Sari direct la conținut

Cazul Mario Iorgulescu: cum s-au șters condamnările și acuzele unei serii de fugari celebri și bogați, când ei au stat în străinătate. Printre aceștia Ghiță, Puiu Popoviciu și „lotul Oprescu”

HotNews.ro
După ce a condus băut și drogat și a comis un accident mortal de circulație, lui Mario Iorgulescu i s-a anulat pedeapsa, iar procesul va fi reluat. Decizia a fost pronunțată joi de un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanța a admis recursul în casație – o cale extraordinară de atac. Mario Iorgulescu este doar cel mai recent caz într-o serie de pedepse mari inițial și apoi anulate, timp în care cei condamnați au stat în străinătate.
Sebastian Ghiță, Mario Iorgulescu și Puiu Popoviciu. Foto: Colaj / Agerpres
Sebastian Ghiță, Mario Iorgulescu și Puiu Popoviciu. Foto: Colaj / Agerpres

În octombrie 2023, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Mario Iorgulescu la 13 ani şi 8 luni de închisoare. ÎCCJ a decis joi, 20 iunie 2024, ca sentința să se șteargă și procesul să se rejudece în faza de apel.

Conform unor surse judiciare citate de Agerpres, doi dintre judecătorii din completul de trei – Adriana Ispas şi Lia Savonea – au votat pentru rejudecarea dosarului, în timp ce Dan Andrei Ene a opinat că recursul în casație ar trebui respins.

Mario Iorgulescu reprezintă doar ultima știre de acest gen care vine de la diverse instanțe în materie penală ale justiției din România.

Puiu Popoviciu: condamnat la 7 ani de închisoare în România – stă în Londra – condamnare suspendată

Tot Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în iunie 2023, ca pedeapsa de 7 ani de închisoare a omului de afaceri Puiu Popoviciu să fie suspendată și procesul să fie reluat. 

În august 2017, Puiu Popoviciu fusese condamnat definitiv de instanța supremă la 7 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”, în care a fost judecat alături de alte nouă persoane. El nu a făcut nici o zi de închisoare, plecând în Marea Britanie înainte de sentință. 

După suspendarea din 2023, în 2024, Puiu Popoviciu a câștigat definitiv procesul prin care a cerut anularea a două hotărâri de Guvern, iar terenul pentru care a fost acuzat de DNA nu mai apare drept proprietate publică. 

Sebastian Ghiță: trimis în judecată în România – stă în Belgrad – dosare respinse

Omul de afaceri și fostul parlamentar Sebastian Ghiță a fost inculpat în mai multe dosare. A plecat din țară în 2017 și stă în Belgrad, Serbia. 

Într-unul dintre dosare, Ghiță  a fost acuzat de DNA că a solicitat peste 50 milioane de euro de la diverse firme IT pentru ca acestea sa ia contracte cu statul.

Procurorii susțin ca Sebastian Ghiță încasa comisioane sub forma unor contracte fictive încheiate între firmele controlate de el și companiile IT care primeau contractele de la stat, potrivit Ziare.com.

În decembrie 2023, dosarul lui Sebastian Ghiţă în care este judecat pentru trafic de influenţă a fost restituit de instanţă la DNA pentru refacerea rechizitoriului.

Bogdan Popa din „Lotul Oprescu”: condamnat la 11 ani de închisoare în România – stă în Italia – i s-a șters condamnarea

Bogdan Cornel Popa a fost una dintre persoanele de bază ale „administraței Oprescu”. A ocupat poziția de director  la Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești” și la Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane.

A fost condamnat la 11 ani și 6 luni de închisoare, ca intermediar al mitelor, odată cu fostul primar Sorin Oprescu. Popa a fugit în Italia, iar Oprescu, în Grecia. 

În decembrie 2023, Bogdan Popa a fost achitat de Tribunalul București pentru abuz în serviciu la șefia Centrului de Cultură „Palatele Brâncovenești”, iar pentru celălalt capăt al condamnării, luare de mită, s-a împlinit prescripția. 

Dragoș Săvulescu: 5 ani și jumătate de închisoare în România – stă în Italia – justiția italiană i-a șters pedeapsa

Omul de afaceri Dragoș Săvulescu a fost condamnat la 5 ani și jumătate de închisoare în dosarul „Retrocedărilor”, al lui Radu Mazăre. Săvulescu a fugit în Italia. 

În martie 2023, Curtea de Apel Napoli a refuzat predarea către statul român, potrivit G4Media. Apoi i-a comutat pedeapsa lui Dragoș Săvulescu într-una cu suspendare. În final a aplicat deciziile CCR privind prescripția și i-a anulat condamnarea cu totul.

INTERVIURILE HotNews.ro