Sari direct la conținut

Bruxelles versus Budapesta, un nou meci: Legea lui Viktor Orban pentru „protejarea suveranității” Ungariei încalcă legislația UE

HotNews.ro
Viktor Orban, Foto: Denes Erdos / AP / Profimedia
Viktor Orban, Foto: Denes Erdos / AP / Profimedia

Comisia Europeană (CE) a lansat o procedură de infringement împotriva legii suveranităţii din Ungaria, iniţiată de către Partidul Fidesz al premierului naţionalist Vikor Orban şi adoptată în luna decembrie, care permite statului să ancheteze persoane şi organizaţii pe care le suspectează de aducere atingere suveranităţii ungare şi prevede pedepse de până la trei ani de închisoare, relatează Euronews.

Viktor Orban, care-şi cataloghează adesea criticii drept agenţi plătiţi de către entităţi din Occident, susţine că această lege este necesară în apărarea Ungariei de orice amestec politic, notează News.ro.

Implementarea legii este atribuită Biroului Apărării Suveranităţii, nou înfiinţat.

Această instituţie poate primi informaţii despre grupuri de persoane care obțin fonduri străine şi care sunt percepute ca influenţând dezbaterea politică şi procesele electorale din Ungaria.

Serviciile secrete ungare sunt obligate să asiste această autoritate.

Ungaria are două luni la dispoziție pentru a răspunde obiecțiilor CE

Prevederi ale acestei legi, mai ales mandatul larg al acesteia şi lipsa controlului judiciar, provoacă îngrijorări puternice în rândul societăţii civile şi jurnaliştilor independenţi care se tem că pot deveni ţinte în cazul în care sunt prea critici cu Viktor Orban.

Ei nu pot contesta ulterior deciziile acestui Birou al Apărării Suveranităţii.

Comisia Europeană (CE) este îngrijorată şi a anunţat miercuri că legea încalcă un evantai larg de valori fundamentale, între altele principiul democraţiei, dreptului la viaţă privată, la protecţia datelor personale, la libertatea de exprimare, de informare şi de asociere şi dreptul la un proces echitabil.

Ungaria dispune de două luni de zile pentru a răspunde obiecţiilor CE.

Scrisoarea de avertisment este prima etapă a procedurii de infringement, care poate conduce la o acţiune în justiţie şi amenzi zilnice de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Statele Unite au criticat această lege, denunţând „instrumente drastice care pot fi folosite pentru a intimida şi pedepsi pe cei ale căror opinii nu sunt împărtăşite de către partidul aflat la putere” Fidesz al lui Viktor Orban.

Bruxelles versus Budapesta, un nou meci

Această nouă confruntare între Comisie şi Budapesta intervine la doar câteva zile după un summit UE la care Viktor Orban şi-a ridicat vetoul pentru a permite adoptarea unui fond special în valoare de 50 de miliarde de euro destinat Ucrainei, în urma unor presiuni intense ale omologilor săi din UE şi Parlamentul European (PE).

În cadrul unor negocieri care au precedat acest summit, Viktor Orban a cerut deblocarea „imediată” a sumei de aproximativ 21 de miliarde de euro din fondurile europene de relansare economică postcovid şi de coeziune, pe care CE le blochează din cauza unor lipsuri persistente în domeniul statului de drept în Ungaria.

Comisia insistă însă asupra faptului că nu va debloca nicio sumă atât timp cât Ungaria nu respectă o serie de „jaloane” şi de condiţii în vederea unei remedieri a situaţiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro