Cazul copiilor legati de paturi: Consiliul Judetean Buzau solicita directorului Spitalului Judetean sa sanctioneze conducerea sectiei de pediatrie / Medici: Legea prevede clar ca pacientii cu probleme psihice grave pot fi contentionati
- Redactia Hotnews
Conducerea Consiliului Judetean Buzau a socilitat directorului Spitalului Judetean sa sanctioneze conducerea sectiei de pediatrie a unitatii medicale, unde copii institutionalizati erau legati cu fese de pat, cerand ca sefa sectiei respective „sa fie inlocuita in regim de urgenta”, transmite Mediafax.
Laurentiu Gavrila, presedintele comisiei de ancheta constituita in acest caz de catre Consiliului Judetean Buzau, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca in cazul copiilor legati de pat Spitalul Judetean avea obligatia sa consemneze aceste masuri intr-un registru special, iar conducerea sectiei de pediatrie trebuia sa ceara acordul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.
El a mai spus ca in dispozitia privind astfel de masuri de contentionare trebuia mentionata ora la care se facea acest lucru, iar o astfel de masura nu putea fi luata pe o perioada mai mare de patru ore, mentionand ca aceasta trebuia trecuta in foaia medicala a pacientului.
Gavrila a mai spus ca a cerut reprezentantilor Spitalului Judetean sanctionarea conducerii sectiei de pediatrie si „inlocuirea in regim de urgenta” a sefei de sectie.
„Consiliul Judetean a solicitat conducerii Spitalului Judetean sanctionarea conducerii sectiei de pediatrie”, a spus Gavrila.
El a precizat ca ulterior in cazul conducerii sectiei de pediatrie trebuie luate masuri de retrogadare sau desfacere a contractului de munca.
UPDATE 1 – Medici: Legea prevede clar ca pacientii cu probleme psihice grave pot fi contentionati
Medicul psihiatru Nicolae Enache de la Spitalul de Neuropsihiatrie pentru copii si adolescenti din Buzau spune ca legea prevede clar ca pacientii cu probleme psihice grave „pot fi contentionati”, sustinand ca aceasta este in avantajul pacientilor cu astfel de probleme, care se pot autoaccidenta.
Presedintele Colegiului Medicilor Buzau, Ion Japie, si Nicolae Enache, seful Sectiei de Neuropsiahitrie a Spitalului de Neuropsihiatrie pentru copii si adolescenti din Buzau si membru al Colegiului Medicilor Buzau, au sustinut, marti, o conferinta de presa comuna in cazul copiilor institutionalizati internati in sectia de pediatrie a Spitalului Judetean care erau legati cu fese de pat, transmite Mediafax.
Cei doi reprezentanti ai Colegiului Medicilor Buzau au sustinut ca in acest caz a fost aplicata legea, care prevede ca pacientii cu probleme psihice grave „pot fi contentionati”, astfel incat „sa nu isi faca singuri rau”.
„Un copil cu probleme psihice grave poate sa isi faca rau singur. Legea permite ca acesti pacienti sa fie contentionati pentru ca exista riscul sa isi smulga perfuzia sau sa isi faca singuri rau. Legea prevede ca in stare de agitatie orice pacient internat cu astfel de probleme poate fi contentionat in avantajul lui”, a sustinut medicul psihiatru Nicolae Enache.
„In legea sanatatii mintale este permisa contentiunea persoanelor cu tulburari psihice in unele conditii deosebite, pentru a-i proteja de accidente in timpul manevrelor de diagnostic si tratament. Se incadreaza in cadrul legii, nu spun ca masura e corecta sau incorecta, ci ca se incadreaza in lege”, a declarat la randul sau presedintele Colegiului Medicilor Buzau, Ion Japie.
UPDATE 2 – DGASPC Buzau: Copiii institutionalizati si internati la SJ beneficiau de ingrijire corespunzatoare
Conducerea Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Buzau sustine ca primele concluzii ale anchetei declansate la Spitalul Judetean Buzau, unde mai multi copii au fost legati de paturi, arata ca micutii care provin din centre de plasament beneficiau de ingrijire medicala corespunzatoare, transmite Mediafax.
Intr-un comunicat de presa transmis marti seara, reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Buzau spun ca la momentul declansarii anchetei in cazul copiilor legati de pat la Spitalul Judetean, respectiv luni, in unitatea medicala erau internati sase copii care beneficiaza de masura de protectie speciala.
„S-a constatat ca acestia beneficiau de ingrijire medicala corespunzatoare si la nivel de perceptie vizuala nu au fost constatate elemente care sa puna in pericol integritatea fizica a copiilor. Concluziile preliminare privind constatarile efectuate de specialistii DGASPC in cadrul unitatii spitalicesti au fost inaintate comisiei de ancheta stabilita la nivelul Consiliului Judetean Buzau. In urma discutiilor purtate s-a dispus intocmirea unui raport detaliat privind modul de acordare a serviciilor medicale pentru copiii/tinerii/persoanele adulte din sistemul de asistenta sociala al DGASPC Buzau, inclusiv raportat la relatia cu institutiile abilitate in mentinerea si imbunatatirea starii de sanatate a beneficiarilor de masuri de protectie/servicii sociale”, se mentioneaza in comunicatul DGASPC Buzau.
In plus, conducerea institutiei a precizat ca va continua verificarile pentru a stabili daca copiilor institutionalizati care erau internati in spital „le-a fost pusa in pericol integritatea fizica ori le-a fost adusa vreo atingere fizica sau psihica ce poate constitui elementele unui abuz”.
„Rezultatele acestei verificari, coroborate cu alte date care urmeaza sa ne fie comunicate de institutiile abilitate, vor sta la baza elaborarii concluziilor si stabilirii masurilor care se impun”, mai spun reprezentantii DGASPC.
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a refuzat sa precizeze din ce centre de plasament provin copiii care au fost filmati in timp ce erau legati de maini si de picioare de zabrelele paturilor, dar si afectiunile pe care le au.
***
Mai multe imagini cu copii legati de paturi cu fese de tifon, in Sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean Buzau, au fost difuzate, luni pe posturile centrale de televiziune. Este vorba copii institutionalizati, cu varste cuprinse intre doi si 12 ani, de care nu se ocupa nimeni pe perioada internarii.
Seful Sectiei de Pediatrie a Spitalului Judetean Buzau, medicul Carmencita Matei, declara, luni, ca micutii legati de paturi cu fese sunt copii institutionalizati, cu grave probleme de sanatate, si ca aceasta practica se intalneste si in alte spitale, pentru ca micutii sa nu isi smulga branulele din maini.
„In general, copiii nu sunt legati, de obicei sunt cu apartinatori, cei legati sunt copii cu mari probleme neuropsihice, care nu au apartinator. Este adevarat ca nu trebuie sa se intample asta, dar lipsa de personal exista. Nu e normal sa fie asa. Toti cei legati sunt copii cu probleme mari, care-si smulg branulele, sunt doi copii din centre de plasament, fara apartinatori. Copiii cu apartinatori nu sunt legati. E o situatie care nu ar trebui sa se intample”, a declarat medicul pediatru Carmencita Matei.
Politia Judeteana Buzau si Directia Generala de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului au declansat anchete in acest caz.
Potrivit comandantului Politiei Buzau, comisar-sef Laurentiu Pantazi, politistii s-au sesizat din oficiu in cazul copiilor legati de maini si de picioare de paturi, in sectia de pediatrie a Spitalului Judetean Buzau, si au dispus verificari pentru a se stabili daca se intrunesc conditiile intocmirii unui dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului.
„Politistii s-au sesizat din oficiu demarand cercetari privind existenta sau inexistenta elementelor constitutive de rele tratamente aplicate minorului. Cercetarile sunt in curs, apoi rezultatele se vor inainta Parchetului. Pana acum au fost audiate trei persoane din randul cadrelor medicale ale spitalului”, a declarat Laurentiu Pantazi.
El a refuzat sa ofere detalii despre calitatea celor audiati, dar si despre identitatea acestora.
„La acest moment discutam de persoane care fac parte din personalul spitalului avand in vedere ca cercetarea este in faza incipienta e greu sa dam calitati si nume de persoane. Suntem in curs de a clarifica raspunderea fiecaruia in functie de fisa postului. Sesizarile din mass-media au constituit punctul de pornire al anchetei, iar din imagini, asa cum am putut observa, putem discuta despre existenta sau inexistenta unei asemenea infractiuni, de rele tratamente aplicate minorului”, a mai spus Pantazi.
Seful Politiei Buzau a adaugat ca pana acum nu au fost depuse plangeri de la parinti sau alte parti privind modul in care sunt tratati copiii respectivi.
Si Directia Generala de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului Buzau a demarat o ancheta in urma materialelor care arata copii legati de paturile din spitalul Judetean Buzau.
„Am trimis de urgenta o echipa la Spitalul Judetean in urma sesizarilor pe care le-am primit de la jurnalisti, sa vedem care e situatia acolo. Mentionam ca din cunostintele pe care le avem in spitalul din Buzau avem internati din centrele de plasament, in acest moment, doar copii cu handidcap sever”, a declarat, luni, purtatorul de cuvant al DGASPC Buzau, Roxana Kovacs.
Pe de alta parte, directorul Spitalului Judetean Buzau a refuzat sa comenteze situatia de la Sectia de Pediatrie declarand doar ca multe dintre relatarile presei legate de activitatea din ultima vreme a instititutiei pe care o conduce au tenta politica, agita inutil spiritele si sunt pline de mesaj negativ.
Presedintele Consiliului Judetean Buzau, Cristinel Bagiu, a declarat ca a aflat acum despre situatia de la Sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean de Urgenta din Buzau si ca a discutat cu directorul unitatii spitalicesti, urmand ca secretarul general al consiliului sa faca o ancheta in acest caz.
El a spus ca, din discutii, a aflat ca aceasta este o metoda prin care copiii sa nu-si poata scoate branula din mana. „Este un lucru cu care nu sunt de acord”, a spus Bagiu, adaugand ca, in opinia sa, primul vinovat de situatia respectiva ar trebui sa fie seful de sectie.
„Cine este vinovat va plati pentru acest lucru, dar in primul rand sa vedem rezultatele anchetei. Directorul spitalului a fost chemat sa explice si va spun ca vor fi luate toate masurile care se impun in acest caz”, a conchis Cristinel Bagiu.