Sari direct la conținut

Cati bani din fonduri UE a adus Romaniei acordul de asistenta cu Comisia Europeana si FMI

HotNews.ro
Situatia fondurilor structurale romanesti, Foto: Hotnews
Situatia fondurilor structurale romanesti, Foto: Hotnews

Comisia Europeana a platit Romaniei un plus de peste 767 de milioane de euro, sub forma suplimentului la finantarile din fondurile structurale si de coeziune acordate statelor care se afla in acord de asistenta cu executivul comunitar, releva date de la Bruxelles obtinute de HotNews.ro.

Situatia care indica asa-numiul top-up-ul european de 10 puncte procentuale se refera la perioada de pana in 28 februarie 2015. In martie 2012, Comisia Europeana a aprobat Romaniei cresterea finantarii din bani de la Bruxelles a proiectelor europene cu 10 puncte procentuale (pana la 95% din valoarea proiectului), ca urmare a faptului ca tara se afla in acord de asistenta cu Comisia Europeana si FMI.

Ajunsa la al treilea acord cu Comisia si cu FMI, Romania se pregateste sa finalizeze actuala intelegere in septembrie 2015.

Ministrul demisioar al Finantelor, Darius Valcov, a declarat, in urma cu doua saptamani, intr-un interviu acordat HotNews, ca Romania nu va pierde top-up-ul de 10% nici dupa septembrie 2015, pentru ca nu va iesi din acordul cu Comisia.

„Nu se va pierde acel top-up de 10%, sub nicio forma. Acel top-up va ramane atat timp cat noi vom ramane in acesti indocatori. Este o falsa tema aceea cu top-up. O sa vedeti din septembrie ca nu se va pierde. Dar nu e vorba sa iesim, noi nu vom iesi din acel acord. Aici aveti dreptate: daca Romania ar iesi, atunci este un risc, dar noi nu vrem sa iesim si noi nu vom iesi”, a spus Darius Valcov.

Conform evidentei de la Comisia Europeana, in perioada 2007-28 februarie 2015, Romania a inregistrat o rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune de 52,5% din totalul alocat pe perioada de programare 2007-2013, ca fonduri primite de la Bruxelles plus bani ceruti si aflati in proces de rambursare.

La acesti bani, se adauga avansuri platite de comisia Europeana de 2,1 miliarde de euro, ceea ce ridica absorbtia la 63,6%, adica 12,11 miliarde de euro.

Pana la finalul lunii februarie 2015, Romania a incasat efectiv de la CE 9,08 miliarde euro, ceea ce inseamna o rata efectiva de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune de 47,68%.

Riscul de pieredere a fondurilor structurale prin dezangajare automata este calculat de Comisie la 2,2 miliarde de euro la inceputul anului 2015, in condititiile in care anul acesta mai poate tara sa mai traga din banii europeni din perioada de programare 2007-2013.

Evitand acest risc de dezangajare, Romania ar urma sa inregistreze la finalul anului 2015 o rata de absorbtie de circa 79%, adica 15,07 miliarde de euro, conform calculelor de la Bruxelles.

In final, Romania ar urma sa piarda definitiv 4 miliarde de euro din fondurile structurale si de coeziune alocate pe perioada de programare 2007-2013, ca urmare a dezangajarilor automate din trecut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro