Sari direct la conținut

Caravana ECOTIC: 10 ani de traseu eco educativ în România

Caravana ECOTIC: 10 ani de traseu eco educativ în România
Caravana ECOTIC Foto: ECOTIC

Ieri, 16 octombrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Deșeurilor Electrice, aniversată în fiecare an pe 14 octombrie, Caravana ECOTIC a marcat, printr-un eveniment dedicat, 10 ani de la începerea traseului său eco educativ prin România.

Lansat în 2014 ca un proiect cu co-finanțare europeană LIFE, Caravana ECOTIC a devenit un simbol și un mijloc de conștientizare și de informare în ceea ce privește colectarea separată si reciclarea deșeurilor electrice.

În 2018,  în cadrul EU GREENWEEK, Caravana ECOTIC a primit la Bruxelles premiul “Best Environment LIFE project”, o distincție care aduce o recunoaștere a rolului Organizației ECOTIC în promovarea politicilor verzi și a unei atitudini noi pro-mediu.

Rezultatele din cei 10 ani de activitate:

Primul muzeu mobil al deșeurilor electrice și electronice din România

Caravana ECOTIC este primul muzeu mobil al deșeurilor electrice și electronice care prezintă în 13 vitrine diverse tipuri de echipamente electrice dezasamblate (video proiector, mașină de spălat, calculator, fier de călcat, telefon mobil smart, jucărie electrică, telefon fix, telefon mobil, laptop, frigider, calculator, surse de lumină).

Tur virtual al Caravanei ECOTIC disponibil online pe www.ecotic.ro

În timpul pandemiei, când accesul în clădirile cu spațiu închis a fost limitat, a fost realizat un video-tur al Caravanei ECOTIC, pentru a permite accesul online a celor interesați să descopere exponatele și fluxul detaliat de colectare și reciclare a DEEE.

Campaniile “Stația de Reciclare”

Fiind un excelent mod de a atrage atenția în zonele în care este amplasată, Caravana ECOTIC, a fost gândită și ca un punct de colectare mobil în cadrul campaniilor Stația de Reciclare.

Campaniile au vizat în mod special zonele rurale sau chiar urbane de mici dimensiuni și au avut parte de aprecieri din partea locuitorilor.

Punct de atracție la Forumul Orașelor Verzi și la Conferința ITU din 2022

Caravana ECOTIC a fost prezentă la fiecare ediție a Forumului Orașelor Verzi, de la Brașov, precum și la Conferința internațională ITU, care a avut loc în 2022, la București.  

10 ani de Caravana ECOTIC în cifre:

  • Peste 350.000 de vizitatori
  • 50.000 de km parcurși
  • Peste 70 de evenimente  la care a participat Caravana ECOTIC
  • Peste 100 de campanii de informare și  colectare
  • Peste 100.000 de elevi au vizitat Caravana ECOTIC

„Caravana ECOTIC a reușit, în acești 10 ani, să informeze cetățenii asupra importanței colectării și reciclării deșeurilor de echipamente electrice și electronice și să promoveze, totodată, o atitudine responsabilă față de mediul înconjurător în contextul dezvoltării durabile în România”, declară Valentin Negoiță, Președinte ECOTIC.

Articol susținut de ECOTIC