Sari direct la conținut

Ce crede J.D. Vance, cel pe care Trump l-ar vrea vicepreședinte, despre Europa: De la Germania „idioată” la Marea Britanie „islamistă”

HotNews.ro
Donald Trump si JD Vance / Annabelle Gordon / INSTAR Images / Profimedia
Donald Trump si JD Vance / Annabelle Gordon / INSTAR Images / Profimedia

Decizia candidatului la prezidențialele americane Donald Trump de a-l alege pe J.D. Vance pentru funcția de vicepreședinte al SUA, în cazul câștigării alegerilor, a panicat Europa, însă Politico.eu realizează și o sinteză a părerilor senatorului de Ohio despre unele dintre țările de pe continent.

În calitate de adept al izolaționismului american și critic ferm al ajutorului acordat Ucrainei, senatorul de 39 de ani pe care Trump și l-ar dori vicepreședinte, a creat panică țărilor de peste Atlantic, după cum am notat deja. Dar ce ar însemna propriu-zis pentru Europa și, mai cu seamă, ce a zis J.D. Vance despre Germania și Marea Britanie sau Ungaria?

Elogios pentru Ungaria lui Viktor Orban, critic cu UE

Vance, notează Politico, a criticat UE atunci când a hotărât să blocheze fondurile pentru Ungaria și Polonia din cauza îngrijorărilor privind încălcarea statului de drept.

„Ştiţi, UE a blocat miliarde de dolari din ajutorul promis Ungariei, din cauza opiniilor sale privind Ucraina. A reţinut miliarde de dolari din ajutorul promis unui guvern anterior din Polonia, din cauza opiniilor guvernului conservator polonez”, a declarat acesta într-un interviu acordat în februarie.

„Nu este o ordine bazată pe reguli. Aceasta este Europa, de la Bruxelles și Berlin, impunând vederi imperialiste liberale pe restul continentului.”

La fel ca Trump, Vance a vorbit elogios despre premierul Ungariei, Viktor Orban.

„În Ungaria, sub Orban, ei oferă împrumuturi cuplurilor proaspăt căsătorite, care sunt scutite la un moment dat mai târziu, dacă acele cupluri rămân efectiv împreună și au avut copii. De ce nu putem face asta aici? De ce nu putem promova de fapt formarea familiei?”, a spus el unui thinktank conservator în 2021.

Vance l-a lăudat de asemenea pe Orban, într-o apariție într-un podcast de dreapta în septembrie anul trecut, pentru interzicerea identității de gen din școli.

„Ce faci la Departamentul Educației? Ei bine, faci ceea ce a făcut Viktor Orbán în Ungaria, adică, practic, spune: „Nu mai ai voie să predai teoria critică a rasei, nu mai ai voie să predai teoria critică a genului… Nu ai voie să faci asta și obții bani federali sau un dolar din banii de stat.”

Vance îl acuză pe polonezul Donald Tusk că își arestează opozanții

Vance l-a criticat pe Donald Tusk după ce prim-ministrul polonez i-a criticat pe republicani pentru blocarea ajutorului SUA către Ucraina în februarie anul acesta.

„Noul lider al Poloniei arestează oponenții politici și datorează securitatea țării sale generozității mele”, a scris Vance într-o postare pe rețelele de socializare. „Ar putea lua în considerare să arate o oarecare apreciere sau cel puțin să-și atenueze propriile impulsuri autoritare.”

El a cerut administrației Biden să răspundă reformelor guvernului Tusk asupra presei de stat, care îi epurează pe loialiștii instalați de guvernul conservator anterior.

„Vă îndemn să încurajați noul guvern al Poloniei să reconsidere orice acțiuni care ar putea submina libertățile cetățenilor polonezi și americani”, a spus el în ianuarie.

Îngrijorările de securitate poloneze cu privire la agresiunea rusă au fost exagerate, a declarat Vance într-un interviu acordat CNN în decembrie anul trecut.

„Ideea că [Putin] poate mărșălui în Polonia sau Berlin este absurdă”, a spus el.

Germania este „idioată”

Armata Berlinului este inutilă, iar politica sa energetică este „idioată”, potrivit lui Vance.

„Conduita Germaniei în acest război este rușinoasă și este insultătore pentru alegătorii noștri faptul că prea mulți republicani sunt de acord cu ea. Toate promisiunile lor s-au concretizat în bălegar”, a spus el pe rețelele de socializare în martie anul trecut.

„De ce contribuabilii americani subvenționează politica energetică germană idioată și o politică slabă de apărare? Un mister.”

Vance a mai atacat o dată capacitățile de apărare ale Germaniei într-un eseu publicat pe Financial Times în februarie.

„Germania cheltuiește considerabil mai mult decât Franța pentru apărare în fiecare an, dar se vede prea puțin. Armata franceză include șase brigăzi de arme combinate de înaltă capacitate… dar Bundeswehr-ul abia poate reuni o singură brigadă pregătită pentru luptă”, a spus el.

„Germania este cea mai importantă economie din Europa, dar se bazează pe energia importată și pe puterea militară împrumutată.”

Vance a comentat, de asemenea, popularitatea crescândă a extremei drepte în Germania într-un interviu din februarie, susținând că „AfD merge bine” din cauza „unei rezistențe în creștere la migrația în masă”.

Marea Britanie, „țară islamistă”

Secretarul britanic de externe David Lammy îl numără pe Vance printre prietenii săi, dar asta nu l-a împiedicat pe senatorul american să catalogheze Regatul Unit drept „țară islamistă”.

„Vorbeam recent cu un prieten și vorbeam despre, știți, unul dintre marile pericole din lume, desigur, este proliferarea nucleară”, a spus el la o conferință conservatoare săptămâna trecută.

„Și vorbeam despre, știți, care este prima țară cu adevărat islamistă care va avea o armă nucleară, și ne-am gândit că poate e Iranul, știți, poate Pakistanul care este deja inclus și apoi am decis, în sfârșit, că poate este de fapt Marea Britanie, din moment ce laburiștii tocmai au preluat controlul.”

Premierul italian, „o catastrofă completă”

Nici măcar premierul italian de extremă dreapta Giorgia Meloni nu a putut scăpa de mânia lui Vance.

„Victoria lui Meloni în Italia a fost în mare măsură o respingere a politicilor de imigrare de la Bruxelles. Și totuși, ea a fost o catastrofă completă când vine vorba de reducerea efectivă a migrației în Italia”, a spus Vance într-un interviu în februarie.

INTERVIURILE HotNews.ro