Brexit: Londra și Dublinul sugerează negocieri prelungite / Ce prupune UE, ce vrea Londra
Consiliul European din octombrie „va fi un pas important, sperăm că acesta va fi un moment în care vom face progrese”, a declarat Dominic Raab în faţa parlamentarilor britanici. Cu privire la momentul încheierii unui posibil acord, „am spus întotdeauna clar că ne îndreptăm atenția spre consiliul din octombrie, dar poate exista o marjă, ar putea cădea în noiembrie”, a adăugat el, potrivit Le Vif, citat de Rador.
Ministrul a refuzat să precizeze când va prezenta Londra noua propunere privind chestiunea irlandeză a frontierei, care rămâne un obstacol în negocieri. De asemenea, el le-a cerut liderilor europeni să facă concesii în negocieri, pentru a face progrese către o concluzie.
„Acum ne putem aștepta ca UE să facă un gest în direcția noastră și dacă (liderii europeni) împărtășesc această ambiție, împărtășesc pragmatismul nostru, atunci sunt convins că putem obține un acord”, a spus Dominic Raab. Acordul pentru Brexit va include un Tratat de retragere și o declarație politică privind viitorul parteneriat economic. Tratatul include chestiuni privind drepturile cetățenilor europeni, soluționarea financiară a divorțului și granița irlandeză.
Londra și Bruxelles-ul au convenit să mențină granița deschisă între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, care va rămâne în UE după Brexit, dar cele două părți nu sunt de acord în privinţa procedurii.
Londra respinge propunerea Bruxelles-ului care prevede menținerea regulamentul din Irlanda de Nord, aliniat la cel al UE, și a anunțat prezentarea „în curând” a unei soluții alternative.
La rândul său, şeful diplomaţiei irlandeze, Simon Coveney, a declarat că speră să aibă mai multe certitudini „în următoarele șase săptămâni”, în timpul unei conferințe de presă de la Dublin.
„Cred că vom avea nevoie de octombrie și de noiembrie pentru a ajunge la un acord” cu privire la problema irlandeză, a spus el.
El a spus că este puțin probabil ca guvernul britanic să lanseze o nouă propunere, care – în opinia lui – va fi introdusă „în sala de negocieri”, la adăpost de priviri iscoditoare.
Liderii europeni intenționează să organizeze un nou summit în noiembrie pentru a încheia un acord, cu condiția să se facă progrese concrete la Consiliul European din 18 octombrie.