Sari direct la conținut

Canicula a ucis peste 1.300 de pelerini la Mecca. Unele dintre victime sunt încă neidentificate

HotNews.ro
Canicula a ucis peste 1.300 de pelerini la Mecca. Unele dintre victime sunt încă neidentificate
Pelerini la Mecca Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Arabia Saudită a anunţat că 1.301 de pelerini au murit în timpul Hajj-ului, marele pelerinaj musulman care s-a desfăşurat în vestul ţării pe o căldură sufocantă, informează DPA, citată de Agerpres.

Circa 83% dintre morţi au fost pelerini care nu deţineau permisul necesar pentru Hajj, a declarat duminică ministrul saudit al sănătăţii, Fahd al-Jalajel, fără a oferi detalii despre naţionalitatea acestora.

Temperaturile în oraşul saudit Mecca şi în alte locuri sfinte din apropiere au oscilat în jurul valorii de 50 de grade Celsius până în ultima zi a pelerinajului, marţi.

„Pelerinii care nu aveau permis au mers pe distanţe lungi sub soare, fără un adăpost şi fără odihnă. Unii dintre ei erau vârstnici, alţii aveau boli cronice”, a precizat al-Jalajel pentru televiziunea de stat saudită Al Ekhbariya.

Oficialul a adăugat că decedaţii nu aveau cărţi de identitate, fiind nevoie de timp pentru a-i identifica şi a le contacta familiile.

Mai multe guverne arabe au declarat că majoritatea pelerinilor care au murit în Arabia Saudită, locul de naştere al islamului, au călătorit cu vize turistice, nu cu permisul necesar pentru Hajj, ceea ce a îngreunat găsirea lor sau determinarea numărului lor real.

Pelerinii care nu deţin permisul necesar pentru Hajj nu au de obicei acces la servicii de cazare şi transport.

În acest an, Hajj-ul a atras aproximativ 1,8 milioane de pelerini. Hajj-ul este unul dintre cei cinci stâlpi ai islamului, orice musulman având datoria să-l întreprindă o dată în viaţă, dacă este fizic capabil să facă călătoria şi dacă dispune de resursele financiare necesare.

INTERVIURILE HotNews.ro