avantaja in continuare. As crede ca e foarte bine daca s-ar putea crea o imagine mai favorabila a ceea ce inseamna Irak – ambasadorul a explicat ca in acest fel companiile romanesti vor trece peste temerile de a investi acolo.

Titus Corlatean a vorbit despre ideea de a realiza o baza de date cu cei care au studiat in Romania si ocupa pozitii importante in tarile din zona si ii cere ambasadorului cooperarea, in privinta celor din Irak, pentru realizarea acestei liste.

La sfarsitul audierilor, diplomatul a spus ca nu se astepta ca varsta sa fie o problema, insa a marturisit ca s-a gandit la faptul ca, in aceste conditii de criza care presupune disponibilizari, o persoana mai tanara ar fi putut merge daca ar fi fost preferata. El crede insa ca experienta sa in regiuni dificile ale globului l-au recomandat pentru post.

In privinta datoriei pe care Irakul o avea la Romania si a fost stearsa, ambasadorul crede ca este o solutie care a mai fost adoptata si de alte tari si ca era probabil singura posibila.

La nivel personal, ambasadorul a spus ca si-a anuntat sotia ca este propus pentru Irak cu o zi inaintea audierilor. „In Angola, putea veni la mine o data pe an. Aici nu mai poate, e interzis”, a spus acesta.

Iacob Prada a fost, din martie 2007 pana in prezent, insarcinat cu afaceri la ambasada Romaniei din Angola. Lucreaza in MAE din 1991, cand a ocupat functia de secretar I la directia dezarmare din minister, dupa care a fost diplomat in ambasadele Romaniei din Nigeria si, ulterior, din Bosnia-Hertegovina. De formatie militar, dupa absolvirea Academiei Militare, in 1978, a absolvit si facultatea de istorie-filosofie a Universitatii Bucuresti.

Cosmin Dinescu, propus pentru postul de ambasador in Croatia, este bine cunoscut de catre parlamentari, mai ales din pozitia de co-agent in procesul de la Haga.

A fost adjunctul lui Bogdan Aurescu in timpul negocierilor cu Ucraina privind disputa asupra platoului continental al Marii Negre si co-agent in procesul de la Haga. Face parte din valul de tineri diplomati din MAE si l-a secondat pe Aurescu si in pledoaria in fata CIJ in ceea ce priveste cazul privind independenta Kosovo.

A fost, succesiv, sef de serviciu si apoi director adjunct al Directiei Drept International si Tratate, iar din 2004 este director general pentru afaceri juridice. Este dublu licentiat, al Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, al Facultatii de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE-Bucuresti. In plus, a studiat la Academia Diplomatica din Bucuresti si are un Master in Antropologie sociala si dezvoltare comunitara – Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii din Bucuresti. Este doctorand in drept international la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.

Parlamentarii au avut mai degraba sugestii decat intrebari pentru Dinescu, recomandandu-i sa aiba o intalnire cu reprezentantul croatilor din Romania din Parlament inainte de preluarea postului, de exemplu.

Dinescu a vorbit despre prioritatile mandatului sau, pornind de la pozitia speciala a Croatiei in Balcanii de Vest.

– El a spus ca experienta sa in calitate de director al directiei afaceri juridice din MAE si in procesul privind delimitarea platoului continental al Marii Negre este un atu in activitatea sa, in conditiile in care Croatia si Slovenia au un astfel de diferend.

– Multe din lectiile aderarii Romaniei la UE pot fi impartasite colegilor croati, pentru a evita greselile facute de Romania in parcursul sau spre UE.

– O alta preocupare va fi comunitatea romaneasca din Croatia, foarte mica numeric, care are nevoie de protectie in conditiile in care legaturile ei cu tara sunt destul de reduse.

Dinescu a primit votul in unanimitate al comisiilor parlamentare, pentru a ocupa postul de ambasador la Zagreb.

