Sari direct la conținut

Bulgaria interzice „propaganda” în favoarea persoanelor LGBT+ în școli

HotNews.ro
steagul Bulgariei, Foto: Sunny Celeste / imageBROKER / Profimedia
steagul Bulgariei, Foto: Sunny Celeste / imageBROKER / Profimedia

Parlamentul bulgar a interzis miercuri „propaganda” LGBT+ în școli, un vot surpriză pe fondul „războiului cultural” alimentat de Jocurile Olimpice de la Paris, potrivit ONG-urilor, citate de AFP.

Amendamentul, introdus la propunerea partidului de extremă dreaptă prorus Vazrajdane (Renaștere), a fost adoptat cu 159 de voturi (22 împotrivă și 13 abțineri).

Face ilegală „încurajarea” unei „orientări sexuale netradiționale” și a unei identități de gen „diferente de biologice”, după modelul unei legi maghiare puternic criticate de Bruxelles.

Raportorii au justificat necesitatea de a legifera rapid din cauza unei „normalizări inacceptabile a orientării sexuale netradiționale”, realizată prin „propaganda” în curs de desfășurare, potrivit acestora.

Pentru Denitsa Lubenova, avocatul asociației LGBT+ Deistvie (Acțiune), aceștia „au profitat” de contextul actual de „război cultural” în jurul Jocurilor Olimpice pentru a promova această reformă.

Biserica Ortodoxă a criticat ferm ceremonia de deschidere care a făcut loc minorităților sexuale și de gen, iar Bulgaria a denunțat participarea boxerilor algerieni Imane Khelif și a taiwanezului Lin Yu-ting, considerând că aceștia reprezintă „celălalt sex”.

„Cu această lege”, extrema dreaptă speră să „își îmbunătățească scorul la alegerile legislative” programate peste două luni, în timp ce partidele reprezentate în Parlament nu au reușit să formeze o majoritate guvernamentală potrivit doamnei Lubenova, intervievată de AFP.

Pentru Radoslav Stoyanov, vicepreședintele Comitetului Helsinki bulgar pentru apărarea drepturilor omului, noua legislație va împiedica diseminarea „informației științifice” către studenți cu privire la minorități.

ONG-ul LevFem, care organizează miercuri seara după-amiază o demonstrație pentru a denunța adoptarea textului, consideră că va face imposibilă „orice luptă împotriva hărțuirii școlare a tinerilor lesbiene, gay, bisexuali și transgender”.

INTERVIURILE HotNews.ro