Sari direct la conținut

Pelerinaj la Mecca: „Erau cadavre pe jos. Am văzut oameni murind de epuizare”

HotNews.ro
După ce ani de zile a încercat fără succes să obțină un permis pentru hajj la Mecca, Yasser a decis să îl efectueze ilegal, o alegere pe care acum o regretă amarnic, scrie AFP.
Pelerinaj la Mecca: „Erau cadavre pe jos. Am văzut oameni murind de epuizare”
Pelerinajul la Mecca. FOTO: AFP / AFP / Profimedia

Deși a supraviețuit ritualurilor istovitoare de săptămâna trecută în căldura sufocantă din vestul Arabiei Saudite, el nu și-a mai văzut soția de duminică și se teme că aceasta s-ar putea număra printre cei peste 1 100 de morți, majoritatea egipteni neînregistrați ca el.

„Am căutat în toate spitalele din Mecca”, a declarat pentru AFP inginerul pensionar în vârstă de 60 de ani, vorbind prin telefon de la hotelul său, unde a fost reticent să împacheteze valiza soției sale.

Mai mult de jumătate dintre pelerinii care au murit în timpul momentelor culminante ale pelerinajului musulman anual de săptămâna trecută proveneau din Egipt: 658 din cei 1.100 de morți, potrivit unei numărători realizate de AFP pe baza datelor furnizate de mai multe țări și diplomați implicați în operațiunile de căutare.

Departamentul de Stat a anunțat că „mai mulți” cetățeni americani au murit în timpul hajj, fără a oferi detalii suplimentare.

51,8 grade Celsius la Marea Moschee din Mecca

Potrivit unui diplomat arab, majoritatea covârșitoare a egiptenilor decedați nu aveau permisele necesare pentru a avea acces la facilitățile din timpul pelerinajului, cum ar fi corturile cu aer condiționat care oferă răgaz credincioșilor în timpul temperaturilor care au urcat până la 51,8 grade Celsius la Marea Moschee din Mecca.

Vineri, într-un prim comentariu saudit privind decesele, un înalt oficial a apărat gestionarea pelerinajului, asigurând că statul „nu a eșuat”.

Acesta a declarat că autoritățile au confirmat 577 de decese în cele mai aglomerate două zile ale hajj: sâmbătă, când pelerinii s-au adunat sub un soare arzător pe Muntele Arafat, și duminică, când au luat parte la ritualul de „lapidare a diavolului” în Mina.

„Acest lucru s-a întâmplat pe fondul unor condiții meteorologice dificile și al unor temperaturi foarte severe”, a declarat el pentru AFP, recunoscând că cifra de 577 este parțială și nu acoperă întregul hajj, care s-a încheiat oficial miercuri.

Ocolirea canalelor oficiale

Hajj este unul dintre cei cinci piloni ai islamului și fiecare musulman care își poate permite acest lucru trebuie să îl facă cel puțin o dată în viață.

Permisele sunt alocate pe baza unor cote, apoi acordate prin loterie în țări precum Egiptul. Dacă obțin permisul, pelerinii trebuie să treacă apoi pe la furnizorii de servicii acreditați, care sunt adesea scumpi.

Prin urmare, mulți pelerini încearcă să ocolească canalele oficiale.

Yasser, un imigrant ilegal care a solicitat anonimatul, a realizat rapid dezavantajele lipsei celebrului permis. Chiar înainte de începerea hajj-ului, unele magazine și restaurante au refuzat să îl servească. Iar când au început ritualurile, nu a putut urca în autobuzele oficiale.

Mai rău, și-a pierdut soția, Safaa, în mulțime, în timpul ritualului de „lapidare a diavolului” din Mina, lângă Mecca.

De atunci, a amânat zborul lor de întoarcere.

Alți pelerini ilegali egipteni intervievați de AFP au descris scene dramatice pe drumul spre Mina.

„Erau cadavre pe jos… Egiptul este trist”

„Erau cadavre pe jos. Am văzut oameni prăbușindu-se brusc și murind de epuizare”, a declarat Mohammed, 31 de ani, un egiptean care trăiește în Arabia Saudită și care a făcut hajj împreună cu mama sa, în vârstă de 56 de ani.

O altă femeie egipteană care locuiește în Riad a declarat că și-a văzut mama murind înainte de sosirea unei ambulanțe. Trupul ei a fost apoi dus într-un loc necunoscut.

Chiar și unii pelerini înregistrați au avut dificultăți în accesarea serviciilor de urgență, ceea ce arată că sistemul a fost copleșit, a declarat Mustafa, ai cărui doi părinți în vârstă – care aveau permise de hajj – au murit după ce au fost separați de rudele care îi însoțeau.

„Știam că erau obosiți”, spune el la telefon din Egipt. „Au mers mult pe jos, nu au putut găsi apă și era atât de cald. „Nu îi vom mai vedea niciodată”.

„Întregul Egipt este trist”, regretă el, spunând că singura sa consolare este că părinții săi au fost înmormântați în Mecca, cel mai sfânt oraș al islamului.

INTERVIURILE HotNews.ro