Sari direct la conținut

Bulgaria amenință că oprește livrarea gazelor rusești către Europa Centrală dacă gigantul Gazprom nu plăteşte

HotNews.ro
Gazprom, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia
Gazprom, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

Bulgaria a avertizat miercuri că va întrerupe tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul său care se fac prin Balkan Stream, dacă consorţiul de stat rus Gazprom nu va găsi o modalitate de a plăti acest serviciu fără intervenţia băncii Gazprombank, sancţionată de Statele Unite, informează EFE.

Ministrul bulgar al energiei, Vladimir Malinov, a transmis acest avertisment după ce a indicat că aşteaptă o propunere de la Gazprom privind noile modalităţi de plată a taxelor de tranzit pentru gazoductul Turkish Stream, care în Bulgaria se numeşte Balkan Stream, potrivit agenţiei de presă Mediapool, citată de Agerpres.

Bulgaria nu primeşte gaze pe această rută, ci doar taxe pentru tranzitul materiei prime pe teritoriul său.

Gazprom şi-a rezervat aproape întreaga capacitate – 13 miliarde de metri cubi pe an – a acestui gazoduct, care furnizează gaze naturale Serbiei şi Ungariei prin Turcia şi Bulgaria.

Potrivit ministrului bulgar Malinov, obligaţiile pentru luna decembrie au fost deja achitate, dar nu este clar cum se vor face plăţile viitoare. Compania bulgară Bulgartransgaz „va respecta cu stricteţe contractul său şi nu va permite transportul gazelor naturale dacă nu se plăteşte serviciul corespunzător”, a afirmat oficialul bulgar.

Până acum, la cererea Kremlinului, aceste plăţi se făceau prin Gazprombank, una din cele mai mari bănci din Rusia. Însă după ce executivul american a impus sancţiuni acelei bănci pe 21 noiembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a anulat săptămâna trecută obligaţia importatorilor de gaz rusesc de a plăti exclusiv prin Gazprombank.

Construit între 2017 şi 2021, segmentul bulgar al Turkish Stream a devenit operaţional pe 1 ianuarie 2022, cu mai puţin de două luni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

De atunci şi până la sfârşitul lunii martie 2024, veniturile Bulgartransgaz de pe urma tranzitului gazelor ruseşti prin această facilitate s-au ridicat la aproximativ 800 de milioane de euro.

INTERVIURILE HotNews.ro