Sari direct la conținut

Budapesta s-a săturat de turiști. Interdicții pentru închirierile de apartamente pe termen scurt

HotNews.ro
Parlamentul de la Budapesta, Foto: Oanh / ImageSource / Profimedia Images
Parlamentul de la Budapesta, Foto: Oanh / ImageSource / Profimedia Images

Guvernul Ungariei ia în considerare un plan prin care să fie impus un moratoriu pentru noile licențe Airbnb în Budapesta și să crească taxele pentru închirierile de apartamente pe termen scurt, a anunțat ministrul Economiei, citat de Reuters.

Martin Nagy a anunțat acest plan la o lună după ce rezidenții din districtul 6 al Budapestei au votat pentru interzicerea închirierilor pe termen scurt din 2026, prima asemenea interdicție aprobată într-una dintre cele mai populare destinații turistice din Europa. Budapestanii se alătură astfel altor rezidenți din destinațiile turistice europene care dau vina pe închirierile pe termen scurt pentru creșterea prețurilor locuințelor.

Budapesta, o atracție turistică majoră

În Europa Centrală, Budapesta a fost cel mai popular oraș de destinație pentru șederi scurte în 2023, cu 6,7 milioane de nopți de cazare, peste Viena, Praga, Varșovia, Cracovia ș.a.

Datele Eurostat arată că 719.000.000 de nopți de cazare petrecute în Uniunea Europeană au fost rezervate anul trecut prin platformele online Airbnb, Booking, Expedia Group și Tripadvisor, cu Parisul pe prima poziție între capitalele europene, cu 19.000.000 de nopți.

„Ne gândim la un posibil moratoriu și o creștere a taxelor în Budapesta”, a spus Nagy la o conferință de presă, precizând că decizia guvernului încă nu a fost luată. „Piața Airbnb se va schimba și este sigur că nu mai poate crește”, a mai spus ministrul ungar.

Nagy a spus că guvernul negociază propunerile cu organizațiile din industria turismului, dând asigurări că schimbările nu vor afecta închirierile imobiliare pe termen scurt din afara capitalei.

În districtul 6 al Budapestei, 54% dintre votanți au susținut interzicerea închirierilor pe termen scurt, într-o consultare de la mijlocul lunii septembrie, la care prezența la vot a fost de 20,52%.

Localnici vs. turiști

Turismul de masă în unele destinații europene provoacă nemulțumiri din ce în ce mai mari printre localnicii din aceste zone, nemulțumiți atât de comportamentul unora dintre turiști, dar mai ales din cauza creșterii prețurilor la locuințe.

Orașul olandez Amsterdam a decis, în luna aprilie, să nu mai permită construirea de noi clădiri hoteliere, ca parte a luptei împotriva turismului de masă, au anunțat autoritățile locale.

„Vrem să facem și să păstrăm orașul locuibil pentru locuitori și vizitatori. Acest lucru înseamnă: fără turism excesiv, fără hoteluri noi și fără mai mult de 20 de milioane de înnoptări hoteliere de către turiști pe an”, se arată într-un comunicat citat de Reuters.

În Spania și Portugalia s-a ajuns la proteste în stradă împotriva turismului excesiv. Într-un protest din iulie de la Barcelona s-a ajuns chiar să se scandeze „Afară cu turiștii din cartierele noastre!”

INTERVIURILE HotNews.ro