Sari direct la conținut

Canada blochează în premieră vânzarea de minereuri rare către China

HotNews.ro
Ottawa a blocat pentru prima dată o vânzare de minereuri rare din nordul îndepărtat al Canadei către o companie cu sediul în China, lider în acest sector, a declarat marți o sursă guvernamentală, citată de AFP.
Minereu de crom, la o mină din Jajpur (statul Odisha, India), Foto: Anupam Nath / AP / Profimedia
Minereu de crom, Foto: Anupam Nath / AP / Profimedia

Guvernul federal nu exclude să intervină din nou pentru a „restricționa investițiile chinezești în sectorul minier canadian”, a declarat pentru AFP un oficial sub rezerva anonimatului, nefiind autorizat să vorbească public pe acest subiect.

În urma falimentului filialei sale canadiene, compania australiană Vital Metals intenționa să vândă rezervele sale de minereuri companiei chineze Shenghe Resources, întrucât nu era în măsură să le prelucreze.

Însă Jonathan Wilkinson, ministrul pentru Resurse Naturale, „a intervenit pentru a facilita încheierea unui acord, astfel încât minereurile să rămână în Canada”, a precizat aceeași sursă.

Materialele extrase din mina Nechalacho, situată în Teritoriile de Nord-Vest, au fost vândute pentru trei milioane de dolari canadieni (2 milioane de euro) Consiliului de Cercetare din Saskatchewan, care construiește instalații de prelucrare.

Ottawa consideră că metalele rare reprezintă o chestiune de securitate națională și un element-cheie în strategia sa de decarbonizare.

De aceea, guvernul lui Justin Trudeau a introdus restricții la investiții și exporturi, care vizează în primul rând China, care domină în mare parte sectorul.

S-au acordat stimulente guvernamentale de miliarde de dolari pentru a accelera mineritul local și construcția de noi fabrici de baterii.

Minereurile rare și alte minerale strategice, cum ar fi litiul, cadmiul, nichelul și cobaltul, sunt componente esențiale ale bateriilor pentru vehiculele electrice, turbinele eoliene și alte așa-numite tehnologii verzi.

INTERVIURILE HotNews.ro