Sari direct la conținut

Câți bani a încasat muzeul din Sibiu pentru petrecerea la care a fost și Andrew Tate. Nume importante din lumea culturală reacționează: Nu chermezele sunt soluția pentru a câștiga publicul

HotNews.ro
Andrew Tate, Foto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia
Andrew Tate, Foto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Muzeul Samuel von Brukenthal din Sibiu a devenit ținta unor acuzații de lipsă de moralitate și valori, după ce, în curtea Muzeului de Istorie – ,,Casa Altemberger”, a fost organizată o petrecere privată în acest weekend, la care a luat parte și Andrew Tate. Acesta și fratele său, Tristan, sunt anchetați pentru viol, trafic de persoane și constituirea unui grup infracțional organizat. DIICOT i-a trimis în judecată pentru multiple infracțiuni, inclusiv acces ilegal la sisteme informatice.

  • La Sibiu, Andrew Tate a fost filmat la petrecerea organizată în curtea Muzeului de Istorie din Sibiu, în timp ce era înconjurat de dansatoare și fuma trabuc. 
  • În drum spre eveniment, conducând cu 196 de km/h într-o localitate cu limita de 50 km/h acestuia i-a fost reținut permisul de conducere la Valcea
  • Conducerea actuală a muzeului a transmis că petrecerea fusese contractată în ultima zi de mandat a fostului manager interimar, Alexandru Chituță, conform publicației Turnul Sfatului.

HotNews a solicitat Muzeului Brukenthal, de care aparțiune „Casa Altemberger” mai multe informații privind contractul pentru petrecere, printre care și condițiile și sumele menționate în acesta. O parte dintre răspunsurile pe care le așteptăm a fost publicată în această dimineață pe pagina oficială a Muzeului Samuel von Brukenthal.

  • Muzeul a semnat, la 5 mai 2025, un contract cu Spontan Events, fără posibilitatea de anulare unilaterală. Totuși, cu acordul părților, au fost adăugate clauze noi menite să protejeze patrimoniul muzeului.
  • Contrar zvonurilor, evenimentul nu a adus bani mulți: contractul a fost de 7.000 de lei, din care jumătate merge la stat. Suma nu acoperă riscurile legate de posibile daune aduse obiectelor de patrimoniu, mai ales că muzeul nu controlează cine participă la astfel de evenimente.
  • ,,Aceste riscuri sunt agravate de faptul că muzeul nu deține control asupra procesului de selecție sau filtrare a participanților la eveniment, ceea ce poate conduce la situații ce pun în pericol integritatea bunurilor culturale aflate în custodia noastră. Concluzionând, riscurile pe care astfel de evenimente le aduc asupra patrimoniului sunt mult prea mari, iar responsabilitatea noastră principală rămâne protejarea lui. Promovarea este importantă, dar nu poate veni cu prețul degradării valorilor noastre istorice”, a transmis pe pagina muzeului dr.Raluca Teodorescu, managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal.

Cine este firma care a organizat petrecerea la care a fost și Andrew Tate

Firma care a organizat evenimentul – SPONTAN EVENTS SRL – a fost înființată în 2018 și este deținută de Sorin Alin Oprea, Alexandru Andrei Roșca și Dragoș Mihăiță Iliescu.

Sunt pe locul 1 în Top Profit România (categoria microîntreprinderi, Timiș, cod CAEN 9329 – alte activități recreative).  Publicul îi cunoaște sub brandurile Spontan, Cucurigu sau Cotcodac și organizează petreceri în cele mai scumpe localuri din marile orașe. Următorul eveniment e programat la Dapino, în Cluj-Napoca.

„O pură și periculoasă manipulare”

Mai mulți manageri culturali și artiști atrag atenția asupra mesajului transmis de unul dintre cele mai importante muzee din țară

Corina Șuteu, fost ministru al Culturii în România (2016) și fostă directoare a Institutului Cultural Român din New York, este în prezent formator și trainer în management cultural și politici culturale europene. Hotnews a întrebat-o ce mesaj transmite publicului Muzeul Brukenthal prin organizarea unei petreceri private la care a participat și Andrew Tate? 

„Mandatul unei mari instituții publice de cultură este grav compromis și denaturat. Justificarea oferită de fostul director în legătură cu nevoia de a seduce prin orice mijloace un public tânăr care să vină la muzeu fiindcă vine la o petrecere în curte e pură și periculoasă manipulare. Divertismentul petrecerilor nu sensibilizează pe nimeni pentru interacțiunea, provocatoare și benefică, cu arta. Așa cum ‘a consuma’ nu te pregătește mai bine pentru ‘a exista’. Iar invitarea fraților Tate la un eveniment, orice eveniment, este efectiv un act de terorism moral și cultural inacceptabil într-o țară cu un stat de drept funcțional”, a declarat Corina Șuteu.

„Nu cred că fostul directorul a semnat un contract în care apăreau frații Tate. Mesajul e nasol”

Hotnews l-a contactat și pe artistul vizual sibian Dan Perjovschi – în a cărui portofoliu se află  expoziții și interacțiuni frecvente cu cele mai mari muzee din lume precum MoMA New York, Tate Modern Londra și Centrul Pompidou din Paris. Perjovschi a transmis clar că a aflat din presa de eveniment și crede că mesajul muzeului este unul de criticat mai ales că a petrecerea a fost organizată în timp ce în aceeași perioadă femeile au ieșit pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la violență și discriminare.

Dan Perjovschi, Foto: Hotnews
Dan Perjovschi, Foto: Hotnews

,,Mesajul muzeului e nasol. Pică exact în zilele în care s-a protestat național împotriva violenței la care sunt supuse femeile. În al doilea rând, muzeele trebuie să iasă din carapace și să se adreseze unui public tânăr. Capodoperele de pe pereți nu mai sunt suficiente. Dar real estate-ul, adică închirierea spațiilor și petrecerile, sunt formule leneșe… Eu nu cred că fostul director interimar a semnat un contract în care apăreau frații Tate, dar contractele pot avea clauze care să țină personaje de-astea departe. În al treilea rând: poți face o poveste interesantă dintr-un tablou vechi, două poze noi și o carte deschisă la pagina X? Ca să nu trebuiască să faci chermeze (n.r. petreceri) „spontane”? Eu nu cred că publicul trebuie câștigat prin hipnoză, fântâni colorate, panseluțe proiectate video pe fațade sau boxe care duduie. Tinerii sunt mai deștepți decât atât. (…)

Dan Perjovschi se pozitioneaza foarte critic față de fostul director Alexandru Chituță  cel care a semnat contractul petrecerii în ultima zi de mandat și consideră că ,,muzeul de artă contemporană Brukenthal e un fake care ucide ideea de muzeu contemporan. Să revină la numele de „secție” sau „galerie”, dar ideea de a deschide muzeul pentru festivalurile care se întâmplă sub geamurile lui Brukenthal nu e rea. Depinde cum și de ce o faci. Dacă e vorba de cantitate – este greșit. Dacă e vorba de bani – la fel de greșit. Muzeele or fi obligate să contribuie la buget, dar nu cred că „nunțile” familiilor înstărite sunt soluția”, a răspuns Dan Perjovschi cu privire la mesajul pe care îl transmite unul dintre cele mai importante muzee din România prin petrecerea pe care a susținut-o.

Am consultant-o și pe Rarița Zbranca, manager cultural și director de program la Centrul Cultural Cluj, care susține că asocierea muzeului cu frații Tate este dăunătoare și tristă, și subliniază și că muzeele subfinanțate sunt nevoite să închirieze spații pentru a-și asigura fonduri proprii.

„Cred că este o asociere nefericită și dăunătoare și pentru muzeu, și pentru public. Faptul că frații Tate au putut găsi refugiu, dintre toate țările, tocmai în România este cea mai tristă parte a acestei realități. Dacă muzeul ar trebui sau nu să găzduiască petreceri private, este o altă temă care merită dezbătută. Cert este că instituțiile de cultură sunt subfinanțate și sunt încurajate să genereze fonduri proprii, inclusiv prin închirierea de spații și asocierea cu evenimente comerciale”, a spus Rarița Zbranca, pentru Hotnews,

Muzeul Samuel von Brukenthal condus cu ,,lipsei de viziune și empatie”

Printre artiștii care au luat atitudine în spațiul public se numără și George Roșu, artist vizual contemporan. Acesta atrage atenția asupra „lipsei de viziune și empatie” a fostului director interimar Alexandru Chituță.

Chituță a fost numit manager interimar al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu pe 15 septembrie 2022, prin ordin al Ministerului Culturii. Anterior, timp de 6 ani, a ocupat funcția de șef al Secției Educație, Marketing, Comunicare și Secretariat în cadrul aceluiași muzeu, conform propriului său CV publicat de muzeu

Alexandru Chituță are studii de licență, master și doctorat în Teologie, absolvite la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

,,Muzeul transmite  doar superficialitatea și incompetența fostului director în a-și promova relevant muzeul cât și lipsurile sale vizibile de viziune, de empatie și chiar de cultură. Dacă ar mai fi vorba de onoare acolo ar trebui să urmeze demisie și  retragerea din viața publică. Dacă ar fi vorba de o țară ok la cap ar trebui să urmeze dosar penal pentru acest gest. Un gest absolut penibil și fără nici o scuză”, ne-a transmis George Roșu vehement cu privire la acțiunea conducerii de a organiza o petrecere în curtea Muzeului de Istorie ,,Casa Altemberger”.

Cum s-a apărat Chituță

Într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, Alexandru Chituță s-a apărat în fața criticilor. El a susținut că prin astfel de evenimente „Casa Altemberger din Sibiu este acum mai aproape de sufletul tinerilor și nu numai”. „Acum mai bine de 10 ani în Italia, la Roma, asemenea concerte au fost organizate în toate muzeele. Astăzi acestea se întâmplă în marile muzee din întreaga lume. La noi organizarea unor asemenea evenimente e cu «cântec». De ce? Pentru că cei care se împotrivesc nu fac nimic pentru promovarea instituției, pentru imagine și marketing, pentru fondurile proprii. Nu călătoresc și nu cunosc realitățile. Vrem o țară ca afară dar câteodată noi ne credem mai deștepți”, a scris Chituță.

Potrivit publicației Turnul Sfatului, el a precizat că noua conducere a muzeului a urmărit rezilierea contractului de organizare a petrecerii, dar, în cele din urmă „ s-a înțeles faptul ca acest eveniment aduce lume, voie bună, imagine dar și chestiuni care sclipesc în ochii unora: bani”. „ O asemenea seară aduce fonduri cât mai bine de două săptămâni de vizitatori sau chiar și o lună și mai bine (Ianuarie și februarie) la Muzeul de Istorie Casa Altemberger! Pe lângă fonduri câștigăm și prieteni”, scrie Chituță.

INTERVIURILE HotNews.ro