Război în Ucraina, ziua 1147: Răspunsul armatei ucrainene la atacul de la Sumî / Moscova insistă pe condițiile ei pentru pace / De unde vin obuzele folosite de ruși pe front / Trump respinge oferta Kievului pentru cele 10 sisteme Patriot

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că nu este ușor să se ajungă la un acord cu Statele Unite cu privire la elementele cheie ale unui posibile înțelegeri de pace în Ucraina. „Nu este ușor să ajungem la un acord cu privire la componentele-cheie ale unei înțelegeri. Acestea sunt discutate”, a declarat Lavrov într-un interviu. „Știm foarte bine cum arată un acord care să fie în beneficiul tututor, lucru pe care nu l-am respins niciodată, dar și cum arată o înțelegere care ar putea să ne ducă în altă capcană”, a adăugat șeful diplomației ruse.
Evoluțiile de marți, ziua 1147 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:
SINTEZA ZILEI:
- Fico a răbufnit, după ce șefa diplomației europene i-a cerut să nu meargă la parada militară a lui Putin: „Doamnă Kallas, eu sunt premierul legitim al Slovaciei – o țară suverană”
- Lovitură de răzbunare anunțată de armata ucraineană: Brigada rusă aflată în spatele sângerosului atac din Sumî, cu rachete balistice, luată la țintă
- O rusoaică s-a ales cu 5 ani de închisoare, după un denunț al vecinului, pe tema mobilizării în armată
- Cum comentează Zelenski declaraţia emisarului SUA despre cele „cinci teritorii” care să fie incluse în acordul de pace
- Kievul discută despre securitatea în Marea Neagră cu Marea Britanie, Franța și Turcia
- Între 4 și 6 milioane de obuze livrate. Phenianul a devenit cel mai mare furnizor de artilerie pentru armata rusă
- Finlanda lucrează la o soluție de blocare a bruiajului rusesc. Numărul perturbărilor aproape s-a înzecit într-un singur an
- Șeful spionilor ruși spune clar care sunt condițiile Moscovei pentru un acord de pace
- Șeful NATO, într-o vizită surpriză la Odesa: Poporul ucrainean a îndurat atât de multe / Susținem toate eforturile președintelui Trump în favoarea păcii
- Zelenski cere prelungirea legii marţiale şi a mobilizării generale până în august
- Kremlinul așteaptă peste 20 de lideri la parada din 9 mai, în pofida avertismentelor UE. Cine și-a anunțat participarea
- „Caută mereu să cumpere rachete”. Donald Trump, răspuns categoric după ce Zelenski s-a oferit să achiziționeze 10 sisteme Patriot
- Ce dorință i-a transmis Putin emisarului SUA în spatele ușilor închise? Moneda de schimb pentru „pacea permanentă”
- SUA au transmis aliaților din G7 să nu condamne atacul rusesc asupra orașului Sumî
- Decizie în premieră luată de justiția rusă: 15 ani de închisoare pentru un soldat care s-a predat forțelor ucrainene
- „Forţa militară rusă se sprijină pe două elemente conturate după 2022: crimele de război şi dispreţul pentru viaţa omenească”
- Rusia nu pare serioasă în ceea ce privește obținerea păcii în Ucraina, în ciuda presiunilor Washingtonului, afirmă ministrul italian al apărării, Guido Crosetto
- Avertismentul lui Serghei Narîșkin: Polonia și statele baltice vor suferi primele
- JD Vance îl critică pe Zelenski, după ce acesta l-a acuzat că „justifică” războiul Rusiei din Ucraina, un ecou al disputei din Biroul Oval
- Atacul de la Sumî „nu este o greșeală cum a zis Trump, ci o strategie”. De ce răspunsul președintelui SUA poate ajuta Rusia
- Natalitatea s-a prăbușit în Rusia la cel mai redus nivel din ultimele două secole. Datele arată o scădere a populației în următorii ani
- Ucraina i-a adus în fața presei pe chinezii capturați în timp ce luptau pentru ruși. Ce au declarat cei doi – VIDEO
- Serghei Lavrov: Nu e ușor să ne înțelegem cu SUA privind un acord de pace
- Forțele ucrainene au lovit regiunea rusă de graniță Kursk cu peste o sută de drone, spun autoritățile ruse
- Viitorul cancelar german Friedrich Merz ia în calcul să efetueze prima lui vizită externă în Ucraina
Premierul slovac Robert Fico a anunțat că va participa la parada militară de Ziua Victoriei, de la Moscova, de pe 9 mai, în ciuda avertismentului transmis de șefa diplomației europene, Kaja Kallas, care i-a îndemnat pe liderii europeni să nu facă acest lucru, scrie The Kyiv Independent.
Forțele Kievului au atacat și lovit baza militară a Brigăzii 448 de rachete din Rusia, unitatea care a efectuat sângerosul bombardament asupra orașului Sumî din nord-estul Ucrainei pe 13 aprilie, a anunțat marți Statul Major General al armatei ucrainene, potrivit The Kyiv Independent și Ukrainska Pravda.
Un tribunal rus a condamnat marți o femeie din Sankt Petersburg la mai mult de cinci ani de închisoare pentru că a criticat armata rusă pe rețelele de socializare, după un presupus denunț venit din partea vecinului ei, informează AFP.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns marţi unor declaraţii făcute de trimisul special al lui Donald Trump, Steve Witkoff, care a vorbit despre „cele cinci teritorii” în jurul cărora gravitează cheia unui acord de pace cu Rusia.
Kievul discută despre securitatea în Marea Neagră cu Marea Britanie, Franța și Turcia
Reprezentanți ai Ucrainei, Marii Britanii, Franței și Turciei discută marți despre securitatea în Marea Neagră, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters și Agerpres.
Reuniunea găzduită de Turcia este „militară, despre securitatea în Marea Neagră în primul rând, despre o coaliție de voluntari, despre pașii corespunzători”, a declarat șeful statului ucrainean la Odesa, unde l-a însoțit pe secretarul general al NATO, Mark Rutte.
Dialogul va continua și miercuri, dar deja „au avut loc destul de multe astfel de întâlniri, în diferite formate”, a mai spus Zelenski. El a precizat că „vorbim despre prezența unui contingent pe mare și credem că Turcia poate avea un loc serios în viitoarele garanții de securitate pentru mare”. „Nu este vorba despre încheierea războiului, ci despre ce se va întâmpla după încetarea focului – garanții de securitate”, a precizat liderul ucrainean.
Rutte a reamintit că „Turcia a obținut în 2022 un armistițiu referitor la un acord mai larg privind cerealele” și a adăugat: „Să fim optimișticu privire la faptul că Turcia încearcă din nou să aducă împreună toate părțile relevante și să sperăm că vor avea succes”.
Phenianul a devenit cel mai mare furnizor de artilerie pentru armata rusă
Majoritatea proiectilelor de artilerie utilizate de forțele ruse în războiul din Ucraina în anul 2024 au fost fabricate în Coreea de Nord, dezvăluie o investigație comună a agenției Reuters și a Open Source Center (OSC), publicată marți, 15 aprilie.
Cercetători finlandezi dezvoltă un program informatic menit să contracareze bruiajul sistemelor de poziţionare prin satelit, un fenomen care este în creştere în ţară din 2022, a declarat marţi pentru AFP şeful proiectului, transmite Agerpres.
Șeful serviciului rus de informații externe (SVR), Serghei Narîșkin, a reiterat condițiile Moscovei pentru a pune capăt războiului în Ucraina, relatează marți agenția germană de presă DPA.
Șeful NATO, într-o vizită surpriză la Odesa: „Susținem toate eforturile președintelui Trump în favoarea păcii”
Eforturile președintelui american Donald Trump în vederea unei încetări generale a focului între Kiev și Moscova „nu sunt facile”, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte, marți, la Odesa, oraș portuar din sudul Ucrainei, unde a sosit într-o vizită surpriză. „Dar susținem toate eforturile sale în favoarea păcii”, a adăugat el, calificând drept „scandaloase atacurile sistematice” ale Rusiei.
Zelenski cere prelungirea legii marţiale şi a mobilizării generale până în august
Ucraina nu pare să se aştepte la o încetare a ostilităţilor prea curând, în ciuda cuvintelor optimiste ale emisarului american Steve Witkoff, care s-a întâlnit vineri cu Vladimir Putin la Moscova. Preşedintele Volodimir Zelenski a depus marţi în Rada Supremă, parlamentul ucrainean, două proiecte de lege ce prevăd prelungirea duratei legii marţiale şi a duratei mobilizării generale, care sunt în vigoare de la începutul invaziei ruse din Ucraina, scrie Le Figaro.
Proiectele de lege propun prelungirea duratei legii marţiale în Ucraina şi a mobilizării generale cu încă 90 de zile, adică până la 6 august. Acesta va fi cel de-al 15-lea vot în Verhovna Rada pentru prelungirea legii marţiale şi a mobilizării de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.
Ultima dată, parlamentul votase la 15 ianuarie în favoarea proiectelor de lege pentru prelungirea legii marţiale şi a mobilizării în Ucraina până la 9 mai 2025.
Această nouă prelungire de 90 de zile nu este o surpriză în sine. În ciuda începerii discuţiilor diplomatice, luptele continuă să facă ravagii în Ucraina, Kievul afirmând chiar că Moscova şi-a lansat „ofensiva de primăvară” în ultimele zile. Ritmul asalturilor ruseşti este în creştere, cu câştiguri teritoriale din ce în ce mai mari, care de fapt încetiniseră în ultimele trei luni de-a lungul întregii linii de front de o mie de kilometri, notează News.ro.
Ucrainenii se tem, de asemenea, de crearea a cincisprezece noi divizii ruseşti care ar putea fi desfăşurate pe câmpul de operaţiuni încă de la sfârşitul anului 2025.
Dar menţinerea legii marţiale împiedică din punct de vedere juridic organizarea de alegeri în Ucraina, în special alegeri parlamentare şi prezidenţiale, dorite de preşedintele american Donald Trump. Chiar dacă legea marţială este prelungită până în august, ea poate fi ridicată înainte de această dată printr-o nouă dispoziţie legislativă, dacă se ajunge la o încetare a focului sau la un acord de pace între Washington, Moscova şi Kiev.
Cum a răspuns Trump după ce Zelenski s-a oferit să cumpere 10 sisteme Patriot
Kremlinul așteaptă peste 20 de lideri la parada din 9 mai, în pofida avertismentelor UE. Cine și-a anunțat participarea
Kremlinul afirmă că se așteaptă ca peste 20 de lideri naționali să asiste la parada militară din acest an de Ziua Victoriei, când se marchează 80 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste în al doilea război mondial. „Ne bucurăm să-i vedem pe toți cei care sunt gata să sărbătorească această grandioasă dată alături de noi”, a spus Peskov.
Președintele american Donald Trump a respins cererea omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, de a cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, acuzându-l pe acesta că „mereu caută să cumpere rachete”, în timp ce a reiterat că Ucraina are o vină pentru declanșarea războiului cu Rusia, scrie marți The Kyiv Independent.
Emisarul special al președintelui american Donald Trump pentru Rusia, Steve Witkoff, consideră că discuțiile sale recente cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, au fost „convingătoare” și afirmă că acestea s-au axat pe un posibil acord de pace în Ucraina bazat pe statutul a „cinci teritorii”, scrie marți The Kyiv Independent.
SUA au cerut G7 să nu condamne atacul rusesc asupra orașului ucrainean Sumî
Statele Unite le-au transmis aliaților din G7 că nu vor susține o declarație de condamnare a atacului asupra orașului Sumî, celui mai sângeros atac al Rusiei asupra Ucrainei din acest an, deoarece doresc să mențină pe linie de plutire negocierile cu Moscova.
Decizie în premieră luată de justiția rusă: 15 ani de închisoare pentru un soldat care s-a predat forțelor ucrainene
Este primul caz cunoscut în care un soldat rus este condamnat pentru predare voluntară în timpul războiului împotriva Ucrainei.
„Masacrul din Duminica Floriilor este semnul terifiant al unei continuităţi. Pentru Rusia lui Vladimir Putin teroarea este unica manifestare a politicii externe, iar crimele de război sunt imaginea, teribilă, a propriei viziuni despre relaţiile dintre naţiuni”, scrie profesorul de drept constituțional Ioan Stanomir.
Rusia nu pare serioasă în ceea ce privește obținerea păcii în Ucraina, în ciuda presiunilor Washingtonului, a declarat ministrul italian al apărării Guido Crosetto într-un interviu pentru Reuters.
Guvernul conservator al Italiei este aliniat ideologic cu președintele american Donald Trump și, spre deosebire de multe alte națiuni europene, a refuzat să critice politicile acestuia.
Dar, în timp ce Roma a salutat eforturile SUA de a pune capăt războiului din Ucraina, unii miniștri și-au exprimat îngrijorarea în privat cu privire la modul în care Trump a tratat Kievul și au avertizat în mod deschis că Rusia ar putea încerca să îl înșele.
„Nu s-a schimbat nimic în ce îi privește pe ruși. Este clar că rușii vor să continue cu atacurile așa cum au făcut-o în ultimii trei ani”, a declarat Crosetto, care este foarte apropiat politic de premierul italian Giorgia Meloni.
Avertismentul lui Serghei Narîșkin: Polonia și statele baltice vor suferi primele
Kremlinul a spus marți că deocamdată nu există o schemă clară a unei înțelegeri SUA-Rusia privind Ucraina, dar există voința politică de a se merge în direcția unui acord, relatează Reuters.
Într-o convorbire cu presa, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că discuțiile cu SUA au fost pozitive și utile, dar a refuzat să ofere un calendar pentru un acord de pace.
Un tribunal militar rus a condamnat marți un soldat la 15 ani de închisoare pentru dezertare și predare voluntară către Ucraina, prima urmărire penală de acest fel din Rusia, relatează ziarul Kommersant.
Rusia a introdus în septembrie 2022 infracțiunea de predare voluntară, care se pedepsește cu închisoare între trei și zece ani.
Potrivit Kommersant, un tribunal de pe insula Sahalin din estul îndepărtat al Rusiei l-a găsit pe soldatul Roman Ivanișin vinovat de predare voluntară, de tentativă de predare voluntară și de dezertare.
Ivanișin, care ar fi negat toate acuzațiile, își va ispăși pedeapsa într-un penitenciar de maximă securitate. Procesul său a avut loc cu ușile închise.
Șeful serviciului de spionaj extern al Rusiei, Serghei Narîșkin, a declarat că serviciile de securitate ale Rusiei și Belarusului sunt pregătite să acționeze proactiv, având în vedere ceea ce el a calificat drept o escaladare crescută din Europa cu privire la Ucraina.
Narîșkin a declarat că, în cazul unui atac asupra Rusiei sau Belarusului, Rusia va riposta împotriva NATO în ansamblu, dar că Polonia și statele baltice vor suferi primele, potrivit agenției ruse de știri RIA.
JD Vance îl critică pe Zelenski, după ce acesta l-a acuzat că „justifică” războiul Rusiei din Ucraina, un ecou al disputei din Biroul Oval
Vicepreședintele SUA JD Vance a răspuns acuzațiilor lansate de Volodimir Zelenski declarând că a condamnat Moscova încă din 2022, dar că a încercat de atunci să înțeleagă obiectivele strategice ale ambelor părți pentru a găsi o soluție.
Emisarul lui Trump, după întâlnirea cu Putin: „Se conturează un acord de pace”
Emisarul președintelui american Donald Trump, Steve Witkoff, a declarat luni, la trei zile după o nouă întâlnire cu Vladimir Putin, că președintele rus dorește „o pace durabilă” în Ucraina.
„S-ar putea să fim în pragul a ceva foarte, foarte important pentru întreaga lume”, a mai spus Steve Witkoff într-un interviu acordat canalului conservator Fox News.
Steve Witkoff s-a întâlnit vineri cu Vladimir Putin la Sankt Petersburg, pentru a treia oară de la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.
Întâlnirea, care a durat mai mult de patru ore și la care au participat doi consilieri apropiați ai președintelui rus, Iuri Ușakov și Kirill Dmitriev, a fost una „concludentă”, potrivit emisarului american, care a declarat că „se conturează un acord de pace”. (AFP)
Atacul de la Sumî „nu este o greșeală cum a zis Trump, ci o strategie”. De ce răspunsul președintelui SUA poate ajuta Rusia
Donald Trump a descris dublul atac cu rachete balistice al Rusiei din Duminica Floriilor asupra oraşului ucrainean Sumî, care a ucis zeci de oameni, drept o „greşeală” a ruşilor. Publicația Politico scrie, într-o analiză publicată luni, că nu este vorba de aşa ceva.
Natalitatea s-a prăbușit în Rusia la cel mai redus nivel din ultimele două secole. Datele arată o scădere a populației în următorii ani.
Statisticile citate de The Moscow Times, arată că numai în primele două luni ale anului 2025, Rusia a înregistrat o scădere naturală a populației de aproape 119.000 de persoane.
Ucraina i-a adus în fața presei pe chinezii capturați în timp ce luptau pentru ruși. Ce au declarat cei doi – VIDEO
Cei doi cetățeni chinezi capturați de Ucraina luna aceasta în timp ce luptau în armata rusă au apărut luni într-o conferință de presă la Kiev, declarând că doresc să fie parte dintr-un schimb pentru a se întoarce acasă.
Viitorul cancelar german Friedrich Merz ar putea efectua prima sa vizită externă în Ucraina, potrivit Die Welt și Ukrainska Pravda.
Welt, care citează surse de la Berlin și Bruxelles, a scris că potențiala vizită a lui Merz în Ucraina la începutul lunii mai este deja în curs de pregătire.
Potrivit publicației germane, este de așteptat ca vizita să coincidă cu summitul „Coaliției Bunăvoinței” din 9 mai, care va avea loc la Kiev. Acolo este așteptată și sosirea președintelui francez Emmanuel Macron și a premierului polonez Donald Tusk.
Lavrov: Nu e ușor să ne înțelegem cu SUA privind un acord de pace
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că nu este ușor să se ajungă la un acord cu Statele Unite cu privire la elementele cheie ale unui posibile înțelegeri de pace în Ucraina.
„Nu este ușor să ajungem la un acord cu privire la componentele-cheie ale unei înțelegeri. Acestea sunt discutate”, a declarat Lavrov într-un interviu acordat ziarului rus Kommersant.
„Știm foarte bine cum arată un acord care să fie în beneficiul tututor, lucru pe care nu l-am respins niciodată, dar și cum arată o înțelegere care ar putea să ne ducă în altă capcană”, a adăugat șeful diplomației ruse.
Forțele ucrainene au lovit regiunea rusă de graniță Kursk cu peste o sută de drone, ucigând o femeie în vârstă, rănind nouă persoane și declanșând incendii în mai multe clădiri din centrul administrativ al regiunii – au afirmat marți dimineață autoritățile ruse.
Ministerul rus al Apărării, care publică date doar cu privire la numărul de drone pe care forțele sale le distrug, nu și la câte drone lansează Ucraina, a declarat că 109 drone au fost doborâte deasupra regiunii Kursk peste noapte.
„Kursk a fost supus unui atac inamic masiv peste noapte. Din păcate, o femeie în vârstă de 85 de ani a murit”, a transmis pe Telegram administrația regiunii Kursk.
O clădire de apartamente cu mai multe etaje a fost avariată în urma atacului, mai multe apartamente luând foc, a afirmat primarul interimar al orașului Kursk, Serghei Kotlyarov.
Canale rusești de Telegram au postat mai multe imagini cu urmările atacului ucrainean cu drone în Kursk.
Overnight, drones attacked Russia’s Kursk. According to Russian Telegram channels, one of the drones crashed into a residential building.
— KyivPost (@KyivPost) April 15, 2025
Russia’s Defense Ministry claims it downed 115 UAVs. pic.twitter.com/KQHexki3N2
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Zelenski l-a acuzat pe vicepreședintele american JD Vance că „justifică cumva” invazia brutală a Rusiei în Ucraina.
- Prima reacție a Kremlinului după atacul rusesc care a ucis 34 de oameni în Sumî: „Vă reamintesc declarația repetată a președintelui nostru”. Ministerul rus al Apărării susține că în atacul cu rachete de duminică asupra orașului ucrainean Sumî a fost lovită o reuniune a unor ofițeri din comandamentul armatei ucrainene. Cum relatează presa rusă despre atacul din Sumî care a ucis peste 30 de persoane: „provocare înscenată”.
- Friedrich Merz ia în calcul să furnizeze Ucrainei rachete Taurus pentru a ținti Crimeea și podul Kerci. Kremlinul a avertizat luni Berlinul să nu furnizeze Ucrainei rachete Taurus, afirmând că propunerea viitorului cancelar Friedrich Merz riscă să ducă la escaladarea conflictului.
- Forțele ruse au încercat să străpungă pozițiile defensive ucrainene, cu blindate și vehicule motorizate, și să trimită trupe, prin intermediul unui desant aerian, în apropierea orașului-cheie Vovceansk din regiunea Harkov.
- Dmitri Peskov: Rusia și SUA sunt abia la începutul drumului către normalizarea relațiilor / Ce spune despre un summit Trump-Putin.
- Doi moldoveni și doi ruși, reținuți de FSB și acuzați că pregăteau atacuri teroriste în Rusia, după ce „au fost recrutați și instruiți în Moldova”. Ce scrie presa rusă.
- Operatorii dronelor de tipul FPV din cadrul unității de recunoaștere aeriană Terra au reușit să detecteze și să lovească un obuzier M-1989 Koksan, de origine nord-coreeană.
- Trupele ucrainene de pe frontul de est au anunțat că au respins un asalt rusesc în direcția orașului-cheie Pokrovsk reușind să distrugă un tanc inamic și echipajul acestuia cu ajutorul unei rachete Javelin și a unei drone de atac.
- Ucraina este pregătită să achiziționeze zece sisteme de apărare antiaeriană Patriot fabricate în SUA, în schimbul sumei de 15 miliarde de dolari, a afirmat Zelenski.
- Donald Trump dă vina pe Vladimir Putin, Joe Biden şi Volodimir Zelenski pentru războiul din Ucraina.
- Membrii NATO discută stabilirea unei ținte a cheltuielilor pentru apărarea civilă și sprijinul pentru Ucraina peste cheltuielile militare propriu-zise, a declarat, luni, premierul Suediei Ulf Kristersson.
- Uniunea Europeană intenţionează să anunţe, la începutul lunii mai, care sunt paşi necesari pentru eliminarea combustibililor fosili ruseşti.
- Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, afirmă că Alianța Nord-Atlantică (NATO) „și-a pierdut sensul” după prăbușirea Uniunii Sovietice și „ar fi trebuit să fie dizolvată”.
Informațiile de luni, ziua 1146 a războiului, au fost LIVE aici