Sari direct la conținut

CE a trimis Romania si Bulgaria in fata Curtii Europene de Justitie deoarece nu s-au aliniat la normele UE privind piata gazelor naturale

HotNews.ro

Comisia Europeana a decis trimiterea Romaniei si Bulgariei inaintea Curtii Europene de Justitie deoarece cele doua tari nu s-au aliniat pe deplin la normele UE privind piata gazelor naturale, se arata intr-un comunicat al CE.

„Existenta in UE a unei piete interne competitive a energiei constituie cea mai buna garantie pentru asigurarea securitatii aprovizionarii si pentru garantarea unor preturi la energie accesibile. O piata interna eficienta si functionala a gazelor naturale va oferi consumatorilor posibilitatea de a alege intre diferitele societati si va contribui la asigurarea caracterului accesibil al energiei. Pentru a permite aceasta alegere, legislatia UE urmareste facilitarea comertului transfrontalier cu gaze naturale si cresterea capacitatii pietelor gazelor”, se mai spune in comunicat.

Oficialii europeni arata ca comertul transfrontalier este posibil numai daca toti participantii la piata au acces egal la retelele pentru transportul gazelor naturale in scopul aprovizionarii clientilor. Pentru a garanta acest acces egal al tertilor la retea, este important sa se puna la dispozitie pe piata capacitatea maxima a retelei. La fel de important este sa se furnizeze tuturor participantilor la piata informatii fiabile si transparente cu privire la capacitatea retelei.

In practica, din cauza nerespectarii de catre Romania si Bulgaria a normelor UE aplicabile pietei gazelor naturale, clientii respectivelor state membre sunt privati de posibilitatea de a obtine oferte de la alte state membre, intrucat pietele nu sunt suficient de integrate. Concret, Comisia considera ca in Bulgaria si in Romania capacitatea intreruptibila de flux inversat (cunoscuta si sub denumirea de „backhaul”) nu este pusa la dispozitie la toate punctele de interconectare. Includerea capacitatii de flux inversat este esentiala pentru utilizarea retelei la capacitatea sa maxima. Mai mult, capacitatea intreruptibila si serviciile pe termen scurt sunt vitale pentru intrarea pe piata a noilor operatori.

In plus, in Romania operatorul sistemului de transport (OST) nu respecta integral cerintele UE in materie de transparenta. In absenta informatiilor referitoare la capacitatea disponibila, este imposibil ca piata gazelor naturale sa devina cu adevarat competitiva si ca noii operatori sa aiba acces la piete.

CE mai arata ca de la inceputul acestor proceduri in constatarea neindeplinirii obligatiilor, Romania si Bulgaria au inregistrat progrese in privinta eliminarii deficientelor, insa inca nu a fost atinsa deplina conformitate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro