Curtea Constituțională dezbate azi noi contestaţii la candidaturile pentru alegerile prezidenţiale. George Simion, Anamaria Gavrilă și Daniel Funeriu, printre cei vizaţi de contestaţii

Curtea Constituţională discută miercuri, 19 martie, începând cu ora 13:00, ultimele 13 contestaţii depuse la candidaturile pentru alegerile prezidenţiale din luna mai.
UPDATE ora 12:15: Curtea Constituțională a transmis lista cu contestațiile pe care judecătorii le vor analiza în ședința de la ora 13:00. Conform documentului, sunt depuse 13 contestații împotriva candidaturilor la alegerile prezidențiale din acest an.
Cel puţin două dintre contestaţiile care vor fi analizate vizează candidatura liderei POT, Anamaria Gavrilă, una vizează candidatura liderului AUR, George Simion, una împotriva candidaturii Partidului Noua Românie şi una împotriva candidaturii lui Daniel Funeriu. Alte contestaţii vizează neînregistrarea de către BEC a candidaturilor unor persoane independente.
„Astăzi 18 martie 2025, a fost înregistrată la Curtea Constituțională contestația formulată de domnul M.I.M. împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr.37D/17.03.2025 privind înregistrarea candidaturii doamnei Gavrilă Anamaria și a semnului său electoral la alegerile pentru Președintele României din anul 2025. Cauza se soluționează pe baza sesizării şi a celorlalte documente depuse la dosar până la data de 19 martie 2025, ora 12.30”, a transmis CCR, într-un comunicat.
BEC a decis, luni, să admită candidatura șefei POT Anamaria Gavrilă la alegerile prezidențiale. Gavrilă și-a depus candidatura sâmbătă. Liderii AUR și POT, George Simion și Anamaria Gavrilă, au anunțat că își vor depune amândoi candidaturile la alegerile prezidențiale din luna mai, pentru ca mai apoi, dacă sunt acceptate definitiv candidaturile, unul dintre ei să se retragă.
George Simion și-a depus candidatura vineri, iar Biroul Electoral Central i-a validat dosarul sâmbătă.
Conform calendarului alegerilor, miercuri, 19 martie, este ultima zi în care candidații înscriși pot depune la Biroul Electoral Central declarație pe propria răspundere pentru renunțarea la candidatură. Pe 20 martie candidaturile rămân definitive.
Până acum, BEC a validat 12 candidaturi.
Calendar electoral 2025
Tot astăzi este ultima zi în care Curtea Constituțională poate analiza contestații depuse de candidații înscriși la alegerile prezidențiale din luna mai.
Conform calendarului stabilit pentru alegerile prezidențiale din 2025, joi, 20 martie, vor fi făcute publice listele finale cu candidații care se vor regăsi pe buletinele de vot.
Redăm mai jos principalele momente:
- 15 martie: termen limită pentru depunerea candidaturilor
- 16 martie: stabilirea orarului pentru campania electorală şi repartizarea timpilor de antenă pentru accesul candidaţilor la serviciile publice de radio şi televiziune
- 17 martie: înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor sau a semnelor electorale, după caz
- 18 martie: termen limită pentru formularea de contestaţii privind înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor sau a semnelor electorale, după caz
- 19 martie: termen limită pentru soluționarea contestațiilor privind înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor sau a semnelor electorale, după caz
- 20 martie: alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate se pot înscrie în formularul online de pe site-ul AEP pentru votul prin corespondență
- 4 aprilie: începerea campaniei electorale
- 2 mai: prima zi a votării în străinătate începe la ora 7:00 (ora locală) și se va încheia la ora 21:00 (ora locală).
- 3 mai: a doua zi a votării în străinătate începe la ora 7:00 (ora locală) și se va încheia la ora 21:00 (ora locală).
- În ambele zile, alegătorii care la ora 21:00 (ora locală) se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot, până cel mai târziu la ora 23:59 (ora locală).
- 4 mai: A treia zi de vot în străinătate și începerea votării în țară. În Diaspora, votarea va începe la ora 7:00 (ora locală) și se va termina la ora 21:00 (ora locală sau ora locală a României, după caz).
- În ziua de duminică, votarea se încheie la ora locală 21:00, dar nu mai târziu de ora locală a României 21:00. Alegătorii care la ora de încheiere a votării se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot, până cel mai târziu la ora locală 23:59, dau nu mai târziu de ora locală a României 23:59, se menționează în document.
- 5 mai: numărarea voturilor și transmiterea proceselor verbale.
- 6 mai: formularea de cereri pentru anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală
- 8 mai: validarea alegerilor și publicarea rezultatului în mass-media și în Monitorul Oficial, după primirea dosarului de la Biroul Electoral Central și soluționarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală.
În situația organizării unui al doilea tur de scrutin:
- 9 mai: aducerea la cunoștința publică a celor doi candidați care vor participa la al doilea tur de scrutin, precum și a datei alegerilor. În aceeași zi va începe și campania electorală pentru al doilea tur de scrutin.
- 10 mai: stabilirea orarului pentru campania electorală şi repartizarea timpilor de antenă pentru accesul candidaţilor la serviciile publice de radio şi televiziune
- 16 mai: prima zi a votării în străinătate începe la ora 7:00 (ora locală) și se va încheia la ora 21:00 (ora locală).
- 17 mai: a doua zi a votării în străinătate începe la ora 7:00 (ora locală) și se va încheia la ora 21:00 (ora locală).
- În ambele zile, alegătorii care la ora 21:00 (ora locală) se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot, până cel mai târziu la ora 23:59 (ora locală).
- 18 mai: A treia zi de vot în străinătate și începerea votării în țară. În Diaspora, votarea va începe la ora 7:00 (ora locală) și se va termina la ora 21:00 (ora locală sau ora locală a României, după caz).
- În ziua de duminică, votarea se încheie la ora locală 21:00, dar nu mai târziu de ora locală a României 21:00. Alegătorii care la ora de încheiere a votării se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot, până cel mai târziu la ora locală 23:59, dau nu mai târziu de ora locală a României 23:59.
- 19 mai: numărarea voturilor și încheierea proceselor verbale
- 20 mai: termen limită pentru formularea de cereri pentru anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală
- 22 mai: validarea alegerilor și publicarea rezultatului în mass-media și în Monitorul Oficial, după primirea dosarului de la Biroul Electoral Central și soluționarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală.