Sari direct la conținut

Cartea anului 2011: Acasa, pe Cimpia Armaghedonului de Marta Petreu

HotNews.ro
Acasa, pe Cimpia Armaghedonului de Marta Petreu, Foto: Polirom
Acasa, pe Cimpia Armaghedonului de Marta Petreu, Foto: Polirom

Miercuri, 23 noiembrie, Clubul Prometheus a găzduit festivitatea de decernare a Premiului CARTEA ANULUI 2011. Câştigătorul Premiului CARTEA ANULUI 2011 este Marta Petreu pentru romanul “Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului” apărut la Editura Polirom. Premiul, în valoare brută de 10.000 RON, acordat de România literară cu sprijinul Fundaţiei ANONIMVL, a fost decernat de către juriul format din Nicolae Manolescu – preşedinte, Gabriel Chifu, Gabriel Dimisianu, Luminiţa Corneanu, Cosmin Ciotloş, Ana Chiriţoiu şi Sorin Lavric.

Romanul cistigator a fost selectat dintr-un numar de 6 titluri nominalizate:

“Opera poetică”, Fernando Pessoa, în traducerea lui Dinu Flămând (Editura Humanitas Fiction)

“Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului”, Marta Petreu (Editura Polirom)“unelte de dormit”, Ioan Es. Pop (Editura Cartea Românească)

“Ion Creangă. Cruzimile unui moralist jovial”, Eugen Simion (Editura Princeps Edit).

“Viata lui Kostas Venetis”, Octavian Soviany (Editura Cartea Românească),

“Scurtă istorie. Panorama alternativă a literaturii române”, Mihai Zamfir (Editura Cartea Românească).

Romanul Martei Petreu, Acasa, pe Cimpia Armaghedonului, aparut in seria de autor dedicata poetei si eseistei, aduce in literatura romana un personaj memorabil: Mària, o taranca din Cimpia Transilvaniei, care, neimplinita in iubire si in viata, ajunge sa-si renege si sa-si blesteme propriile vlastare. Ca o pinza de paianjen in miezul careia se afla aceasta mama terifianta, familiile Sucutardean si Valean isi tes existentele intr-o istorie de un veac. Apocalipsa pe care o asteapta in orice clipa o parte dintre membrii milenaristi ai clanului, rigorile religioase si saracia adusa de colectivizare croiesc caractere de exceptie si destine asemenea.

„De mult nu au mai aparut acolo, pe cimpia transilvana, unde „a te cinta” inseamna „a te plinge”, o mama si un tata de o asemenea vigoare epica, o naratoare de o sensibilitate pe masura inteligentei, statornic incredintata de aceasta „idee greu de argumentat rational: gindurile bune si cele rele ale oamenilor se totalizeaza undeva, formind un fel de psihosfera, ca un halou al lumii, cu urmari asupra noastra”. Pentru mine, deocamdata, cel mai bun roman al anului.” (Radu Cosasu)

Marta Petreu este scriitor si profesor. A debutat editorial in 1981, cu volumul de poeme Aduceti verbele. Alte volume de poeme: Dimineata tinerelor doamne (1983); Loc psihic (1991); Poeme nerusinate (1993); Cartea miniei (1997); Apocalipsa dupa Marta (1999); Falanga (2001); Scara lui Iacob (2006). O culegere lirica, Poèmes sans vergogne, i-a aparut in 2005 in Franta, la Editura „Temps qu’il Fait”.

Este autoarea mai multor volume de eseuri si studii despre filosofia si cultura romaneasca: Teze neterminate (1991); Jocurile manierismului logic (1995); Un trecut deocheat sau „Schimbarea la fata a Romaniei” (1999; editia a II-a, 2004; carte aparuta in SUA in 2005); Ionescu in tara tatalui (2001; editia a II-a, 2002; carte aparuta in Serbia in 2011); Filosofia lui Caragiale (2003); Filosofii paralele (2005); Despre bolile filosofilor. Cioran (2008; editia a II-a, 2010; volum aparut intii in Serbia). A publicat, sub titlul Conversatii cu… (2004 si 2006), doua volume de interviuri cu personalitati ale vietii intelectuale romanesti.

La Editura Polirom au mai aparut: Diavolul si ucenicul sau: Nae Ionescu – Mihail Sebastian (2009; editia a II-a, 2010), Apocalipsa dupa Marta (2011), Cioran sau un trecut deocheat (2011) si De la Junimea la Noica. Studii de cultura romaneasca (2011).

Câştigătorii ediţiilor anterioare ale Premiului CARTEA ANULUI:

Premiul Cartea Anului 2002: Gabriel Liiceanu – “Usa interzisa”, Editura Humanitas.

Premiul Cartea Anului 2003: Monica Lovinescu – “Jurnal III”, Editura Humanitas.

Premiul Cartea Anului 2004: Colectivul de traducatori, coordonat de Cristian Badilita, pentru traducerea primelor 2 volume din biblia “Septuaginta”, Editura Polirom.

Premiul Cartea Anului 2005: Florina Ilis – “Cruciada copiilor”, Editura Cartea Românească si Andrei Cornea – “Cind Socrate nu are dreptate”, Editura Humanitas.

Premiul Cartea Anului 2006: Florin Turcanu – “Mircea Eliade. Prizonierul istoriei”, Editura Humanitas.

Premiul Cartea Anului 2007: Mircea Cărtărescu – “Orbitor” (vol.III), Editura Humanitas, Bucureşti.

Premiul Cartea Anului 2008: Eugen Negrici – “Iluziile literaturii române”, Editura Cartea Românească.

Premiul Cartea Anului 2009: Varujan Vosganian, “Cartea şoaptelor”, Editura Polirom.

Premiul Cartea Anului 2010: Ion Vianu, “Amor intellectualis”, Editura Polirom.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro