Sari direct la conținut

Ce dorință i-a transmis Putin emisarului SUA în spatele ușilor închise? Moneda de schimb pentru „pacea permanentă”

HotNews.ro
Ce dorință i-a transmis Putin emisarului SUA în spatele ușilor închise? Moneda de schimb pentru „pacea permanentă”
Brigadă ucraineană de luptă care trage asupra pozițiilor rusești, în pădurea Serebryanskyy, regiunea Luhansk, Ucraina, 19 iunie 2024. FOTO: Pablo Miranzo / AFP / Profimedia

Emisarul special al președintelui american Donald Trump pentru Rusia, Steve Witkoff, consideră că discuțiile sale recente cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, au fost „convingătoare” și afirmă că acestea s-au axat pe un posibil acord de pace în Ucraina bazat pe statutul a „cinci teritorii”, scrie marți The Kyiv Independent.

Witkoff, care s-a întâlnit cu Putin la Sankt Petersburg pe data de 11 aprilie, a descris întâlnirea ca fiind una productivă, precizând că președintele rus și-a exprimat dorința pentru „o pace permanentă”, deși „ne-a luat ceva timp să ajungem” în acel punct.

„Acest acord de pace se referă la aceste așa-numite cinci teritorii”, a declarat Witkoff luni, 14 aprilie, pentru televiziunea americană Fox News. „Dar este mult mai mult de atât. Cred că am putea fi pe punctul de a realiza ceva care ar fi foarte important pentru întreaga lume”, a adăugat trimisul președintelui Trump.

Deși Witkoff nu a numit teritoriile în mod direct, el părea să se refere la Crimeea, peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014, și la regiunile ucrainene parțial ocupate – Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson – în urma invaziei. Moscova a anexat cele patru regiuni în 2022.

De asemenea, emisarul american a făcut aluzie la o ambiție strategică mai largă legată de stimulentele pentru afaceri. „Văd o posibilitate de remodelare a relației dintre Rusia și Statele Unite prin intermediul unor oportunități comerciale foarte convingătoare”, a declarat Witkoff. „Acest lucru oferă stabilitate reală și regiunii”, a mai spus el.

Unii oficiali americani au tras un semnal de alarmă cu privire la direcția diplomatică a administrației Trump. Wall Street Journal a relatat recent că secretarul de stat Marco Rubio și emisarul special pentru Ucraina, Keith Kellogg, îl îndeamnă pe președintele Donald Trump să nu facă concesii teritoriale Moscovei.

În ciuda acestor apeluri, Trump pare mai degrabă poziționat de partea lui Witkoff, care susține că Putin este interesat să ajungă la un acord de pace, a scris publicația americană.

Conform agenției Reuters, Witkoff i-a spus lui Trump că recunoașterea controlului Rusiei asupra celor patru regiuni cucerite, dar pe care armata rusă nu le controlează în totalitate, ar fi cel mai rapid mod care să asigure un armistițiu. Această abordare reflectă însă cererile Kremlinului și a stârnit îngrijorare în rândul aliaților Kievului.

Peskov: „Există voința politică de a merge în direcția unui acord”

Marți, președinția rusă a apreciat că nu există încă o perspectivă clară asupra unei potențiale înțelegeri între SUA și Rusia cu privire la încheierea războiului în Ucraina, dar consideră că există voință politică pentru a se avansa în direcția unui acord, a mai relatat Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris drept pozitive și utile contactele cu SUA, adăugând însă că Rusia nu va da un posibil orizont de timp pentru încheierea unui acord de pace.

„Nu există încă perspective clare pentru un acord, dar există voința politică de a merge în direcția unui acord. Și, repet încă o dată, apreciem în mod deosebit contactele constructive și substanțiale pe care le-am avut” cu SUA, a spus Peskov, în conferința sa de presă zilnică.

„Totuși, desigur că am dori să sperăm la ce este mai bine, ca eforturile să conducă la rezultate pozitive. Nu putem spune exact care este aici orizontul de timp”, a completat purtătorul de cuvânt al lui Putin, potrivit Agerpres.

Putin a avut vineri la Sankt Petersburg o nouă întâlnire cu Steve Witkoff, acesta din urmă venind pentru a treia oară în Rusia pentru discuții oficiale.

Anterior, Trump și-a exprimat frustrarea față de lipsa progreselor în negocierile din ultimele săptămâni.

Președintele republican a promis mereu că va opri războiul ruso-ucrainean, dar nu a reușit până în prezent să obțină nimic în afara unui armistițiu de 30 de zile în privința infrastructurii energetice pe care Rusia și Ucraina s-au angajat să-l respecte, dar se acuză reciproc de încălcarea înțelegerii.

Referitor la acest armistițiu, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a susținut că armata rusă îl respectă și-l va respecta până la expirarea înțelegerii miercuri sau joi, în timp ce a acuzat Kievul că lansează „zilnic” atacuri asupra infrastructurii energetice ruse.

Ucraina a acuzat la rândul ei Rusia că a încălcat încă de la început acest armistițiu, pe care Kievul îl dorește extins către întreaga infrastructură din spatele frontului, mai ales după recentele atacuri rusești cu rachete.

În orașul ucrainean Krivoi Rog o rachetă rusească Iskander a ucis pe 4 aprilie, potrivit autorităților ucrainene, 20 persoane, dintre care nouă copii, într-un atac care, conform Rusiei, a țintit un restaurant unde se desfășura o întâlnire între comandanți ai armatei ucrainene și instructori militari occidentali.

Un nou atac rusesc de același fel cu două rachete Iskander și care a provocat mai multe victime, cel puțin 35 de morți și 120 răniți, a avut loc duminică în orașul Sumî și a țintit o reuniune a unor ofițeri din comandamentul armatei ucrainene, după cum a susținut Ministerul rus al Apărării, care a acuzat Ucraina că folosește civilii ca scuturi umane. Kievul acuză că atacul asupra civililor din Sumî a fost intenționat și reprezintă o crimă de război.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

„Rațiunea, înapoi!” Un newsletter despre alegeri în care jurnalistul Gabriel Bejan explică ce se întâmplă în această perioadă politică.
Dincolo de breaking news, confuzie și dezinformare.
INTERVIURILE HotNews.ro