Cancelarul Karl Nehammer, opozantul accesului României în Schengen, mandatat cu formarea guvernului în Austria, deși a sosit pe doi în alegeri
Decizia președintelui Alexander Van der Bellen a venit după o serie de negocieri dificile, la aproape o lună de la alegerile legislative din 29 septembrie, câștigate de Partidul Libertății, condus de radicalul Herbert Kickl, cu care niciun partid nu a dorit să colaboreze, scrie Reuters.
Președintele austriac Alexander Van der Bellen a declarat marți că l-a însărcinat pe cancelarul Karl Nehammer, șeful Partidului Popular Conservator (OVP), să formeze o coaliție de guvernare, chiar dacă Partidul Libertății (FPO), de extremă dreapta, a câștigat alegerile generale de luna trecută.
Van der Bellen a spus că îi cere lui Nehammer, al cărui partid s-a clasat pe locul al doilea, să poarte discuții de coaliție cu social-democrații, clasați pe locul al treilea, deoarece niciun partid nu a fost dispus să guverneze cu liderul FPO, Herbert Kickl.
Van der Bellen, un fost lider al Verzilor, care și-a exprimat rezervele cu privire la intrarea lui Kickl în guvern sub conducerea sa, a susținut că nu este obligat să îi ceară câștigătorului alegerilor să formeze o coaliție de guvernare.
Kickl a avertizat la rândul său că ar fi nedemocratic ca partidul său să nu intre la guvernare și a avertizat împotriva formării unei „coaliții a învinșilor”, care să-l excludă din executiv.
Nehammer este un opozant al accesului deplin al României și Bulgariei în Schengen, ultimul aviz negativ al Austriei în acest sens fiind exprimat recent, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne din 10 octombrie.
Insistența lui Kickl
FPO, un partid eurosceptic și favorabil Rusiei, a câștigat alegerile din 29 septembrie pentru prima dată în istoria sa, fără să obțină însă majoritatea. Cu aproximativ 29% din voturi, partidul a fost nevoit să discute pentru formarea unei coaliții pentru a forma un guvern.
Fără succes însă. Liderul FPO, Herbert Kickl, a insistat să fie cancelar într-un guvern condus de FPO, un lucru exclus de toate celelalte partide, care au subliniat că nu pot colabora cu el în fruntea executivului.
Popularii lui Nehammer au lăsat deschisă posibilitatea unei coaliții cu FPO, dar au subliniat de asemenea că o colaborare cu Kickl în guvern este exclusă.
Președintele Van der Bellen a declarat că în ciuda negocierilor, partidele și-au menținut pozițiile în această privință.
„Alegerile parlamentare din 29 septembrie nu sunt o cursă în care partidul care trece primul linia de sosire ajunge automat să formeze guvernul”, a declarat președintele în vârstă de 80 de ani într-un discurs televizat.
„Dacă un partid dorește să guverneze singur, trebuie să treacă de pragul de 50%. Nu este suficient să ajungă la 10, 20 sau 30%”.
Negocieri complicate
Negocierile popularilor cu social-democrații nu vor fi neapărat simple, ținând cont de diferențele ideologice. În plus, împreună, OVP și SPO ar avea o majoritate de doar un singur loc în parlament, considerată prea fragilă de majoritatea analiștilor.
Van der Bellen a declarat că cele două partide ar trebui să clarifice dacă această coaliție ar fi stabilă sau dacă ar avea nevoie de un al treilea partid, mai mic. Analiștii au sugerat că acest al treilea partid ar putea fi liberalul Neos.
Coaliția popularilor cu extrema dreaptă rămâne în același timp o variantă posibilă, în cazul în care Kickl va face un pas înapoi.
Ce poate aștepta România de la un nou guvern Nehammer
În vreme ce a acceptat aderarea României și Bulgariei la Schengen cu granițele aeriene și marine, guvernul Nehammer s-a opus aderării celor două țări cu granițele terestre.
Ultima decizie în acest sens a venit în urmă cu mai puțin două săptămâni, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne, de unde România aștepta un semnal pozitiv privind aderarea. Ministrul austriac de Interne Gerhard Karner a subliniat înaintea reuniunii JAI că nu a sosit încă timpul pentru ca România și Bulgaria să adere la Schengenul terestru.
„Controalele suplimentare la frontieră au dus la scăderea presiunii în multe țări”, a declarat Karner. Acesta a citat exemplul frontierei dintre Austria și Ungaria, unde numărul de treceri ilegale ale frontierei a scăzut semnificativ. Cu toate acestea, el a considerat că nu a sosit încă momentul ca România și Bulgaria să adere la Schengen: „Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”.
Spre deosebire de populari, social-democrații și liberalii NEOS, vehiculați drept potențiali parteneri de coaliție la Viena, sprijină aderarea României și Bulgariei la Schengenul terestru.
O eventuală coaliție a popularilor cu extrema-dreaptă ar fi mai puțin încurajatoare pentru România și Bulgaria.