Ce este indexul T.R.A.I. și cum te poate ajuta să găsești casa visurilor tale?

Cu siguranță că alegerea locului potrivit în care să-ți petreci mare parte din viață nu este o sarcină ușoară. Te pregătești să îți alegi casa visurilor tale, dar nu știi de unde să începi? Trebuie să iei în considerare un număr mare de factori, precum bugetul, traficul, grădinițele și școlile, accesul la servicii publice, parcări, metrou și multe altele. Dar, ce ar fi dacă ar exista un loc unde poți afla exact care este situația în ceea ce privește traficul, calitatea aerului, vecinătățile și toate informațiile utile despre locul în care vrei sa te muți? Indexul T.R.A.I. este exact acel loc. Nu numai că îți arată toate informațiile de care ai nevoie din tool-uri dedicate, dar îți va arăta și părerea viitorilor tăi vecini. Indexul T.R.A.I. este primul pas în călătoria către casa visurilor tale, iar dacă alegi să completezi chestionarul le poți arăta celorlalți ce cartier fain ai în timp ce contribui la conturarea celui mai mare index de locuire din România.
Indexul T.R.A.I. a fost lansat în 2022 de Storia.ro, platforma de imobiliare a OLX, și își propune să fie alături de toți cei care sunt în căutarea unei locuințe. Cum? E simplu. T.R.A.I. este o platformă care integrează informații oferite de diferite tool-uri, precum Google Places, Airly, Google Traffic și Storia.ro, iar începând cu anul acesta, cu ajutorul tău, își propune să conțină și părerea oamenilor care trăiesc în cartierele și orașele centralizate pe platformă.
Ce este indexul T.R.A.I.?
Indexul T.R.A.I. măsoară principalii indicatori de bunăstare din cartierele din România: Traficul, Reperele, Aerul și Imobiliarele (costul pe metru pătrat) și poate fi accesat în varianta Beta aici.
Indexul este dezvoltat pe patru paliere și extrage datele, astfel:
1. TRAFIC – Afișează date precise despre circulația rutieră și viteza de deplasare, în raport cu viteza maximă legală admisă în zonă. Cu cât scorul se apropie de 100, cu atât traficul este mai redus în cartierul ales. Informațiile despre circulația rutieră sunt extrase din Google Traffic.
2. REPERE – Ia în calcul numărul total de magazine, supermarketuri, baruri și restaurante, grădinițe, școli, parcuri, locuri de joacă, facilități medicale și mijloace de transport în comun disponibile în cartier. Cu cât scorul este mai aproape de 100, cu atât zona are mai multe puncte de interes pe metru pătrat. Datele despre punctele de interes provin din Google Places.
3. AER – Monitorizează constant calitatea aerului pe baza indicatorilor de poluare: particule în suspensie, oxizi de azot, O3, SO2, CO, temperatură, presiune atmosferică, umiditate și vânt. Cu cât scorul este mai ridicat și se apropie de 100, cu atât te bucuri de un aer mai curat în zona selectată. Informațiile despre calitatea aerului sunt extrase din platforma airly.org.
4. IMOBILIARE – Calculează costul mediu pe metru pătrat al locuințelor din cartierul ales, raportat la media prețurilor imobiliare la nivel național. Cu cât scorul se apropie de 100, cu atât locuințele din cartier au un preț mai ridicat. Datele imobiliare sunt extrase din platforma Storia.ro.
Să presupunem că apartamentul ideal pentru tine trebuie să se afle în apropiere de un parc, să fie într-o zonă cu aer cât se poate de curat, să aibă magazine în vecinătate și să fie scos la vânzare sau la închiriere la un preț decent. Verifici indexul și vezi rapid care sunt zonele care îndeplinesc aceste condiții. Știi și că e o sursă de încredere și te poți baza pe el pentru că indexul, așa cum am mai spus, își ia datele din tool-uri de încredere, precum Google Traffic, Airly, Google Places și Storia.ro.
Sigur, ca sistemul să funcționeze, este necesar să fii și tu un vecin bun. Completează chestionarul despre zona în care stai și ajută-i pe ceilalți să își găsească casa visurilor lor. E foarte fain că există T.R.A.I., însă niciodată nu poți avea prea multe informații la îndemână atunci când trebuie să alegi locul în care vei sta o mare parte din timp 🙂
Chestionarul conține 22 de întrebări, cu mai multe variante de răspuns (clar da, mai degrabă da, așa și așa, mai degrabă nu, clar nu, nu am o părere) și încearcă să afle cât de sigur simți tu că este cartierul în care locuiești, cât de curat este, care este situația locurilor de parcare, a mijloacelor de transport în comun, a pistelor de biciclete sau cât de deranjant este zgomotul în zona ta.
Până în prezent, peste 195.00 de oameni au completat chestionarul, iar platforma a înregistrat peste 670.000 de vizitatori de la lansare. Datele colectate din chestionar vor fi ulterior utilizate pentru a actualiza indexul, oferind o viziune mai detaliată și mai largă asupra traiului din diferite zone ale orașelor din România.
Pe noi ne-a convins. Indexul T.R.A.I. este un instrument valoros pentru cei care caută casa ideală într-un oraș din România – fie că doresc să o închirieze sau achiziționeze. Pe lângă faptul că oferă informații valoroase despre lucrurile esențiale care ne interesează atunci când suntem în căutarea unei case, indexul poate porni o discuție despre îmbunătățirea cartierelor și despre creșterea calității vieții în comunitățile locale. Iar asta nu sună rău deloc.
Așa că dacă ești în căutarea unei locuințe, consultă indexul T.R.A.I. și vei vedea că îți face viața mult mai ușoară. Iar dacă ai chef să fii un vecin bun, te încurajăm să completezi chestionarul, să răspunzi la întrebări și să îi ajuți pe alții să vadă de ce e atât de tare să stea în cartierul tău 🙂
Articol susținut de Storia.ro