Sari direct la conținut

Alegerea lui Trump pentru funcția de vicepreședinte e „un dezastru” pentru Kiev și UE. JD Vance, în 2022: „Nu-mi pasă de ce se întâmplă cu Ucraina”

HotNews.ro
Alegerea lui Trump pentru funcția de vicepreședinte e „un dezastru” pentru Kiev și UE. JD Vance, în 2022: „Nu-mi pasă de ce se întâmplă cu Ucraina”
JD Vance. FOTO: RS/MPI / Capital pictures / Profimedia

O mare parte a Europei era deja panicată în legătură cu un al doilea mandat al lui Donald Trump la Casa Albă, temându-se că SUA vor renunța la susținerea Ucrainei și îi vor lăsa pe aliații de peste ocean să se descurce singuri. Temerile acestea vor fi accentuate de decizia lui Trump de a-l alege pe JD Vance pentru funcția de vicepreședinte al SUA, în cazul câștigării alegerilor, după cum sugerează chiar declarațiile lui Vance pentru Politico, Financial Times și New York Times.

Senatorul de Ohio JD Vance, nominalizat de Donald Trump pentru ocuparea funcției de vicepreședinte al SUA, în cazul câștigării alegerilor, este unul dintre cei mai izolaționiști membri ai Partidului Republican, scrie Politico.

El se opune vehement utilizării de fonduri suplimentare în SUA pentru susținerea Ucrainei și a criticat în mai multe rânduri ceea ce el consideră a fi dependența excesivă a Europei de Statele Unite în ceea ce privește investițiile militare.

Un înalt funcționar al UE, care a vorbit sub anonimat, a spus pentru Politico că numirea lui Vance este un „dezastru” pentru Ucraina – și, prin extensie, pentru Uniunea Europeană, care a sprijinit Kievul în războiul său cu Rusia.

Analiștii au avertizat că relevante sunt și impulsurile protecționiste ale lui Vance, care ar putea îngreuna relațiile comerciale ale Europei cu Statele Unite. Senatorul de Ohio este un apărător înfocat al producției americane și susține taxarea importurilor.

A făcut eforturi pentru a bloca în Congres ajutorul SUA pentru Kiev

Vance a jucat un rol central în efortul de blocare a unui proiect de lege privind ajutorul pentru Ucraina la începutul acestui an în Senat, un efort care în cele din urmă a eșuat.

Într-un interviu acordat Politico în februarie, Vance, un fost critic al lui Trump devenit susținător, a explicat de ce America nu ar trebui de fapt să ajute Ucraina.

„Pur și simplu nu avem capacitatea de producție pentru a susține un război terestru în Europa de Est pe termen nelimitat. Și cred că este de datoria liderilor să articuleze acest lucru pentru cetățenii lor”, a spus Vance.

„Cât timp se așteaptă să dureze acest lucru? Cât de mult se așteaptă să coste? Și cel mai important, cum se presupune că vom produce de fapt armele necesare pentru a sprijini ucrainenii?”, a întrebat el.

„Nu există niciun motiv întemeiat pentru care ar fi nevoie de ajutor din partea SUA”

Într-o opinie publicată de Financial Times în februarie, Vance s-a adresat direct aliaților de peste Atlantic, subliniind că Statele Unite au oferit Europei o susținere în materie de securitate pentru prea mult timp.

El a vorbit în mod special despre ajutorul oferit Ucrainei de SUA.

„Sincer, nu există niciun motiv întemeiat pentru care ar fi nevoie de ajutor din partea SUA”, a spus el.

„Europa este formată din multe națiuni mari, cu economii productive. Acestea ar trebui să aibă capacitatea de a face față conflictului, dar de-a lungul deceniilor au devenit mult prea slabe. America a fost rugată să umple golul, cu cheltuieli enorme pentru proprii cetățeni”, a subliniat Vance.

„În SUA, justificările pentru război depind adesea de o teorie contemporană a dominoului: dacă nu îl oprim pe Putin în Ucraina, el nu se va opri acolo. Dar a venit timpul ca Europa să se ridice pe propriile picioare. Asta nu înseamnă că trebuie să rămână singură, dar nu trebuie să continue să folosească America drept cârjă”, a continuat senatorul.

