Carmen Dan in Camera Deputatilor: Nicio lege nu interzice reangajarea dupa pensionare, nici cumulul pensie-salariu
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a sustinut, luni, in plenul Camerei Deputatilor, ca nu exista vreo lege care sa interzica cumulul pensie salariu sau care sa interzica unui pensionar sa se reangajeze intr-o institutie publica, iar astfel de cazuri exista incepand cu Administratia prezidentiala si Guvernul, potrivit News.ro. Ea sustine ca doar 18 persoane cu statut de pensionar au fost reangajate in MAI, dintre cei 127.000 de salariati.
In replica, deputatul PNL Florin Roman a sustinut ca valul de pensionari de minister pune in pericol siguranta cetateanului, iar deputatul USR Claudiu Nasui a subliniat ca in aceasta vara a explodat bomba pe care chiar PSD a creat-o prin reintroducerea pensiilor speciale, intre initiatori fiind chiar Mihai Tudose.
Carmen Dan a sustinut, de la tribuna, ca intentia de organizare a unei comisii de ancheta privind pensionarile din MAI a reprezentat „un demers politicianist si de imagine la care s-a raspuns printr-un vot in plen”.
Ministrul a spus ca pensionarile din ultima perioada au avut drept cadru legal doua acte normative: legea 223 privind pensiile militare, lege votata in Parlament aproape in unanimitate si Statutul politistului, modificat de Guvernul Ciolos in sensul in care permite pensionarea in anumite situatii chiar si la varste de 45 de ani. Aceasta modificare a fost adoptata de Camera Deputatilor fara niciun vot impotriva, a mentionat Carmen Dan.
Ea a precizat ca, in acest an, pana la 14 septembrie au iesit la pensie 7.221 de angajati, iar in 2016 un numar de 12.500. Astfel, in prezent, MAi functioneaza cu 85% din numarul de functii – din cele 150.000 de posturi sunt in plata aproximativ 127.000: „Asta nu inseamna mai putina siguranta pentru cetatean sau o vulnerabilitate in fata fenomenului infractional, dar este evident ca orice pierdere de personal se reflecta in activitatea ministerului.”
Carmen Dan mai sustine ca infractionalitatea la nivel national este in scadere cu 9,3 procente fata de anul trecut.
Potrivit datelor prezentate de ministru, in 2015 au intrat in sistem 1.700 de angajati si au iesit aproape 3.000, in 2016 au intrat in sistem 5.000 si au iesit 12.500, iar in acest an au intrat in sistem 5.300 si au iesit 8.000, dintre care 7.200 cu drept la pensie.
Intre masurile luate de minister in aceste conditii, Carmen Dan a enumerat: suplimentarea locurilor de agenti si subofiteri din unitatile de scolarizare, reducerea perioadei de scolarizare de la doi la un an, introducerea modulelor de pregatire tactica pentru politistii de la ordine publica si rutiera, incadrarea din surse externe.
Carmen Dan a subliniat si ca „in niciun caz nu se pune problema iesirii la pensie a vreunei persoane cu incalcarea legii”: „Orice iesire la pensie se face in baza unui raport individual de incetare a raporturilor de serviciu, verificat de specialistii departamentelor de resurse umane, juridic si apoi de casa de pensii. In cazul generalilor si chetorilor, intregul dosar de pensie este verificat si de Administratia prezidentiala. (…) Ar fi fost un abuz din partea mea sa nu aprob o solicitare de incetare a raporturilor de serviciu bazata pe un temei legal. Niciodata nu as fi putut sa incalc dreptul la pensie al vreunui angajat si nu am facut acest lucru.”
In opinia sa, „ca parlamentar sa pui la indoiala legalitatea iesirilor la pensie dintr-o institutie cum este MAI este mai mult decat o lipsa de incredere in institutii, este o problema de intelegere a modului cum functioneaza institutiile statului”.
Carmen Dan a explicat ca politistii sau militarii care au iesit la pensie se pot reintoarce in aceeasi calitate dar numai prin concurs, iar dupa incadrare, plata pensiei inceteaza. Ea a mentionat ca este posibil cumulul doar daca o persoana este incadrata pe o functie la cabinetul demnitarului, daca e numita ca demnitar sau daca castiga un concurs pentru un post de functionar public. Ea a spus ca in MAI sunt 127.000 de functii in plata, din care doar 24 sunt functii la cabinetele demnitarilor.
