Sari direct la conținut

Bruxelles-ul și Varșovia sunt îngrijorate de zvonurile privind vizita lui Orban la Moscova

HotNews.ro
Președintele Consiliului European, Charles Michel, și premierul polonez, Donald Tusk, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la informațiile din presă care sugerează că liderul ungar Viktor Orban, care tocmai a preluat președinția UE, va vizita vineri Moscova, potrivit AFP.
Viktor Orban, Foto: Britta Pedersen / DPA / Profimedia Images
Viktor Orban, Foto: Britta Pedersen / DPA / Profimedia Images

„Președinția rotativă a UE nu are mandatul de a se angaja în dialog cu Rusia în numele UE”, a scris joi Michel pe X. „Poziția Consiliului European este clară: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuție nu poate avea loc fără Ucraina”.

Tusk a reacționat și el: „Viktor Orban, zvonurile despre vizita dvs. la Moscova nu pot fi adevărate, nu-i așa?”, a spus el pe aceeași rețea de socializare.

Potrivit site-ului de investigații online VSquare, specializat în Europa Centrală, și a agenției de presă RFE/RL, care se bazează pe surse anonime, Viktor Orban este așteptat vineri în capitala rusă, la trei zile după o vizită surpriză la Kiev.

Un oficial european de la Bruxelles a declarat pentru AFP că „numeroasele încercări” de a confirma informațiile privind călătoria lui Orban „au fost fără succes”.

Prima vizită a unui lider european la Moscova după Nehammer?

Orban „nu a informat cu privire la o călătorie la Moscova”, a declarat oficialul, adăugând că, dacă premierul ungar ar fi întrebat, „președintele Michel ar fi sfătuit ferm împotriva unei astfel de vizite”.

Dacă va fi confirmată, aceasta va fi prima vizită a unui lider european la Moscova de la cea a cancelarului austriac Karl Nehammer în aprilie 2022.

Întrebat de AFP în cursul dimineții, guvernul ungar a refuzat să comenteze, însă la începutul săptămânii premierul ungar a avertizat că „vești surprinzătoare vor veni din locuri surprinzătoare”.

Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Beijing

În continuare apropiat de Kremlin, liderul populist a făcut apel marți la o „încetare a focului” în Ucraina, contrar pozițiilor europene și sugestiei lui Volodimir Zelenski de a se alinia în schimb procesului de pace ucrainean.

Orban i-a mulțumit președintelui ucrainean pentru „franchețea” conversației și a promis să „raporteze” conținutul acestor discuții Consiliului Uniunii Europene „pentru a putea fi luate deciziile europene necesare”.

În ciuda războiului, Ungaria și-a consolidat legăturile politice și economice cu Kremlinul. Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Beijing în octombrie 2023 pentru a discuta despre cooperarea energetică.

El dezaprobă sancțiunile adoptate împotriva Rusiei și se remarcă, de asemenea, prin opoziția sa față de orice ajutor militar pentru Kiev, blocând în mod regulat eforturile europene în acest domeniu.

Acest lider eurosceptic, aflat la putere fără întrerupere din 2010, s-a opus de asemenea cu înverșunare oricărei discuții privind aderarea Ucrainei la UE, considerând că țara nu era pregătită. În cele din urmă, el a acceptat să părăsească masa negocierilor la summitul UE-27 din decembrie anul trecut, în timp ce ceilalți 26 de lideri au decis să deschidă negocierile.

INTERVIURILE HotNews.ro