„Ce mai trebuie să se întâmple? Fie Trumpin, fie Statele Unite ale Europei”. Verdictul dat de doi foști influenți europarlamentari după ultimele evenimente: „E clar că SUA și Trump nu mai sunt aliatul nostru”

A trecut puțin peste o lună de la învestirea sa ca președinte și deja este limpede că Statele Unite ale lui Trump nu mai sunt aliatul nostru, scriu doi foști europarlamentari, Guy Verhofstadt și Domènec Ruiz Devesa, într-o opinie publicată astăzi de Hotnews.
Nu este nevoie să reamintim declarațiile sale imperialiste despre Canalul Panama, Canada sau Groenlanda, amenințările privind războaiele comerciale, dialogul său direct cu Putin – un dictator sângeros responsabil pentru cel mai grav război de agresiune în Europa din 1945 încoace –, atacul vicepreședintelui Vance asupra democrației europene sau insinuările secretarului american al Apărării privind sfârșitul garanției de securitate americane ori retragerea forțelor SUA de pe continent.
Prin agresiunea verbală și încercarea de umilire a lui Zelenski în fața camerelor, pe 28 februarie, președintele SUA a certificat sfârșitul alianței transatlantice de 85 de ani, născută pe USS Augusta prin Churchill și Roosevelt în vara lui 1941, pentru a înfrunta amenințarea nazistă. În locul acesteia, vedem emergența unei noi axe Trump-Putin (Trumpin). Nu mai împărtășim aceeași viziune asupra lumii sau aceleași valori: apărarea dreptului internațional, multilateralismului și democrației. În ceea ce privește Ucraina, nu putem accepta complicitatea sa cu Putin pentru a impune o soluție care legitimează agresiunea și nu garantează securitatea acesteia și a Europei pe termen lung. Este clar că nu ne putem baza pe Statele Unite pentru apărarea teritorială a Europei și pentru descurajarea nucleară, și, prin urmare, nici pe NATO, cel puțin nu așa cum l-am înțeles până acum. Această alianță militară intră într-o perioadă de hibernare pentru cel puțin următorii patru ani.
Ce este de făcut, în perspectiva reuniunii Consiliului European din 6 martie?
În primul rând, trebuie să conștientizăm colectiv această nouă realitate. Până pe 28 februarie, unii lideri ai UE încă refuzau să accepte acest adevăr, menținând iluzia că americanii rămân prietenii noștri și repetând mantra atlantistă. Aceasta este o poziție nesustenabilă. Așa cum Marea Britanie în 1940 a trebuit să înfrunte singură un pericol iminent, Europa trebuie acum să-și asume propria responsabilitate: să sprijine Ucraina, să-și asigure competitivitatea și securitatea și să devină o adevărată putere federală.
În al doilea rând, trebuie să integrăm Ucraina în economia UE (cu excepția agriculturii), să semnăm un acord de exploatare a pământurilor rare prin Banca Europeană de Investiții și să intensificăm sprijinul financiar și militar. Ajutorul SUA a fost esențial până acum, dar nu este de neînlocuit. De fapt, totalul sprijinului european este deja mai mare decât cel oferit de SUA. Europa este una dintre cele mai puternice economii din lume: PIB-ul Rusiei este echivalent doar cu cel al Spaniei. Avem la dispoziție peste 200 de miliarde de euro din activele financiare înghețate ale statului agresor, pe care trebuie să le confiscăm pentru a înarma și reconstrui Ucraina. Germania trebuie să livreze rachetele cu rază lungă de acțiune Taurus, iar orice restricții privind utilizarea armelor împotriva țintelor militare convenționale rusești trebuie ridicate. Trebuie să aprofundăm sancțiunile împotriva flotei fantomă de petrol a Rusiei și să închidem comerțul indirect prin Asia Centrală, care permite evitarea acestora.
În al treilea rând, trebuie să înfruntăm amenințarea dublă, geo-economică și geo-strategică, reprezentată de Trump, printr-un nou plan industrial european, finanțat prin datorie comună și resurse proprii noi. Acesta trebuie să acopere decalajul tehnologic, investițional și de competitivitate identificat în raportul Draghi și să sprijine industria europeană de apărare, inclusiv prin crearea unei Bănci Europene pentru Armament. Așa cum am făcut față pandemiei, trebuie să răspundem acum unei noi provocări existențiale.
Dar nu ne putem asigura apărarea colectivă doar prin producția comună de armament. Trebuie să creăm o Comunitate Europeană de Apărare (CEA), cu participarea Ucrainei. CEA va fi responsabilă pentru apărarea teritorială europeană, servind ca pilon european în NATO, pe care îl putem activa independent de Washington, aplicând bazele juridice ale Tratatului de la Lisabona privind apărarea comună și cooperarea permanent structurată. Dacă aliații lui Trump din Consiliul European blochează această propunere, trebuie să o creăm printr-un tratat separat ad interim, care să fie integrat în cadrul UE cât mai curând posibil. Propunem extinderea descurajării nucleare către toate statele membre UE dispuse să contribuie financiar la arsenalul francez.
În paralel, trebuie să consolidăm uniunea noastră politică, eliminând dreptul de veto național și consolidând puterea Parlamentului European prin reforma federală a tratatelor, propusă de Parlament în 2023.Oamenii lucizi încă ezită, dar ce altceva trebuie să se mai întâmple pentru o reacție? Să ajungă soldații ruși la Varșovia? Alegerea este clară: fie Statele Unite ale Europei, fie Trumpin.
Guy Verhofstadt este Președintele Mișcării Europene Internaționale și fost europarlamentar
Domènec Ruiz Devesa este Președintele Uniunii Federaliștilor Europeni și fost europarlamentar