Sari direct la conținut

„Capele infierbântate” ale liderilor occidentali vor fi „răcorite” de schimbarea doctrinei nucleare ruse, susține cel mai apropiat aliat al lui Vladimir Putin

HotNews.ro
„Capele infierbântate” ale liderilor occidentali vor fi „răcorite” de schimbarea doctrinei nucleare ruse, susține cel mai apropiat aliat al lui Vladimir Putin
Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexandr Lukașenko vizitează Mănăstirea Valaam din Republica Karelia, Rusia, 25 iulie 2024. Sursa foto: Alexander Kazakov / AP / Profimedia

Schimbările anunțate de Rusia în politica sa privind armele nucleare au fost mult așteptate și probabil vor „răci ardoarea” dușmanilor săi occidentali, a declarat liderul belarus Aleksandr Lukașenko într-un interviu publicat duminică, scrie Reuters.

Lukașenko, un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, a declarat că „capetele înfierbântate” din Occident au auzit deja semnalele nucleare trimise de Moscova chiar înainte ca liderul de la Kremlin să anunțe schimbările luna trecută.

Pe 25 septembrie, Putin a declarat că Rusia extinde lista scenariilor care ar putea-o determina să ia în considerare lansarea armelor nucleare, inclusiv în cazul în care ar avea informații fiabile despre un atac transfrontalier masiv împotriva sa, care implică avioane, rachete sau drone. El a declarat că Moscova va considera orice atac asupra sa susținut de o putere nucleară drept un atac comun.

Anunțul a fost răspunsul Kremlinului la deliberările din Statele Unite și Marea Britanie cu privire la acordarea sau nu Ucrainei a permisiunii de a lansa rachete convenționale cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident pentru a lovi ținte aflate în interiorul Rusiei.

„Această doctrină ar fi trebuit reînnoită cu mult timp în urmă”, a declarat Lukașenko, care anul trecut a fost de acord cu Putin cu privire la staționarea de arme nucleare tactice rusești în Belarus.

El a declarat unui reporter al televiziunii ruse că rachetele occidentale „ne-ar fi bombardat deja, în special Rusia” dacă Occidentul nu ar fi acordat atenție semnalelor nucleare anterioare ale lui Putin. Dar schimbarea doctrinei nucleare „probabil le răcorește ardoarea”, a adăugat el.

Ucraina a acuzat Rusia de șantaj nuclear, iar liderulde la Kiev, Volodimir Zelenski, a îndemnat Occidentul să ignore „liniile roșii” ale lui Putin.

Moscova susține că avertismentele sale sunt reale, iar Putin a declarat că SUA și aliații săi vor lupta direct cu Rusia dacă vor da undă verde Kievului să lanseze rachete ATACMS, furnizate de SUA, și Storm Shadow, trimise de Marea Britanice, adânc în Rusia.

INTERVIURILE HotNews.ro