Sari direct la conținut

Carles Puigdemont, liderul separatist care a condus tentativa Cataloniei de independență, anunță că se întoarce în Spania. El riscă să fie arestat

HotNews.ro
Carles Puigdemont, Foto: RAYMOND ROIG / AFP / Profimedia
Carles Puigdemont, Foto: RAYMOND ROIG / AFP / Profimedia

După șapte ani petrecuți în exil pentru a nu fi arestat de către autoritățile spaniole, liderul separatist catalan Carles Puigdemont a anunțat că se va întoarce în Spania unde riscă să fie arestat pentru rolul său în eforturile regiunii Catalonia de a se rupe de Regat, relatează Reuters.

Arestarea și posibila încarcerare a acestuia înainte de a fi judecat ar putea declanșa noi tulburări în Catalonia și ar distruge fragila coaliție condusă de socialiști care guvernează Spania, dar au nevoie de partidul Junts al lui Puigdemont, pentru a obține o majoritate în Parlament pentru a trece legi.

Ca o condiție pusă de Junts pentru susținerea legislativă a guvernului premierului socialist Pedro Sanchez, parlamentul spaniol a aprobat în mai o lege de amnistie menită să permită întoarcerea lui Puigdemont din Belgia prin anularea procedurilor judiciare împotriva a sute de separatiști implicați în referendumul ilegal din Catalonia din 2017.

Însă Curtea Supremă a Spaniei a declarat luna trecută că amnistia nu ar trebui să se aplice unei acuzații de deturnare de fonduri împotriva lui Puigdemont și a menținut un mandat de arestare pe numele acestuia.

Cu toate acestea, Puigdemont a declarat că își menține angajamentul de a fi prezent atunci când parlamentul catalan ar trebui să depună jurământul în fața noului lider al regiunii, în urma alegerilor din mai, la care Puigdemont s-a clasat pe locul al doilea.

Miercuri, Puigdemont a declarat că se va ține de cuvânt și va fi prezent joi la Barcelona.

„Am început călătoria de întoarcere din exil”, a declarat el într-o înregistrare video postată pe X, adăugând că intenționează să participe la ședința de joi, în cadrul căreia socialistul Salvador Illa urmează să fie numit noul președinte catalan, punând astfel capăt unui deceniu de guvernare a separatiștilor.

Susținătorii lui Puigdemont intenționează să se adune și să îl întâmpine joi dimineață pe un bulevard din Barcelona, în apropierea parlamentului regional, pregătind terenul pentru o arestare potențial dramatică la care vor asista reporteri și trecători.

Nici Puigdemont, nici Junts nu au spus miercuri dacă acesta a intrat deja în Spania.

În mesajul video, Puigdemont a declarat că arestarea sa ar fi ilegală și arbitrară.

Arestarea sa s-ar încheia cu aproape șapte ani de fugă de justiția spaniolă. În cazul în care judecătorul însărcinat cu cazul său emite o hotărâre de arestare preventivă, Puigdemont este de așteptat să facă apel pentru eliberarea sa la Curtea Constituțională a Spaniei, care are o majoritate de judecători cu orientare progresistă.

INTERVIURILE HotNews.ro