Sari direct la conținut

„Bonusuri nerușinate la pensionare” la Romsilva. Fechet: Unii au revenit pe funcții după ce au încasat câte 100.000 de euro. Primele demisii și rezultate ale corpului de control

HotNews.ro
Mircea Fechet, la protestul sindicatelor din silvicultura / Inquam Photos / Mălina Norocea
Ministrul mediului, Mircea Fechet, vorbeste cu membrii Federatiei Sindicatelor din Silvicultura Silva, 12 februarie 2025. Inquam Photos / Mălina Norocea

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat joi că Guvernul a eliminat astăzi prin OUG bonusurile nerușinate pe care le luau angajații Romsilva la pensionare. „Ne asigurăm că în Romsilva nu vor mai exista astfel de situații în care sfidarea înlocuiește bunul simț, așa cum s-a întâmplat în cazul premierii cu 100.000 de euro la pensionare a mai multor angajați, din care o parte au revenit pe funcții de îndată ce au încasat banii”, a spus ministrul.

Guvernul a aprobat joi o ordonanță de urgență prin care angajații din domeniul silvic nu vor mai beneficia de prime echivalente cu minimum 5 salarii pe ultima lună de activitate, iar ministrul Mediului a explicat într-o conferință de presă primele rezultate ale verificărilor corpului de control.

Ce „bonusuri nerușinate” a plătit Romsilva la pensionarea angajaților în ultimii 2 ani

„Am eliminat bonusurile nerușinate la pensionare care numai în ultimii 2 ani au costat Romsilva peste 194 de milioane de lei și de care au beneficiat 1267 de persoane”, a declarat ministrul Mediului Mircea Fechet.

Directorii de la Arad, Caraș Severin și Maramureș au fost demiși

Acesta a anunțat cu această ocazie și primele demisii.

„Apreciez că directorul general al Romsilva a înțeles mesajele pe care le-am transmis și în urma evaluării directorilor a decis să demită și să înlocuiască directorii de la Arad, Caraș Severin și Maramureș. De asemenea comunic în mod oficial că voi trimite corpul de control la toate cele 3 direcții silvice pentru a afla detaliat cât de mare este dezastrul pe care l-au girat și l-au lăsat în urmă acești directori.

Primele rezultate al corpului de control: Premii de 10 de milioane de lei, acordate ilegal în ultimii 5 ani

Ministrul a comunicat apoi și concluziile preliminare ale corpului de control ca urmare a verificărilor făcute la sediul central al Regiei naționale Romsilva.

„Deocamdată am constatat că din fondul de conservare si regenerare a pădurilor lipsesc 24,7 milioane de lei, iar din fondul de accesibilizare lipsesc 8,7 milioane de lei. Aceste două fonduri au regim special având surse certe de constituire și destinație clară și orice leu cheltuit pentru alte obiective decât cele menționate mai devreme necesită o justificare extrem de solidă”, a atenționat ministrul.

Corpul de control a mai constatat că există 12 direcții silvice care în ultimii 5 ani au mers doar pe pierdere, iar în cazul a 8 direcții silvice, cheltuielile cu personalul depășesc veniturile totale ale respectivelor direcții cu până la de 3 ori mai mult.

„O altă concluzie este legată de valoarea premiilor acordate în ultimii 5 ani fără respectarea prevederilor legale. Discutăm de alte zeci de milioane de lei, o sumă constatată de altfel și de auditul Curții de Conturi ce se desfășoară chiar acum la Regia Națională Romsilva”, a spus Fechet.

Aproape 40 de directori nu vor mai primi indemnizația de conducere din cauza performanțelor slabe

Ministrul Mediului a mai anunțat că „39 de persoane cu funcții de conducere, ne referim la directori, din 19 direcții silvice care au avut performanțe slabe, nu vor mai primi indemnizația de conducere. Aceasta era de 30% în plus față de salariul de bază”.

În perioada următoare, Ministerul Mediului va elabora o hotărâre de guvern privind reorganizarea Romsilva. În acest sens, săptămâna viitoare vor fi invitate la discuții la minister atât sindicatele cât și conducerea executivă a Regiei pentru a demara de urgență renegocierea Contractului Colectiv de Muncă având în vedere ordonanța de urgență adoptată astăzi de Guvern.

Contractul Colectiv de Muncă va fi renegociat. Ce inechități vor mai fi eliminate

Ministrul a fost întrebat de jurnaliști cum a fost posibil ca în contractul colectiv de muncă să existe 17 sporuri încasate indiferent de pierderile direcțiilor silvice.

„Cele 17 sporuri sunt prevăzute în CCM. Unele au acoperire legală, ce izvorăște din legislația privind statutul personalului silvic sau din alte acte precum Codul Muncii, altele nu au nicio legătură cu vreun act normativ, sunt pur și simplu inventate de cele 2 părți care negociază: sindicatul si conducerea executivă.

Trebuie să admit că poate am ajuns aici și pentru că această conducere executivă devenea beneficiară a acelor bonusuri sau prime negociate”, a spus acesta.

Fechet a mai menționat că în urma renegocierii CCM nu va fi eliminat doar bonusul de pensionare.

„Ne propunem să eliminăm toate inechitățile din cadrul Regiei pentru că astăzi sunt nenumărate situații în care doi angajați cu aceeași vechime, studii și același volum și sarcini, în funcție de județul în care lucrează și fără nicio legătură cu performanța regiei silvice e posibil să aibă salarii diferite și cu 50%. Această anomalie se întâmplă din cauza faptului că directorii de direcții silvice pot acorda 1, 2 sau 9 astfel de sporuri anumitor angajați, ceea ce provoacă o inechitate extremă și îi demobilizează pe cei care muncesc egal dar primesc bani mai puțini”, a mai declarat ministrul Mediului.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro