Cat de periculoasă este noua tulpină de coronavirus descoperită în Franța? Cercetătorul virusolog Mihnea Boștină: ”Deocamdată, nu văd niciun motiv de îngrijorare”
Noua tulpină Covid descoperită, recent, într-o școală din Franța are un număr mare de mutații iar acest lucru a atras atenția experților internaționali, îngrijorați că această variantă ar putea face ineficiente vaccinurile existente. Într-o declarație pentru HotNews, cercetătorul virusolog Mihnea Boștină a precizat că această tulpină trebuie monitorizată, dar nu ar trebui să fie motive de îngrijorare.”Pe măsură ce virusul se răspândește, apar aleator noi mutații. Aceste mutații sunt, în majoritatea cazurilor indiferente, adică nu duc la creșterea infecțiozității sau a agresivității”. Mihnea Boștină este cercetător virusolog iar în prezent predă la Universitatea Otago din Noua Zeelandă.
”Pe măsură ce virusul se răspândește, apar aleator noi mutații. Aceste mutații sunt în majoritatea cazurilor indiferente, adică nu duc la creșterea infecțioziătții sau a agresivității. Uneori, însă aceste mutații pot avea un efect catastrofic. Așa s-a întîmplat cu varianta pe care o numim acum Delta, care este mult mai infecțioasă decît variant originală. Rezultatul a fost că această variantă a înlocuit aproape complet alte variante în majoritatea țărilor” – a adăugat Mihnea Boștină.
”Noua variantă are un număr relativ mare de mutații, mai precis nouă. Acest fapt indică faptul că, probabil, a circulat de multă vreme; să nu uităm că numărul de mutații este o indicație a numărului de transmisii pe care virusul le-a suferit. A fost pentru prima dată identificată în Congo, iar de curând a fost detectată în cîteva cazuri în Franța. Pentru că vorbim de mutații în proteina membranară care mediază infecția celulară, acestea pot avea un efect important în recunoașterea receptorului celular și implicit în infecțiozitate.
Cum se poate urmări transmisia acestei noi tupini de coronavirus
˜Există un sistem în care este urmărită apariția și transmisia acestor variante. Situația este permanent actualizată și o putem urmări pe site-ul Centrului European de prevenței și control a maladiilor https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/variants-concern. La momentul de față, sunt foarte puține cazuri identificate, așa că nu văd niciun motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, autoritățile consideră B.1.640 o variantă demnă de monitoriza. Așadar, în urma unor ‘variants of concern’ – precum Delta, sau a variantelor monitorizate – care se consideră că prezintă un risc ridicat”.
Publicația franceză Telegramme a relatat că 24 de persoane au fost infectate, in octombrie, la o școală franceză din regiunea Bretania. Când varianta a fost descoperită în Franța, școala la care a avut loc focarul a fost nevoită să închidă 50% din clase, a raportat Le Telegramme. Deși situația este acum sub control și nu au mai fost găsite cazuri în Franța din 26 octombrie, a spus Agenția Regională de Sănătate Franceză, varianta rămâne sub supraveghere.
Câteva cazuri au fost descoperite și în Regatul Unit, Elveția, Scoția și Italia, deși varianta Delta și subvariantele sale continuă să fie cele mai dominante tulpini. Prof. Cyrille Cohen de la Universitatea Bar-Ilan, care este originar din Franța și se consultă în mod regulat cu oficialii francezi din domeniul sănătății, a explicat că varianta B.1.640 are câteva mutații fără precedent. Una în special a atras atenția: proteina spike, care este cea care permite virusului să se agațe de celula umană și să înceapă procesul de infecție, are unele deleții/ștergeri. Întrebarea este dacă acest lucru va face virusul mai infecțios sau îl va face mai puțin eficient.
De ce ar trebui să ne îngrijorăm că Africa are o rată de vaccinare scăzută
Un raport al Q4 Global Forecast publicat săptămâna trecută de Economist Intelligence Unit (EIU) a evidențiat că, în timp ce majoritatea țărilor dezvoltate au vaccinat cu succes o mare parte a cetățenilor său, majoritatea țărilor în curs de dezvoltare au făcut doar progrese neglijabile.
Raportul a evidențiat în mod special eșecurile campaniei de vaccinare din Africa, unde la sfârșitul lunii octombrie doar 6% din populația statelor africane este vaccinată împotriva COVID.
„Cauza acestor rate scăzute de vaccinare este binecunoscută: în ciuda îmbunătățirilor recente, producția globală continuă să rămână în urma cererii, țările în curs de dezvoltare confruntându-se cu întârzieri mari în accesarea vaccinurilor”, se arată în raportul EIU, adăugând că programul COVAX al Organizației Mondiale a Sănătății a reușit să livreze doar aproximativ 400 de milioane de doze la nivel global și că donațiile din țările mai bogate au fost rare.
Mai mult, chiar dacă vaccinurile ar fi livrate, țările africane ar avea probleme în administrarea acestora, se arată în raport – în principal din motive logistice.