Sari direct la conținut

Caniculă în toată țara miercuri, temperaturile urcă până la 38 de grade / Ce spun meteorologii despre zilele următoare și prognoza pentru București – UPDATE

HotNews.ro
Caniculă în toată țara miercuri, temperaturile urcă până la 38 de grade / Ce spun meteorologii despre zilele următoare și prognoza pentru București – UPDATE
Caniculă în București / Foto: DreamsTime.com

Toată țara va fi cuprinsă miercuri de caniculă, anunță Administrația Națională de Meteorologie (ANM), care a emis un cod galben și unul portocaliu. Valul de căldură va continua și joi, când doar câteva județe nu vor fi sub avertiză meteo.

Valul de căldură va persista și în zilele ce vor urma, potrivit meteorologilor, care subliniază că disconfortul termic se va menține accentuat.

Vremea va fi caniculară și în București, unde maximele vor depăși 35 de grade, iar minimele vor fi de 17-21 de grade.

Cod galben de caniculă (joi)

Valul de căldură se va extinde în toată țara. În nordul Crișanei, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldova, jumătatea estică a Munteniei și Dobrogea continentală, temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 35 de grade și local va fi caniculă.

Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) atingând și depășind ușor pragul critic de 80 de unități.

Local, noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Cod portocaliu de val de căldură (joi)

Valul de căldură se va intensifica în Banat, Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, precum și în sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei, unde se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Harta codurilor de caniculă valabile joi (ANM)

Codul galben valabil vineri

Valul de căldură va persista în Crișana, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în sudul Moldovei, în jumătatea estică a Munteniei și în Dobrogea continentală, temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 35 de grade și local va fi caniculă.

Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) local va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Codul portocaliu valabil vineri

Valul de căldură va continua să se intensifice, astfel încât în Banat, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei și în jumătatea de vest a Munteniei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată.

Maximele se vor situa, în general, între 34 și 38 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Local noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

În zilele viitoare valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, iar disconfortul termic se va menține accentuat.

Prognoza pentru București

Miercuri, vremea va fi caniculară, cu disconfort termic ridicat și un indice temperatură umezeală (ITU) ce va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperatura maximă va fi de 35…36 de grade, iar cea minimă de 17…21 de grade.

Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Joi, vremea se va menține caniculară, disconfortul termic accentuat și indice temperatură umezeală (ITU) ce va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 38 de grade, iar cea minimă va fi de 17…20 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul slab și moderat.

Restricții de circulație în 16 județe

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a instituit restricţii de circulaţie care se vor aplica miercuri, în intervalul orar 10:00 – 20:00, pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 t, pe sectoarele de drum naţional, drumuri expres şi autostrăzi din judeţele Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa, Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Arad, Alba şi Sibiu, transmite Agerpres.

Potrivit companiei de drumuri, aceste restricţii sunt instituite ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie.

„Măsura este adoptată pentru protejarea şi conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformaţiilor majore ireversibile (ce implică şi pierderea stabilităţii straturilor rutiere) care pot apărea pe reţeaua rutieră, ca efect al desfăşurării traficului greu în condiţiile climatice de caniculă”, se arată într-un comunicat al CNAIR.

foto articol: © LCVA | Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro