Sari direct la conținut

Cat e ceasul la Bruxelles? Despre nevoia de a afla din timp ca urmeaza sa "ti se intample" ceva important

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

„Tocmai am implinit 17 luni fara TV si ma simt foarte bine. Ce-i drept, am devenit dependent de stiri de pe net. Am insa o problema cu informatiile despre Uniunea Europeana: site-urile credibile pe care le frecventez sunt prea tehnice. As vrea sa aflu care sunt tendintele, interesele, agenda si toate acestea sa fie explicate. Mi-ar placea sa citesc opinii in cunostinta de cauza, in limba romana, lucruri de care site-urile pe care le frecventez se cam feresc, de dragul sobrietatii.”

Experienta lui Florin B., inginer constructor, descrie o realitate tot mai prezenta: destui romani simt realmente nevoia de a se informa in legatura cu ceea ce se intampla la Bruxelles, dar sursele de informare cele mai bune raman cele oficiale. Canalele media care preiau aceste informatii si le transmit mai departe folosesc de regula, de dragul rigorii si din grija de a nu spune prostii, limbajul „administrativ”, mai prietenos cu asa-zisa birocratie europeana decat cu oamenii simpli carora, pana la urma, li se adreseaza.

Pornind de la aceasta nevoie, Reprezentanta Comisiei Europene si Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania au lansat un concurs (detalii la finalul acestui articol si aici) prin care jurnalistii si bloggerii sunt incurajati sa scrie articole cu tematica europeana si sa contribuie astfel la „o mai larga dezbatere si analiza a temelor legate de procesul de integrare europeana”.

Subiecte europene

In mass-media din Romania subiectele europene sunt abordate, atunci cand sunt, la capitolul „stiri externe” desi, vrem sau nu, viata de zi cu zi a romanilor depinde intr-o foarte mare masura de ceea ce se intampla/decide la Bruxelles. Caci, in foarte multe privinte, de acolo se da ora exacta. La Bruxelles se discuta serios despre lucruri foarte concrete, care vor influenta vietile oamenilor in viitorul apropiat si in cel indepartat. De exemplu, exista deja strategii destul de precise despre cum vor arata transporturile peste 50 de ani (europenii vor calatori inca si mai rapid decat acum, folosind mai mult transportul in comun – aerian, terestru, maritim/fluvial), despre ceea ce vor pune oamenii pe masa (exista o preocupare foarte serioasa despre siguranta alimentara, schimbarea obieciurilor alimentare, mancare sanatoasa), cate limbi straine e bine sa stie un cetatean UE, ce trebuie facut astfel incat oamenii sa traiasca din ce in ce mai mult si pentru ca societatea viitorului sa fie pregatita pentru o populatie cu media de varsta ridicata.

Ideea e ca toate aceste discutii devin foarte interesante, cu conditia sa le urmaresti cu o oarecare regularitate. Te ajuta sa intervii in conversatii cu lucruri noi sau daca, pur si simplu, nu vrei sa fii luat prin surprindere (lucrurile se misca rapid, realitatile se schimba mai ceva ca in trecutul „secol al vitezei”), te pot ajuta in cazul in care te gandesti la o afacere de perspectiva, inovatoare, si vrei sa faci investitii pe termen lung, iar daca lucrezi la guvern sau la primarie, poti gandi strategii coerente pe termen mediu si lung. Unde mai pui ca peste doi ani vor fi alegeri pentru Parlamentul European si romanii ar urma sa trimita un nou contingent numeros de europarlamentari, preferabil in cunostinta de cauza (atat alegatorii cat si alesii), astfel incat nevoile si viziunile fiecaruia sa poata fi promovate.

Citeste materialul integral aici.

Oricine poate deveni Reporter european sau Blogger european. Detalii despre regulamentul concursului

Reprezentanta Comisiei Europene, impreuna cu Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania au lansat un concurs destinat jurnalistilor si bloggerilor (Reporter european , respectiv Blogger european ) prin care acestia sunt invitati sa inscrie in competitie anchete si reportaje cu privire la una dintre cele trei teme ale concursului: impactul fondurilor europene in Romania, reforma politicii agricole comune si Anul European al Imbatranirii Active si Solidaritatii intre Generatii. Pot fi inscrise in concurs materiale publicate sau difuzate in perioada 1 ianuarie – 1 noiembrie 2012, iar termenul limita pentru trimiterea acestora este 1 noiembrie 2012. Mai multe detalii, aici.

In cazul jurnalistilor sunt acceptate in concurs reportaje si/sau anchete, care pot fi inscrise in cele trei sectiuni: presa audio, presa video, presa scrisa si online. Premiile sunt generoase. Cele mai bune materiale de la fiecare sectiune vor aduce autorilor cite un iPad 2 si cite o vizita in statele membre sau la sediile institutiilor UE. Un premiu special ii va fi acordat celui mai in varsta jurnalist (cel putin 60 de ani) care va inscrie in competitie cel putin un material.

In cazul bloggerilor, vor fi acordate trei premii, constand in cate un iPad 2 si o vizita in statele membre sau la sediile institutiilor UE pentru autorii celor mai bune trei articole postate pe bloguri. Acestea vor fi evaluate in functie de relevanta articolului pentru tema propusa, cat de bine este documentat materialul, acuratetea informatiei, originalitatea perspectivei din care e tratat subiectul si capacitatea acestuia de a genera dezbateri publice (comentarii pe blog/facebook/twitter).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro