Catastrofa japoneza ridica intrebari asupra sigurantei nucleare din Europa
Expertii nucleari ai statelor membre UE se vor reuni saptamana aceasta la Bruxelles pentru a discuta despre prejudiciul cauzat centralei nucleare de la Fukushima si potentialele sale ramificatii asupra Europei. In Germania, peste 60.000 de oameni au protestat impotriva energiei nucleare sambata, in timp ce oficialii austrieni cer introducerea de teste de rezistenta la centralele nucleare din Europa, potrivit EurActiv.ro.
Alte doua explozii au zguduit luni reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima, dupa ce un nou cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade s-a produs in Japonia. Expertii sunt de parere ca explozia a fost cauzata de acumularea de hidrogen in carcasa de protectie a reactorului. Agentia Internationala pentru Energie Atomica a declarat ca nivelul de radiatii a ramas normal. Cu toate acestea, incertitudinea s-a resimtit pe parcursul sfarsitului de saptamana in toata Europa.
Comisarul european al energiei, Gunther Oettinger, se va intalni cu autoritatile nationale de siguranta nucleara si operatorii de centrale nucleare in cursul acestei saptamani, pentru „a evalua impreuna consecintele accidentului din Japonia, precum si pentru a stabili care sunt lectiile pe care ar trebui sa ni le insusim”.
„Daca va fi necesar, vom actiona pro-activ pentru a aborda situatia la nivelul Uniunii Europene”, au declarat reprezentantii Comisiei Europene, citati de EUobserver.com.
Oettinger este cunoscut ca fiind un sustinator al energiei nucleare. Candidatura sa a fost foarte bine primita la Bruxelles anul trecut, intrucat cei mai multi oficiali europeni sunt dornici sa diversifice resursele energetice, pentru a se indeparta de actuala dependenta a Uniunii de gazul rusesc.
In luna noiembrie a anului trecut, Comisia Europeana a anuntat ca, in viitor, statele membre UE vor fi obligate sa-si ingroape deseurile radioactive adanc in subteran. Masurile au fost insa criticate vehement de catre gruparile ecologiste, care au declarat ca planurile Comisiei nu sunt nimic mai mult decat un exercitiu de PR, pentru a-i convinge pe europeni ca problema deseurilor nucleare poate fi solutionata.
In Germania, peste 60.000 de oameni au protestat impotriva energiei nucleare sambata, in sudul statului german Baden-Wuerttemberg. Statul gazduieste patru dintre cele 17 reactoare nucleare ale Germaniei si va organiza alegeri regionale la data de 27 martie. O eventuala pierdere a partidului Angelei Merkel, Uniunea Crestin-Democrata, ar intari si mai mult opozitia din Bundesrat, camera superioara a Germaniei.
„Niciun reactor din lume nu este pregatit in cazul unei prabusiri„, este de parere parlamentarul european membru al Partidului Verde, Juergen Trittin. Fost Ministru al Mediului, Trittin a fost implicat in negocierile legate de problema energiei pe parcursul ultimului deceniu, incercand sa elimine treptat energia nucleara. Planurile sale au fost insa ulterior rasturnate de catre guvernul lui Merkel.
Ministrul austriac al Mediului, Nikolaus Berlakovich, si-a reinnoit luni solicitarea de a institui teste de rezistenta a centralelor nucleare din Europa, in contextul in care Japonia se confrunta cu riscul unui incident nuclear dupa cutremurul de vineri. Potrivit ministrului austriac, trebuie verificat daca centralele nucleare sunt sigure in caz de cutremur. Sistemul de racire si dispozitivul de siguranta trebuie, de asemenea, controlate indeaproape. Austria, tara care se opune energiei nucleare, a criticat decizia Germaniei, care la sfarsitul anului 2009 a prelungit durata de viata a 17 reactoare nucleare.
In Finlanda, Ministrul de Finante Jyrki Katainen a declarat ca spera ca evenimentele din Japonia nu vor declansa reactii pripite: „este prea devreme pentru a trage orice fel de concluzii”. Paavo Arhinmaki, liderul de stanga al opozitiei finlandeze, a spus ca in Finlanda nu ar trebui sa se mai construiasca niciun reactor nuclear. Liderii europeni i-au cerut Inaltului Reprezentant Catherine Ashton sa „mobilizeze intreaga asistenta corespunzatoare” pentru Japonia.
Premierul japonez Naoto Kan a declarat ca tara sa se confrunta cu „cea mai severa criza de la al Doilea Razboi Mondial”.
Citeste mai multe si comenteaza pe EurActiv.ro
de Andra Ciubotaru