Dar nu e doar Ucraina.

Politica externă a lui Vance se extinde și la critici mai generale la adresa Europei și a NATO. Într-un discurs susținut în Senat în aprilie, el a criticat Europa pentru că nu cheltuiește suficient pentru apărare.

„Timp de trei ani, europenii ne-au spus că Vladimir Putin este o amenințare existențială la adresa Europei. Și timp de trei ani, nu au reușit să răspundă ca și cum acest lucru ar fi adevărat”, a spus el, numind Germania în special pentru că nu a reușit să cheltuiască două procente din PIB-ul său pentru apărare – suma pe care membrii NATO au stabilit-o ca obiectiv comun.

La Munchen, Vance nu a vrut să se întâlnească cu Zelenski

Atitudinea lui Vance a fost evidentă în prima sa apariție la conferința internațională de securitate de la Munchen din februarie anul acesta, când a preferat să nu meargă la o întâlnire dintre Volodimir Zelenski, ministrul de externe Dmitro Kuleba și un grup bipartizan de senatori SUA.

„Nu am crezut că voi afla ceva nou”, a declarat el pentru Politico.

Apărătorii Ucrainei în SUA au încercat în mod repetat să contrazică ideea că Washingtonul dă un cec în alb Kievului. Majoritatea banilor alocați pentru asistența Ucrainei nici nu părăsesc Statele Unite.

În schimb, o mare parte din ei ajung la contractorii americani din domeniul apărării care furnizează aceste arme sau finanțează operațiunile militare americane.

„Nu-mi pasă cu adevărat ce se întâmplă cu Ucraina”

Vance crede că Ucraina ar trebui să înceteze manevrele ofensive și să înceapă să negocieze un armistițiu, deoarece Occidentul nu va fi niciodată capabil să producă suficiente arme pentru a face victoria fezabilă.

Senatorul a susținut că obiectivul declarat al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a recupera teritoriul confiscat de Rusia în 2014 este imposibil. El a criticat administrația Biden pentru respingerea negocierilor cu Rusia, numind refuzul „absurd”.

„Prin angajarea într-o strategie defensivă, Ucraina își poate păstra prețiosul personal militar, poate opri pierderile și poate câștiga timp pentru începerea negocierilor”, a spus el pentru New York Times.

Într-un interviu din 2022, el a mers chiar mai departe și i-a spus lui Steve Bannon, fostul consilier al lui Trump: „Nu-mi pasă cu adevărat ce se întâmplă cu Ucraina într-un fel sau altul”.

America în primul rând

Vance, care a scris o autobiografie în care a vorbit despre copilăria sa în statele americane industriale, s-a declarat un susținător al muncitorului american și a vorbit despre importanța sectorului de producție din SUA.

Este prin urmare de așteptat ca el să susțină un protecționism economic – o altă durere de cap pentru Bruxelles, în timp ce UE încearcă să repare relația comercială complicată dintre Bruxelles și Washington.

Același oficial european a remarcat că, în cazul în care echipa Trump-Vance va câștiga în noiembrie, noua administrație va presa probabil Europa să adopte poziția Americii față de China.

Până în prezent, UE a fost mai puțin agresivă față de Beijing decât Statele Unite în ceea ce privește comerțul, impunând tarife mai mici pentru importurile de vehicule electrice chinezești decât SUA, de exemplu.

În timpul președinției sale, Trump a impus tarife la importurile europene de oțel și aluminiu și a promis să protejeze din nou industria americană dacă va fi reales în noiembrie.

Fostul președinte a subliniat de altfel trecutul lui Vance în ceea ce privește protejarea lucrătorilor americani.

„J.D. a avut o carieră de afaceri de mare succes în tehnologie și finanțe”, a declarat el, „iar acum, în timpul campaniei, se va concentra puternic pe oamenii pentru care a luptat atât de strălucit, muncitorii și fermierii americani din Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Ohio, Minnesota și mult mai departe”.

INTERVIURILE HotNews.ro