Campanie publică pentru combaterea conținutului ilegal din online, lansată de CNA. Cum se pot face sesizări VIDEO

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a lansat, marți, o campanie publică pentru combaterea conținutului ilegal din online. Cetățenii sunt îndemnați să contribuie la un mediu digital mai sigur prin sesizarea conținutului online dăunător.
„CNA spune stop conținutului ilegal din online! De azi, 11.03.2025, Consiliul lansează o campanie publică pentru combaterea conținutului ilegal din online; Alătură-te campaniei noastre, intra pe cna.ro și află mai multe despre conținutul ilegal din online; Cu încredere, dă și un share campaniei noastre. Să afle cât mai mulți că avem un #CNApeBUNE”, transmite Consiliul într-un clip.
CNA pune la dispoziția oamenilor un ghid practic pentru raportarea conținutului audiovizual ilegal disponibil online. Potrivit acestui ghid, orice persoană care identifică astfel de conținuturi care încalcă legislația poate sesiza CNA prin intermediul formularului disponibil pe www.cna.ro. Raportările trebuie să includă detalii precum link-ul materialului, tipul încălcării și o scurtă descriere a problemei.
CNA poate emite ordine de eliminare pentru:
- Conținut periculos pentru minori
- Discurs instigator la ură sau violență (amenințări, promovarea extremismului).
- Dezinformare gravă (manipulare prin deepfake, propagandă falsă).
- Publicitate înșelătoare (produse promovate ilegal, publicitate electorală nereglementată).
- Încălcarea vieții private (publicarea neautorizată de date personale, hărțuire online).
CNA analizează sesizarea și, dacă aceasta este validă, poate solicita platformelor digitale eliminarea conținutului ilegal. În cazurile urgente, cum ar fi materialele cu conținut terorist, platformele trebuie să acționeze în maximum o oră. Dacă platformele nu se conformează, CNA poate implica ANCOM și Comisia Europeană, care pot aplica sancțiuni severe, inclusiv amenzi de până la 6% din cifra de afaceri globală a platformelor care nu respectă regulamentele.
Recent, CNA a analizat o serie de rapoarte întocmite de Direcţia Monitorizare ca urmare a autosesizării şi a sesizărilor primite şi a hotărât să emită decizii privind ordinul de eliminare a conţinutului ilegal pentru materiale audiovizuale, printre acestea regăsindu-se şi cel în care preşedintele AUR, George Simion, a susținut că autorii „loviturii de stat”, referire la respingerea candidaturii lui Călin Georgescu la BEC, „ar trebui jupuiți în piața publică”.