Sari direct la conținut

Caz în justiție: palestinieni torturați și violați într-o închisoare militară israeliană

HotNews.ro
Soldați palestinieni în inchisoarea israeliana

Într-o închisoare militară israeliană, soldații sunt acuzați că au torturat și violat palestinieni. Aceste acuzații au devenit o problemă politică în Israel, unde justiția investighează, iar extremiștii de dreapta o critică. Nu ar fi o premieră în ultimele două decenii. S-a batjocorit și torturat pe ascuns în închisori din SUA, dar și din alte țări europene, inclusiv România, potrivit repetatelor dezvăluiri din presa internațională.

În închisoarea militară, Sde Teiman, ar fi avut loc numeroase abuzuri asupra celor încarcerați. Soldații implicați au raportat că au lovit prizonieri pentru că s-au ridicat în picioare, au vorbit între ei sau s-au uitat pe sub legătura de la ochi. De asemenea, s-a constatat că au avut loc amputări, pentru că prizonierii erau legați pentru perioade lungi de timp.

Organizațiile pentru drepturile omului au acuzat de tortură personalul de la Sde Teiman și au depus o petiție la Curtea Supremă a Israelului, pentru a solicita închiderea acesteia. Decizia justiției este încă în așteptare. Armata israeliană a mutat acum mulți prizonieri de la Sde Teiman, în alte închisori.

Rezervist israelian: „Nu suntem violatori”

Un rezervist în armata israeliană a dat un interviu sub anonimat, postului de televiziune israelian, Kanal 14, care este citat de Tagesschau.de. Wurden palästinensische Häftlinge in Israel gefoltert? | tagesschau.de Bărbatul se simte persecutat și acuzat pe nedrept. Împreună cu alți câțiva camarazi, el e suspectat că a abuzat și violat un prizonier palestinian.

Bărbatul a fost implicat într-un incident la renumita închisoare militară israeliană, Sde Teiman, din deșertul Negev. Imaginile de la o cameră de supraveghere arată un prizonier dus într-un colț de soldați. Alți soldați ascund fapta cu scuturile lor de protecție ridicate.

S-a constatat ulterior că prizonierul – despre care se spune că ar fi fost membru al unei unități de elită a organizației teroriste, Hamas – avea numeroase răni, inclusiv o ruptură a intestinului, care indica viol.

 „Nu suntem violatori. Suntem soldați. Este o minciună pe care vor să ne-o spună, ca să ne înfigă cuțitul în spate și să poată arăta lumii: Uite, și ei violează”, se apără rezervistul israelian, citat de televiziunea germană.

Naționaliștii sar în apărare

Soldații implicați sunt acum anchetați. Când erau pe cale să fie arestați la Sde Teiman, o mulțime naționalistă de dreapta a luat cu asalt baza militară pentru a-i proteja pe suspecți. Cazul a devenit o problemă politică. Părți din coaliția guvernamentală israeliană critică autoritățile de anchetă și vorbesc despre presupusa „trădare a armatei”.

Ministrul israelian de extremă-dreapta, al Finanțelor, Bezalel Smotrich, a declarat într-un mesaj pe o rețea de socializare: „Acești luptători sunt eroi care merită tot respectul. Ar trebui să fie onorați. Soldații nu ar trebui arestați ca criminali. De aceea îi spun procuroarei-șef militare: Jos mâinile de pe luptătorii noștri”.

Abuz „pentru că le place”

Însă medicul Yoel Donchin vede lucrurile altfel. El a fost repartizat la spitalul de campanie unde au fost tratați deținuții din Sde Teiman. Într-un interviu acordat radiodifuzorului israelian, KAN, citat în presa germană, Donchin a raportat răni datorate maltratării de către agenții de securitate. „Aceștia nu sunt soldați curajoși, cei care abuzează de prizonieri. Sunt oameni care au o persoană încătușată în fața lor, iar apoi o abuzează pentru că așa le place”.

S-a dispus arest la domiciliu împotriva militarilor acuzați. Fostul general de brigadă și fost șef al poliției militare, Mickey Barel, a apărat ancheta. „Aici avem de-a face cu o suspiciune de infracțiune gravă, care ar putea fi un act criminal. Ceva de genul acesta trebuie investigat”.

Sunt mulți oameni care se revoltă, că se fac anchete în plin război. Dar Barel insistă: „În toate războaiele au fost investigate și verificate incidente extraordinare, pentru că așa este procedura într-un stat intact”.

Despre abuzuri în închisori secrete ale CIA, ca și despre inchisoarea de la Guantánamo Bay, am relatat anterior pentru Hotnews, aici Mai presus de lege – despre tortionari si complici ai CIA – HotNews.ro și aici. Inchisoarea de la Guantanamo, lichidata pas cu pas – HotNews.ro

Vezi aici reportajul WDR

INTERVIURILE HotNews.ro