Sari direct la conținut

Câte posturi de conducere au fost tăiate în aparatul bugetar după legea prin care guvernul Ciolacu a introdus noi taxe în acest an – date oficiale

HotNews.ro
Mihai Constantin și Marcel Ciolacu la Guvern / Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Ședința de guvern la Palatul Victoria din București, 25 septembrie 2023. Inquam Photos / George Călin

Guvernul a prezentat joi o situație centralizată privind posturile de conducere și de execuție care au fost desființate prin reorganizarea aparatului bugetar cerută prin legea 296/2023 prin care Guvernul Ciolacu a introdus noi taxe și impozite în acest an. Exceptând MAI care are nevoie de avizul CSAT și MApN care este exceptat de la proces, la nivelul instituțiilor centrale, reorganizate, au fost desființate 455 posturi de execuție și 236 posturi de conducere.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a precizat joi că la nivelul instituțiilor centrale reorganizate, au fost desființate 455 de posturi de execuție și 236 de posturi de conducere, iar din cele 486 de instituții aflate în subordinea sau în coordonarea acestor ministere au finalizat procesul de reorganizare 360 de instituții.

În plus, joi au mai fost aprobate planurile de reorganizare pentru următoarele instituţii: Inspecţia Muncii, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Casa Naţională de Pensii Publice, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, Agenţia Română de Cooperare Tehnologică şi Industrială pentru Securitate şi Apărare, Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor şi Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

Potrivit Guvernului, din cele 486 instituții aflate în subordine/coordonarea ministerelor au finalizat procesul de reorganizare 429 instituții. În urma reorganizării instituțiilor aflate în subordine/coordonare au fost desființate 2431 posturi de execuție și 2177 posturi de conducere.

Ce posturi de conducere și execuție au fost tăiate din ministere și instituțiile subordonate

Situația centralizată la data de 3 iulie 2024, prezentată de Guvern, este următoarea:

  1. Ministerul Finanțelor a parcurs procesul reorganizare. S-au desființat 19 posturi de conducere.
    Toate cele 6 instituții aflate în subordine/coordonare au fost reorganizate, desființând 701 posturi de conducere.
  2. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a parcurs procesul reorganizare desființând 44 posturi de execuție și 7 de conducere.
    Din 15 instituții aflate în subordine/coordonare, 12 instituții au fost reorganizate, desființând 176 posturi de execuție și 127 posturi de conducere.
  3. Ministerul Justiției a parcurs procesul reorganizare, desființând 4 posturi de execuție și 3 posturi de conducere.
    Din 8 instituții aflate în subordine/coordonare, 5 instituții au fost reorganizate, desființând 185 posturi de execuție și 106 posturi de conducere.
  4. Ministerul Educației a parcurs procesul de reorganizare desființând 79 posturi de execuție și 16 de conducere.
    Din cele 56 instituții aflate în subordine/coordonare, 42 instituții au fost reorganizate, desființând 987 posturi de execuție și 486 posturi de conducere.
  5. Ministerul Culturii a parcurs procesul reorganizare, desființând 19 posturi de execuție și 4 de conducere.
    Toate cele 92 instituții aflate în subordine/coordonare au fost reorganizate desființând 26 posturi de execuție.
  6. Ministerul Afacerilor Externe a desființat 5 posturi de conducere.
    Din 4 instituții aflate în subordine/coordonare 2 instituții au fost reorganizate desființând 11 posturi de execuție și 6 posturi de conducere.
  7. Ministerul Economiei, Antreprenorialului și Turismului a parcurs procesul reorganizare, desființând 42 posturi de execuție și 17 posturi de conducere.
    Din cele 10 instituții aflate în subordine/coordonare, 7 au fost reorganizate, desființând 135 posturi de execuție și 54 posturi de conducere.
  8. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a fost reorganizat. Au fost desființate 84 posturi de execuție și 93 posturi de conducere.
  9. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a finalizat procesul de reorganizare, desființând, astfel, 14 posturi de execuție și 20 posturi de conducere.
    Din 7 instituții aflate în subordinea/coordonarea ministerului 5 instituții au trecut prin procesul de reorganizare, desființând 153 posturi de execuție și 59 posturi de conducere.
  10. Ministerul Sănătății a parcurs procesul de reorganizare.
    Din 159 de instituții aflate în subordine/coordonare, 156 au finalizat procesul de reorganizare desființând 371 de posturi de execuție și 44 de posturi de conducere.
  11. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost reorganizat. În ceea ce privește instituțiile din subordine sau/sau coordonare, au fost desființate 2 instituții aflate la nivel central și 67 de instituții aflate la nivel teritorial, corespunzător unui număr de 69 de ordonatori terțiari de credite. Au fost desființate 176 de funcții de conducere.
    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare sunt instituții care au rol esențial în atragerea fondurilor europene și în efectuarea plăților către fermieri și au făcut obiectul Ordonanței de Urgență privind reorganizarea.
  12. Ministerul Energiei a finalizat procesul de reorganizare desființând 11 posturi de execuție și 6 de conducere. Cele 2 instituții aflate în subordine/coordonare au fost reorganizate, desființând 8 posturi de execuție și 3 posturi de conducere.
  13. Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a finalizat procesul de reorganizare și a desființat 1 post de conducere si 1 post de execuție. Din cele 44 instituții aflate în subordine/coordonare, o instituție a finalizat procesul de reorganizare, desființând 6 posturi de execuție și 4 de conducere.
  14. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a finalizat procesul de reorganizare, desființând 52 posturi de execuție și 17 posturi de conducere. Din 18 instituții aflate in subordine/coordonare, o instituție a finalizat procesul de reorganizare, desființând astfel, 37 posturi de execuție și 7 de conducere.
  15. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a fost reorganizat. Au fost desființate
    44 posturi de execuție și 16 posturi de conducere. Cele doua instituții aflate în subordine sunt în proces de reorganizare.
  16. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a finalizat procesul de reorganizare, desființând 6 posturi de execuție și 1 post de conducere. Din cele 6 instituții aflate în subordine/coordonare 5 au finalizat procesul de reorganizare și au desființat 125 posturi de execuție și 289 posturi de conducere.
  17. Secretariatul General al Guvernului a fost reorganizat și s-au desființat 55 posturi de execuție și 11 posturi de conducere. Din 36 instituții aflate în subordinea/coordonarea Secretariatului, 18 instituții au parcurs procesul, desființând astfel 211 posturi de execuție și 115 posturi de conducere.
  18. Cancelaria Prim-Ministrului a parcurs procesul de reorganizare desființând astfel 2 posturi de execuție și 1 post de conducere.
  19. Ministerul Apărării Naționale consideră că nu se impune elaborarea unui proiect de act normativ pentru reorganizare.
  20. Ministerul Afacerilor Interne și 3 instituții aflate în subordine/coordonare se așteaptă aviz CSAT.
INTERVIURILE HotNews.ro