„Nu am adus in cabinetul meu oameni politici, rude, prieteni sau oameni de pe strada care sa nu aiba nicio legatura cu acest minister. Cu exceptia domnului Raed Arafat, toti ceilalti secretari de stat sunt ofiteri din minister, subsecretarii de stat, adjunctii acestora”, a afirmat Carmen Dan.
Carmen Dan a mai spus ca sunt 11 functii pe care au fost numiti pensionari si ca sunt 8 situatii similare in mandatele lui Tudorache, Toba si Oprea. Ea a mai spus ca Paul Ciocoiu a cumulat, legal, o luna pensia cu salariul, iar in Guvernul tehnocrat o persoana a cumulat un an de zile pensia cu salariul: „Extrapolarea unor situatii punctuale in care persoane cu statut de pensionar al ministerului au fost incadrate in functii de consilieri la cabinetul ministrului de Interne au conturat o opinie falsa ca miile de angajati din minister care au iesit la pensie se intorc din minister beneficiind de pensie si salariu simultan. Nu exista vreo lege care sa interzica cumulul pensie salariu sau care sa interzica unui pensionar sa se reangajeze intr-o institutie publica. (…) Exista astfel de cazuri incepand cu Administratia prezidentiala, Guvern si altele. Dintre cei aproape 20.000 de oameni care au iesit din minister in ultimii doi ani, in MAI se afla in aceasta situatie 18 persoane din 127.000 de angajati.”
In replica, deputatul PNL Florin Roman a afirmat, de la tribuna, ca recentele pensionari din sistem pun in real pericol in special zona de ordine publica, de siguranta a cetateanului: „Oricate date statistice ati prezenta, in Romania reala, la ora la care noi discutam se desfiinteaza posturi rurale de politie, iar cele care nu sunt desfiintate functioneaza in majoritate cu un singur agent, in municipii resedinta de judet unde erau zeci de patrule politie-jandarmi, mai functioneaza doar una. (…) Exista mare deficit si in zona politistilor care lucreaza pe criminalistica. (…) Birourile sefilor raman ticsite, iar in strada deficitul exista.”
La randul sau, deputatul USR Claudiu Nasui a afirmat ca „Vara aceasta v-a explodat in fata o bomba, dar e o bomba pe care tot dvs ati pus-o. Cine a reintrodus pensiile speciale in Romania? Nu cumva tot membrii actualei majoritati parlamentare, dupa ce ele fusesera desfiintate de Guvernul Boc? Le-ati reintrodus si culmea ironiei este ca printre semnatarii celor care le-au reintrodus se afla chiar actualul prim-ministru Mihai Tudose. Dvs ati creat problemele si ilegalitatile care vara aceasta au explodat.”
Deputatul USR a acuzat PSD ca a facut o nedreptate: „Mai tineti minte atunci cand ati candidat cu sloganul dreptate pana la capat? Ati facut cea mai mare nedreptate si lipsa de echitate cu putinta in Romania. Ati creat un sistem cu doua viteze, in care toti contribuim dupa aceleasi reguli dar nu toti beneficiem dupa aceleasi reguli si apoi va mirati ca in momentul in care schimbati formula de calcul aveti un exod. (…) Noi nu pe ei ii invinovatim, invinovatim sistemul care le-a permis sa faca lucrul acesta”, a afirmat Nasui.
El a subliniat ca „boala pensiilor speciale e profunda in Romania si tine de moralitate”: „3,5% din pensionari iau 11% din fondul de pensii. In 2017, 6,6 miliarde de lei sunt bani alocati pentru pensiile speciale sti constituie 35% din deficitul fondului de pensii, cea mai mare problema de finante publice pe termen lung din Romania. (…) USR are o initiativa pentru eliminarea cumului de pensii cu salariul, speram sa o sustineti cand va veni la vot, si inca initiativa de suprimare a pensiilor speciale.”