Florin Angelo Florian, propus pentru postul din Chile, a fost anuntat de Titus Corlatean ca are o veste proasta pentru el: are unanimitate. Insa voturile, cele 18, au fost toate pozitive si a primit aviz favorabil.

Florin Angelo Florian lucreaza in MAE din 1993. A fost insarcinat cu afaceri in Ambasada Romaniei de la Madrid si consul general al Romaniei la Barcelona. In prezent este sef de birou la Directia America Latina.

Cornel Ionescu, ambasadorul propus in Ucraina:

– Si-a inceput discursul cerandu-si scuze pentru emotii, pentru ca este pentru prima data cand se afla intr-o asemenea situatie, la niste audieri parlamentare.

– Avem o suma de probleme care raman, pana in momentul de fata, nesolutionate.

– In privinta problematicii minoritatilor nationale, am participat la o serie de negocieri in activitatea anteriora la Kiev. Imi propun sa realizez o mai buna si atenta apropiere si o verificare mai atenta a modului in care isi desfasoara activitatea consulatele noastre de la Odessa si Cernauti, sa vedem care le sunt prietenii, aliatii si nu vreau

sa folosesc termenul dusmanii. Aliatii ar putea fi deputati sau fosti deputati in Rada.

– Este necesara invocarea dialogului pe linie culturala. Ambasadorul a vorbit si despre situatia Institutului Cultural Roman caruia nu i se gaseste un sediu.

– Cred ca va trebui sa sustinem Ucraina cel putin in intentia sa de a prelua presedintia OSCE in anul viitor, in sensul revigorarii formatului 5+2 pentru solutionarea conflictului din Transnistria.

Senatorul Sorina Placinta a fost interesata de colaborarea in domeniul comercial si diplomatia publica. Ea a aratat ca e esential sa se faciliteze accesul ucrainenilor pe piata din Romania, pentru a promova produse in UE. Un alt deputat i-a sugerat ambasadorului ducerea unei politici in scopul ca minoritatea moldoveneasca din Ucraina sa fie convertita astfel incat la referendum sa se declare romana.

Ambasadorul a aratat ca isi va insusi toate recomandarile parlamentarilor.

Ionescu a aratat ca isi doreste gasirea cu autoritatile ucrainene a unor nise de colaborare, care sa duca la o relansare a relatiei bilaterale.

Cornel Ionescu a intrat in MAE in 1990 si a lucrat pe statiul estic, pornind de la Directia Republica Moldova, continuand cu Directia Europa de Est si Federatia Rusa, dupa care, in 1999 a fost trimis la post la Kiev, in Ucraina. A fost numit consul general la Rostov pe Don in 2004, iar din 2005 a lucrat in ambasada Romaniei de la Moscova pana in 2006, cand a preluat postul de consul la Rostov pe Don. Este un foarte bun vorbitor de limba rusa.

Bogdan Tataru-Cazaban este propus sa preia postul eliberat de Marius Lazurca, actualul ambasador al Romaniei la Chisinau. La fel ca fostul ambasador, Cazaban este un intelectual de inalta tinuta, potrivit pentru preluarea postului la Sfantul Scaun.

Are 32 de ani si este, din 2006, consilier de stat la Administratia Prezidentiala pe probleme de cultura si culte si este un istoric al religiilor si doctrinelor filosofice. A urmat studii de istoria filosofiei şi filosofia culturii la Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii din Bucureşti (1995-1999), studii aprofundate la aceeaşi facultate (1999-2000). Din anul 2008 este doctor în istoria filosofiei la Universitatea din Bucureşti şi membru al Institutului de Istorie a religiilor din cadrul Academiei Române. Bogdan Tătaru-Cazaban vorbeşte limbile franceză, engleză, italiană. A studiat latina şi greaca veche.

El a primit avizul favorabil al parlamentarilor cu 14 voturi pentru, 3 impotriva si o abtinere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro