Sari direct la conținut

Pedeapsa de 7 ani de închisoare, suspendată pentru Puiu Popoviciu / El se află în Marea Britanie, de unde România a încercat fără succes să îl aducă în țară

HotNews.ro
Puiu Popoviciu, Foto: AGERPRES
Puiu Popoviciu, Foto: AGERPRES

Omul de afaceri Puiu Popovici – aflat de peste șapte ani în Marea Britanie, unde instanțele au refuzat cererile României de extrădare – scapă de condamnarea definitivă la 7 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”, primită în 2017. Instanța supremă a decis miercuri suspendarea executării condamnării, iar decizia este definitivă.

În 26 mai, Curtea de Apel Bucureşti a decis suspendarea executării condamnării în cazul lui Puiu Popovicu. DNA a contestat decizia, iar miercuri Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ca nefondată contestația procurorilor.

Astfel, este menținută decizia de suspendare a pedepsei de 7 ani de închisoare, iar dosarul va fi rejudecat.

Prin această decizie, i-a admis în principiu lui Puiu Popoviciu o cale extraordinară de atac – cerere de revizuire.

În condițiile în care decizia a rămas definitivă, vor fi anulate și mandatele internaționale de arestare emise de instanțele din România pe numele omului de afaceri.

În august 2017, omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv de instanța supremă la 7 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”, în care a fost judecat alături de alte nouă persoane. În prima instanță, Popoviciu fusese condamnat la nouă ani de inchisoare cu executare. Pentru patru dintre persoanele judecate în acest dosar, faptele s-au prescris.

Puiu Popoviciu a plecat din România înainte de pronunţarea sentinţei, el aflându-se în Marea Britanie, de unde autorităţile române au încercat fără succes să îl extrădeze. Iniţial, el a fost reţinut la Londra, însă a fost eliberat în schimbul unei cauţiuni de 200.000 de lire sterline.

Ulterior, în 2021, Înalta Curte de Justiţie a Marii Britanii a respins definitiv cererea României de extrădare a omului de afaceri, judecătorii britanici motivând că Popoviciu nu a fost judecat de un tribunal imparţial în România şi a „suferit o negare completă” a drepturilor sale la un proces corect, aşa cum sunt ele protejate prin articolul 6 al CEDO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro