Sari direct la conținut

Bulgaria: Boiko Borisov refuza sa formeze noul guvern. Manifestatii populare s-au aflat la originea ajungerii la putere a lui Stalin in URSS, Hitler in Germania si Ceausescu in Romania

HotNews.ro

Conservatorul bulgar Boiko Borisov, care a demisionat in 20 februarie la presiunea strazii, a refuzat luni, asa cum era de asteptat, cererea presedintelui Rossen Plevneliev de a forma un nou guvern, scrie AFP.

“Nu vom forma un nou cabinet, am renuntat la mandat in zece secunde”, a spus acesta, dupa ce s-a intalnit cu Rossen Plevneliev.

Potrivit Constitutiei bulgare, presedintele trebuie sa propuna celor trei partide reprezentate in Parlament formarea unui guvern, inainte de a dizolva parlamentul si de a fixa o data pentru alegeri anticipate.

Socialistii, cu care presedintele se va consulta in 27 februarie, si partidul minoritatii turce MDL, care va fi consultat oficial in 1 martie, au anuntat deja ca vor refuza intrarea la guvernare.

Presedintele Plevneliev va sustine o declaratie in fata Natiunii in 28 februarie.

In cazul in care refuzul se va confirma, acesta va anunta in 4 martie, dupa consultari cu reprezentantii societatii civile, structura si obiectivele guvernului de tehnocrati pana la alegerile anticipate.

Borisov a afirmat ca o “lovitura de stat” organizata de opozitia socialista si liberala a rasturnat guvernul pe care l-a condus.

“Au rasturnat guvernul prin lovitura de stat, exploatand saracii”, a sustinut acesta, acuzand opozitia ca a angajat elemente provocatoare in cadrul acestor proteste.

Mnifestatiile cotidiene care au avut loc timp de 15 zile au fost declansate de facturile mari la electricitate primite in ianuarie, cu o valoare dubla fata de decembrie. Protestele s-au indreptat ulterior impotriva guvernului si a intregii clase politice.

Premierul demisionar a reamintit ca manifestatii populare s-au aflat la originea ajungerii la putere a lui Iosif Stalin in URSS, Adolf Hitler in Germania si Nicolae Ceausescu in Romania.

El le-a propus socialistilor sa formeze imediat un guvern, in loc sa astepte alegerile anticipate.

“Doua luni si jumatate fara putere politica sunt un risc pentru stat”, a subliniat el.

Zeci de mii de persoane au protestat duminica impotriva saraciei si a coruptiei, o mobilizare de o amploare fara precedent organizata de grupuri din societatea civila.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro