Sari direct la conținut

Business-story Bilantul aventurii Mechel in Romania – 1,7 miliarde de lei pierderi, aproape 7.000 de locuri de munca desfiintate, 60 de milioane de euro datorii si cinci combinate lasate de izbeliste

HotNews.ro

Protest la Mechel

Protest la Mechel

Foto: Agerpres

In urma cu mai putin doi ani de zile unul din oligarhii Rusiei, Igor Zyuzin, dadea asigurari Palatului Cotroceni si ministrului de atunci al Economiei, Ion Ariton, ca firma pe care o controleaza, Mechel, va investi masiv in tara noastra in urmatorii zece ani. Anuntul acesta venea imediat dupa finalizarea unei investitii de 50 de milioane de dolari intr-o otelarie electrica la combinatul siderurgic de la Otelul Rosu. Intentiile erau mari pentru ca Mechel dorea sa se apropie usor-usor de liderul incontestabil al pietei siderurgice autohtone, ArcelorMittal Galati, companie aflata in declin din cauza caderii comenzilor de la export si a problemelor cu achizitia de curent electric. Spre finele anului trecut, Zyuzin a trebuit sa schimbe brusc strategia si sa anunte vanzarea activelor sale din statele europene, inclusiv Romania.

Estima ca pe cele cinci combinate detinute in tara – Mechel Targoviste, Mechel Campia Turzii, Ductil Steel Buzau, Ductil Steel Otelu Rosu si Laminorul Braila – va scoate 150 milioane de dolari. Pretul final a fost de doar 70 de dolari.

Mechel este prezenta pe piata romaneasca din 2002 atunci cand a cumparat Combinatul de Oteluri Special de la Targoviste, unitate unica in Romania, pentru 60 de milioane de dolari. Dupa un an, achizitioneaza societatea Industria Sarmei Campia Turzii, cu 27 milioane de dolari, insa un fost director al companiei, Mircea Bordea, sustine ca de fapt au fost doar 2 milioane de dolari.

  • In cei 11 ani de stat in tara performantele economice ale rusilor sunt dezastruoase, iar totalul pierderilor companiilor se ridica la 1,7 miliarde de lei

Cu putin timp inainte de declansarea crizei economice mondiale, Mechel isi intareste prezenta aici dupa ce a achizitionat, pentru 142 milioane de dolari, Ductil Steel Buzau, o companie care are un active extrem de important – otelaria de la Otelu Rosu. In felul acesta, rusii ajung pe locul doi in topul celor mai mari producatori de otel din tara, dupa indienii de la ArcelorMittal. O ultima miscare pe piata de achizitii a fost facuta la inceputul lui 2010 atunci cand au platit 9,2 milioane de euro pe Laminorul Braila, o societate aflata in mare suferinta. In total, rusii au platit 250 de milioane de dolari pe achizitia societatilor din Romania, in mai putin de 10 ani.

In cei 11 ani de stat in tara performantele economice ale rusilor sunt dezastruoase, iar totalul pierderilor companiilor se ridica la 1,7 miliarde de lei, cele mai mari minusuri fiind trecute in dreptul combinatelor de la Targoviste, (-550 milioane de lei din 2002 pana anul trecut), Campia Turzii (-510 milione de lei in perioada 2003-2010). La Buzau si Otelu Rosu in doar cinci ani, pierderea estimata ajunge undeva la 400 milioane de lei, iar la Braila 250 milioane de lei, dar in numai trei ani. Din 12.000 de angati pe care i-a preluat de-a lungul timpului de la societatile cumparate azi mai sunt in jur de 5.000.

  • Cauzele declinului

Pe scurt cauzele care au macinat din afacerile rusilor in Romania sunt: lupta inegala cu importurile mai ieftine, criza mondiala, echipe de vanzari neperformante, infiintarea unor intermediari care au pierdut contactul cu clientii, capusarea, costuri mai mari fata de competitorii straini, consumul relativ scazut de produse metalurgice si siderurgice din tara.

Siderurgia a avut mari pierderi in ultimii ani din cauza importurilor, care reprezinta 50% din consumul intern de produse siderurgice. In tara vin importuri din Ucraina, Turcia sau Rusia, tari care nu trebuie sa se alinieze la normele impuse de UE in privinta poluarii, au costuri mai mici la energie, nu cumpara certificate de emisie”, a declarat pentru Hotnews, Mirecea Budur, directorul patronatului din industria siderurgica – Uniromsider. De altfel, siderurgia autohtona a pierdut din 2008 incoace o treime din capacitatile de productie si productia s-a diminuat de la 5 la 3 miliarde de tone pe an.

Inainte de 2008, la Campia Turzii functiona o otelarie moderna dar care a fost trasa pe bara de managementul rus. Aici lucrau 500 de oameni iar productia era undeva la 300 mii de tone pe an. A fost o decizie care a mai pus o piatra de moara la gatul combinatului dupa ce rusii au infiintat Mechel Trading, o companie populata cu tot felul de „specialisti” in vanzari.

Rezultatul impunerii acestui intermediar intre combinat si client a fost scaderea cifrei de afaceri in 2005 de la 416 milioane de lei la 360 milioane de lei. Revirimentul s-a produs in 2006, atunci cand Mechel Campia Turzii a ajuns pe plus, 27,7 milioane de lei, de la un minus de 88 milioane de lei, in 2005, dar inchiderea otelariei a pus capac pentru ca in acesta situatie costurile cu achitia de materie prima aveau sa creasca iar fluxul integrat de la combinat a fost rupt.

Pe parcursul anilor, multe active de la Campia Turzii au fost dezafectate si tone intregi de fier vechi au fost vandute. In perioada 2006-2011 au iesit pe poarta uzinei aproape 75.000 de tone de fier iar sectii intregi au disparut.

Fostul director Mircea Bordea a povestit recent si despre un tun dat companiei, dand de inteles ca practica aceasta a functionat permanent. Astfel, Mechel a cumparat un teren in zona Garii Catelu cu 1,6 milioane de euro de la o femeie dupa ce aceasta a dat cu o zi inainte 400.000 de euro.

  • Politica impunerii unui intermediar intre producator si client a lasta urme si la celelalte companii

In 2008, Mechel a infiintat Mechel Servicii Romania, firma care a ros din profitul combinatelor si a generat pierderi din cauza lipsei de performanta in vanzari. Functionarea intermediarului a venit pe un fond de cadere accentuata a productie in Romania, cu 60%, fapt ce a smuls serios din afacerile Mechel. La Targoviste, in doar doi ani, din 2008 pana in 2010 business-ul a scazut la jumatate, iar la Campia Turzii fenomenul a fost similar, dar numai intr-un singur an.

Vanzarea activelor la fier vechi sau chiar in Rusia a fost o activitate prezenta si la Targoviste. In 2008, s.-a vandut un transformator pentru 800 de mii de dolari, in 2010, s-au incasat 1,5 milioane de euro pe doua masini de forjat radiar iar in 2011 s-au instrainat o presa hidraulica pentru 3,5 milioane de euro si o alta masina de forjat radial pentru 1,2 milioane de euro. In urma cu cativa ani in combinat functionau 10 sectii, dar acestea s-au redus pe parcurs la 2-3.

Singura mare investitie a Mechel in Romania s-a facut la Otelu Rosu in otelaria electrica, 50 de milioane de dolari. Aceasta este inchisa in prezent din lipsa comenzilor, asa cum sunt toate combinatele foste ale Mechel. „In ianuarie, productia siderurgica a Romaniei a fost mai mare decat in decembrie 2012 dar Mechel nu a produs nimic”, a spus Mircea Budur.

Noii actionari ai Mechel, Viktor si Svetlana Chumakov, se invart in sfera de influenta a oligarhului Igor Zyuzin pentru ca reprezentantul companiei rusesti in Romania a fost Olga Chumakova, fiica acestora. Partenerul ei de viata este Oleg Shvedakov, un cetatean rus din Celiabinsk, orasul de unde a izvorat Mechel. Acesta a fost numit oficial membru in Consiliul de Administratie al Mechel Targoviste, chiar inainte de anuntul de vanzare al activelor din Romania catre Invest Nikarom, compania Chumakovilor.

  • Inainte de vanzare, activele Mechel Targoviste au fost trecute pe numele unui off-shore din Cipru

Tot inainte de vanzare, activele Mechel Targoviste au fost trecute pe numele unui off-shore din Cipru – Mazur Investments International -, ca masura de curatare a grupului Mechel de pierderi si datorii. Acest off-shore a fost infiintat in 2012 si apartine Mechel, divizia sa elvetiana. Miscarea de trecere a active spre Mazur a venit dupa ce autoritatile romane au inceput sa recurga la finele anului trecut la executari silite pentru obligatii neplatite bugetelor statului de aproape 50 de milioane de lei.

De divizia elvetiana a Mechel, Mechel International Holdings Gmbh, se leaga un credit de circa 50 de milioane de euro pe care l-a acordat combinatului de la Campia Turziin vederea platii altor doua imprumuturi luate de la off-shore-ul Skyblock Limited, firma controlata tot Mechel. Dobanda anuala este de 3% iar data scadenta este 2018. Aceasta dobanda nu este altceva decat o alta scurgere din Romania catre strainatate.

Zyuzin a fost nevoit sa recurga la vanzarea activelor sale in Europa dupa ce a intampinat mari probleme cu returnarea unui credit pe care l-a contractat in vederea dezvoltarii afacerii sale miniere Elga din Siberia. Dificultatile acestea au provenit din situatia dezastruoasa a pietelor siderurgice si metalurgice din lume.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro